rapid

Razboi intre rapidisti

Un vechi proverb ne spune ca: „O tara cu un rege inseamna pace. O tara cu doi regi inseamna razboi.” Iar fotbalul romanesc a dovedit in ultimii ani ca acesta este adevarat. Din cauza clonelor inventate de puscariasii pe care presa ii iubeste si ii cheama acum inapoi, stelistii au pornit razboi impotriva fecesebistilor, craiovenii s-au luat la harta cu mititeii, iar acum doua dintre echipele care pretind a fi Rapid Bucuresti sunt si ele la cutite.

E vorba despre AFC Rapid Bucuresti si Academia Rapid. Ambele sunt rivalele Stelei in acest sezon al Ligii a IV-a. Academia ocupa locul 3, in timp ce AFC Rapid se afla pe 6, intre ele existand o diferenta de 10 puncte. Daca la inceput a parut ca cele doua vor putea coexista, acum e foarte clar ca acea impresie a fost una gresita.

AFC Rapid se considera adevarata Rapid Bucuresti. Drept urmare, acestia s-au opus acordarii de personalitate juridica entitatii Academia. Demersul lor a avut succes, instantele judecatoresti dandu-le dreptate. Pentru Academie, respectiva decizie a insemnat pierderea sansei de a promova in Liga a III-a. Cu toate acestea, Pancu si ai lui au continuat sa ii minta pe suporterii rapidisti, spunandu-le ca Academia va promova.



Insa acest lucru i-a suparat si mai tare pe cei de la AFC Rapid. Acestia au emis un comunicat in care au prezentat trei puncte. In doua dintre ele, au explicat ca echipa lor e adevarata Rapid Bucuresti si ca vor face tot ce le sta in putere pentru a-i elimina pe toti cei care pretind ca sunt Rapid. In al treilea punct, acestia au spus ca:

În calitate de continuatoare de drept a echipei profesioniste FC RAPID, Asociatia FC RAPID BUCURESTI va promova toate acțiunile necesare, împotriva oricărui terț care intenționează să genereze sau să mențină eroarea amintită anterior. În acest sens, în baza acestui drept, ne-am opus acordării de personalitate juridică entității numite „Asociația Academia Rapid”. Iar instanțele judecătorești, în mod definitiv, au constatat justețea poziției noastre. Respectiva hotărâre judecătorească definitivă (coroborată cu dispozițiile legale în materie sportivă) interzice promovarea echipei „Academia Rapid” în eșalonul valoric superior. Iar, în cazul în care forurile competente vor ignora sau încălca respectivele dispoziții, Asociația FOTBAL CLUB RAPID BUCURESTI nu va ezita să sesizeze organele penale competente. În speranța restabilirii ordinii de drept și tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați.

Astfel, se pare ca sansele Academiei de a promova sunt nule. Echipa lui Pancu a demonstrat ca are destula influenta in Liga a IV-a, reusind sa scape doar cu o penalizare de 3 puncte, in conditiile in care a folosit un jucator care nu avea drept de joc, in cel putin 2 meciuri. Dar indarjirea celor de la AFC Rapid face ca toata influenta academicienilor sa nu faca nici cat negru sub unghie.

Ce inseamna acest lucru pentru Steaua?

La prima vedere, Steaua castiga de pe urma acestui conflict dintre rapidisti. Play off-ul de promovare va fi mult mai usor fara Academia Rapid, echipa care s-a intarit in aceasta iarna, cu jucatorii din prima si a doua liga. Dar asta nu inseamna ca Steaua are deja promovarea rezolvata.

Baietii lui Ion Ion mai au un tur intreg de campionat in fata lor si asta doar pentru a ajunge la play off. Vor fi apoi nevoiti sa castige play off-ul si sa treaca si de barajul final de promovare. E vorba, asadar, de o cale foarte, foarte lunga.

Insa conflictul dintre AFC Rapid si Academie ajuta Steaua in propriul sau razboi, cu FC Fcsb. Atitudinea celor de la AFC Rapid este cea corecta. Daca ei s-au considerat nedreptatiti, au facut foarte bine ca s-au uitat catre instantele judecatoresti, pentru a li se face dreptate. In ceea ce priveste decizia judecatorilor, aceasta trebuie neaparat respectata.

Pozitia AMFB nu conteaza aici. Asa cum nu conteaza nici parerile celor de la FRF, LPF, UEFA sau ale suporterilor. Judecatorii au decis ca Academia nu poate primi personalitate juridica, iar regulamentele ii interzic promovarea in cazul in care nu are personalitate juridica. Acestea trebuie respectate. Asa cum ar fi trebuit respectate si acele regulamente ale FRF care spun ca o echipa isi poate schimba numele doar in pauza dintre campionate.

Steaua a gresit ca nu a actionat FRF in judecata, anul trecut, pentru abuz. FC Fcsb ar fi trebuit eliminata chiar atunci din Liga 1. Insa oficialii stelisti au preferat sa-i lase in pace pe Burleanu si ai lui, desi acestia au continuat sa-si bata joc de Steaua.

Craiovenii au luptat si au castigat. Cei de la AFC Rapid au luptat si ei, si par sa fie hotarati sa termine razboiul cat mai repede. Doar Steaua continua sa se joace cu cei de la FC Fcsb, refuzand sa le aplice lovitura finala. Iar asta e pacat.