becali

Semnalul de alarma pe care intreaga Romanie l-a ignorat

La inceputul lui 2001, Romania a trait un episod rusinos, unul dintre cele mai rusinoase din istoria sa recenta. La un eveniment sportiv important, la televizor, un individ considerat de succes in acele vremuri a pornit un atac rasial impotriva unui prezentator TV. Gigi Becali, pentru ca despre el e vorba, nu numai ca l-a injurat si jignit pe Malonga Parfait, dar chiar l-a lovit, totul in fata camerelor TV si sub privirile nepasatoare ale jandarmilor prezenti. Din pacate, la fel de nepasatoare a fost si Romania.

In acea perioada, Malonga Parfait, cetatean roman de culoare, cu mama romanca si tata congolez, prezenta o emisiune de satira, Fotbal la Maxx. In emisiune, realizatorul radea de personajele din fotbalul romanesc, personaje care aveau atunci aceleasi probleme pe care le au personajele de azi: erau inculti, erau hoti, erau badarani si isi bateau joc de fotbal. Din pacate pentru el, Malonga Parfait nu a stiut ca incultii nu au simt al umorului. Drept urmare, emisiunea sa nu a fost deloc pe placul oamenilor din fotbalul romanesc.

La un meci dintre Steaua si Dinamo, in 2001, Parfait a incercat sa-i ia un interviu lui Becali, care atunci era un personaj nou in fotbal, inca necunoscut. Acesta a avut atunci aceeasi reactie pe care ar avea-o si azi. L-a agresat pe Malonga Parfait imediat ce l-a vazut. L-a injurat, i-a jignit familia, a folosit jigniri rasiste si chiar l-a lovit. Totul sub privirile jandarmilor si celorlalti oameni de fotbal din jur. In orice alta tara, un astfel de atac l-ar fi dus pe Becali direct la puscarie. In Romania anilor 2000, insa, acesta a trecut aproape neobservat.



Catalin Tolontan lucra atunci pentru ProSport. Ziarul sau nu traia in acea vreme din articolele despre Becali, cum traieste azi. Intr-un interviu, acesta a recunoscut cateva puncte importante, pe care astazi nu le mai prea recunoaste.

  1. Tolontan a recunoscut ca Becali nu a „bagat” bani in fotbal, ci doar a imprumutat Steaua. Acele imprumuturi au fost recuperate, in caz ca cineva isi face griji, Becali primind contractele unor jucatori in schimbul lor.
  2. Tolontan a recunoscut ca Becali nu e o victima. Astazi, ziarul sau il prezinta pe fostul puscarias drept un om nedreptatit, pe care niste „generali” inchipuiti incearca sa-l fure.
  3. Tolontan a recunoscut ca Becali a facut afaceri „la limita legalitatii”(cuvintele sale) cu statul roman. Astazi, gsp nu prea le mai baga in seama. Ca si cum nu s-ar fi intamplat niciodata.

E vorba de trei puncte foarte importante, care ar fi trebuit sa trezeasca intreaga tara la realitate. Insa care a fost urmarea acelui incident? Niciuna!

In loc sa il crucifice, presa l-a lasat in pace pe Becali. Mai mult, l-a transformat intr-un erou in anii urmatori, ajungand chiar sa depinda de el. Incetul cu incetul, incidentul a fost uitat. Dar nu a fost ultimul. Becali a avut si alte iesiri rasiste, a agresat si alti oameni. Din pacate, fiecare nou atac a fost tratat tot mai putin serios de catre presa. Niste lucruri anormale in tarile civilizate au ajuns sa fie considerate normale in Romania.



Cand Becali dadea afara sau jignea un jucator pentru simplul fapt ca e de culoare, presa ii scuza si intelegea gesturile, mai ales daca jucatorul avea evolutii slabe. Cand Becali urla la TV ca nu va angaja niciodata homosexuali, intreaga presa, nu doar cea de sport, se inghesuia sa-i ia interviuri. Iar cand Becali isi batea joc de femei si de cei care practica alte religii, deja toata lumea era obisnuita.

Aceasta „normalitate” nu trebuia lasata sa creasca niciodata. Trebuia ucisa inca din fasa, de la acel prim incident. Atunci trebuia Romania sa realizeze cu cine are de-a face. Atunci trebuia sa ii intoarca spatele acestui individ. Daca o facea, el nu mai ajungea niciodata sa fure locul Stelei, sa insele milioane de romani, sa isi bata joc de cel mai important club sportiv din tara, sa sechestreze oameni, sa mituiasca si sa distruga fotbalul romanesc.

Pacat ca Romania a ignorat acel semnal de alarma.