Ionut Lupescu

E Ionut Lupescu un presedinte bun pentru Steaua Bucuresti?

Vorbim despre postul de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, nu al clubului Steaua, pentru ca Ionut Lupescu, un dinamovist, candideaza astazi pentru a-l inlocui pe Razvan Burleanu. Lupescu, un membru al Generatiei de Aur, este singurul dintre cei care candideaza la sefia FRF care a vorbit despre conflictul dintre Steaua Bucuresti si Fotbal Club Fcsb. Chiar mai mult, a incercat sa distruga anumite mituri pornite de dusmanii echipei noastre. Asadar, poate el sa fie acel presedinte corect, care sa respecte legile si care sa puna in aplicare hotararile judecatoresti?

La prima vedere, poate. Si spun asta pentru ca Lupescu, spre deosebire de altii, nu s-a ferit de cel mai aprins subiect al fotbalului romanesc. Nu doar ca a vorbit despre conflictul dintre Steaua si FC Fcsb, dar a si aparat Steaua, atunci cand anumiti „jurnalisti” incercau sa minta si sa manipuleze suporterii. Iar asta nu s-a intamplat doar recent. Ionut Lupescu a anuntat chiar si anul trecut ca Steaua poate juca fara probleme in Europa si ca nu exista nicio lege care sa ii interzica acest lucru. In momentul in care a facut aceste declaratii, era angajat chiar la UEFA. Insa jurnalistii sportivi nu l-a bagat in seama, pentru a nu-l supara pe cel care-i plateste.

Din pacate, nu l-au bagat in seama nici recent. In videoclipul de mai jos, veti vedea cum Vali Moraru este in totalitate ingrozit de cuvintele spuse de Lupescu, de la care se astepta sa recite aceeasi poezie veche, cum ca „UEFA nu doreste echipe departamentale”, si cum se grabeste sa schimbe subiectul. Altii poate ca ar fi inteles mesajul ascuns. Insa Ionut Lupescu a mai continuat sa vorbeasca despre acest caz, mergand pana acolo incat sa spuna ca „vrem – nu vrem, cred ca trebuie sa respectam o decizie a instantei”.

Daca FRF va respecta deciziile instantei, FC Fcsb va muri. E simplu. Totusi, Becali il sustine pe Ionut Lupescu. Ciudat, nu? Nu. Pentru ca acesta este fotbalul romanesc.

Fotbalul romanesc e format din hoti care nu vor accepta niciodata sa fie condusi de un om corect

Am urmarit gala prin care Ionut Lupescu si-a anuntat candidatura la sefia FRF. Acolo, acesta si-a prezentat valorile:

  • Fotbalul pe primul loc
  • Legalitate
  • Respect
  • Transparenta
  • Folosirea responsabila a resurselor




Toate sunt puncte foarte bune. Am putea chiar sa spunem ca fotbalul romanesc are nevoie disperata de LEGALITATE si TRANSPARENTA. Asadar orice om care promite asa ceva ar trebui ales. Asta e concluzia pe care ar trebui sa o tragem. Problema e ca am tras aceeasi concluzie si cand a fost ales Burleanu.

Burleanu a fost ales pentru ca a promis ca va fi in totalitate opusul lui Mircea Sandu. Nu a fost. Si chiar daca la inceput a parut ca va aduce o schimbare in bine, in timp s-a dat cu baietii destepti. Da, stim, se injura zilnic cu Becali si cu alti gropari de-ai fotbalului romanesc. Dar in acelasi timp le si face toate mofturile.

Echipa lui Becali a incalcat si incalca regulamente peste regulamente. Insa, cand a putut sa scape de ea, Burleanu s-a pus scut in fata ei. I-a permis sa isi schimbe numele in plin campionat, i-a permis sa desconsidere competitia, i-a permis sa faca fotbalul romanesc de rusine la TAS. A fost vreodata sanctionata FC Fcsb? Nu. Au fost vreodata sanctionate echipele care si-au batut joc de fotbalisti? Nu. Au fost vreodata macar anchetate meciurile care au parut suspecte? Nici asta nu s-a intamplat.

Nu vreau sa spun ca Burleanu a pornit din prima zi cu intentia de a fi Sandu 2. Poate chiar a avut intentii bune. Sistemul, insa, l-a cucerit si, in cele din urma, l-a convins sa i se alature. Acum, Burleanu are fata de Ionut Lupescu aceleasi iesiri pe care Sandu le avea fata de Burleanu.

Haideti sa presupunem ca fostul dinamovist ajunge presedinte la FRF. Crede cineva ca va analiza cazul Steaua – FC Fcsb inca din prima zi? Eu nu cred. Eu cred ca il va ignora in totalitate. Asa cum va ignora orice alta iesire de-a lui Becali. Aici nu e vorba de Lupescu. Aici e vorba de un sistem. Acest sistem mizerabil trebuie neaparat schimbat. Altfel nu vom realiza niciodata nimic, indiferent cine vine presedinte.

Sigur, se poate sa gresesc. Chiar sper sa nu am dreptate si Ionut Lupescu sau oricine altcineva sa salveze fotbalul romanesc. Din pacate, se fac aproape 30 de ani de cand tot vorbim despre salvarea fotbalului romanesc, iar salvarea nu mai vine. Si daca asta n-ar fi destul, presa sportiva il cere azi inapoi pe Cristi Borcea. Nu stiu cum vedeti voi situatia, insa mie mi se pare ca viitorul fotbalului romanesc nu arata prea grozav.

Cum ramane cu Steaua?

Steaua se afla, in continuare, pe o gheata foarte, foarte subtire. Da, avem echipa. Da, joaca in Liga a IV-a si are sanse mari sa promoveze. Dar totul se poate incheia foarte rapid. E nevoie doar ca sefii Stelei sa faca cum au facut in 2003, cand au „uitat” ca Steaua nu mai facea fotbal si ca o alta echipa i-a luat locul in Liga 1.

E de datoria noastra, a suporterilor, sa ne asiguram ca acest lucru nu se va mai intampla. Returul Ligii a IV-a va incepe peste cateva zile. Vom fi din nou prezenti pe stadioane. E, asadar, momentul sa punem si un pic de presiune pe cei care ar vrea sa doarma.