CNA

CNA = Consiliul Nesimtitilor

Suporterii stelisti au demonstrat de ceva vreme ca nu mai intentioneaza sa se lase mintiti. Acestia nu ezita sa depuna plangeri impotriva acelor televiziuni care incearca sa castige bani prin atribuirea imaginii Stelei unei echipe care nu e Steaua. Din pacate, CNA, consiliul care ar trebui sa ii protejeze pe cetateni de programele mincinoase de la TV si radio, refuza sa isi faca corect treaba, dand dovada de foarte mare nesimtire.

De ce mint televiziunile?

De ce continua multe telelviziuni sa foloseasca numele „Steaua” sau cuvantul „stelistii” atunci cand vorbesc despre Fotbal Club Fcsb? Raspunsul este unul singur: pentru bani. Acestea isi promoveaza astfel programele si atrag foarte multi privitori.

ProTV, de exemplu, este dependenta de Fotbal Club Fcsb. A platit bani multi pentru a achizitiona drepturile de a televiza anumite competitii in care joaca aceasta echipa, iar acum nu e dispusa sa lase un lucru marunt precum adevarul sa o impiedice sa castige bani si mai mult. Acum, oamenii care se ocupa de stirile de sport prezentate de acest post repeta obsesiv cuvantul „stelistii”, chiar daca se fac de rusine in fiecare emisiune.



Din pacate pentru ProTV, Fotbal Club Fcsb nu prea da doi bani pe castigurile lor. Asa cum a observat si GSPul:

Trei sute de mii de euro este o pierdere mult mai mare decat amenda de 10 mii de lei pe care CNA-ul i-a dat-o postului ProTV anul trecut pentru ca a facut reclama mincinoasa. Amenda, una penibila, a demonstrat ca CNA nu e altceva decat sclava hotilor. Acest consiliu rusinos nu si-a facut atunci corect treaba si nu si-o face nici acum.

Un raspuns nesimtit

In aceasta saptamana, CNA a trimis urmatorul raspuns catre mai multi cetateni romani care au facut plangeri impotriva unor televiziuni care au mintit:

“RĂSPUNS FINAL

pentru 39 sesizări primite la Consiliul Naţional al Audiovizualului în data de 16.02.2018, având ca subiect comentariile din timpul meciului de fotbal dintre echipele Lazio – FCSB din data de 15.02.2018

Stimați Domni / Simate Doamne,
Referitor la aspectele semnalate de dumneavoastră, respectiv utilizarea denumirii „Steaua” pentru echipa FCSB, au fost primite foarte multe sesizări anul trecut, pentru care instituția noastră a formulat răspunsul CNA nr. 9439 RF/02.11.2017 (document postat pe site-ul instituției). Întrunit în şedinţe publice în zilele de 10, 17 și 31 octombrie 2017, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a celor 482 de sesizări primite pe această temă. Rapoartele de monitorizare se referă la emisiuni difuzate în perioada iulie – octombrie 2017 de posturile: Digi 24, Digi Sport 1, Pro TV, Pro X, Telekom Sport 1 (Dolce Sport 1), TVR 1, TVR 2, TVR HD și Sport Total FM. Membrii Consiliului au vizionat secvențe relevante din emisiuni și au audiat punctele de vedere exprimate atât de președintele Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, cât și de reprezentanții radiodifuzorilor, prezenți la ședințe. La finalul dezbaterilor din ședința publică a CNA din 31.10.2017, Consiliul a decis să transmită radiodifuzorilor o adresă de atenționare prin care să le reamintească obligația de a asigura informarea corectă a publicului, conform prevederilor legislației audiovizuale în vigoare.
Menționăm că Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 3425/2014 și Decizia Curții de Apel București nr. 989A/2016 – dată în Ședința publică din data de 21.12.2016 prin care OFICIUL NAȚIONAL AL REGISTRULUI COMERȚULUI a fost obligat să efectueze radierea elementelor cu „Steaua București” din cuprinsul denumirii comerciale a FCSB (hotărârea conținând drepturi și obligații doar pentru părțile din proces), nu rețin vreo sarcină pentru C.N.A.
Date fiind cele de mai sus, vă rugăm să vă adresați O.N.R.C.
Vă mai informăm că ORDONANŢA Nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor prevede la ART. 10 (2) „Dacă după trimiterea răspunsului se primeşte o nouă petiţie de la acelaşi petiţionar ori de la o autoritate sau instituţie publică greşit sesizată, cu acelaşi conţinut, aceasta se clasează, la numărul iniţial făcându-se menţiune despre faptul că s-a răspuns.”

Cu consideraţie,
Laura Georgescu

Președinte”



Pe scurt, CNA a recunoscut ca televiziunile dezinformeaza atunci cand folosesc numele „Steaua” pentru a vorbi despre FC Fcsb, dar pur si simplu refuza sa faca ceva pentru a le opri. Le-a dat o avertizare acum cateva luni si gata. Sigur, televiziunile nu au tinut cont de avertizarea lor, dar CNA nu vrea sa isi faca treaba corect, nu vrea sa apere cetatenii Romaniei de minciuni. Explicatia data este una nesimtita dar si foarte gresita.

CNA spune ca deciziile din dosarele pentru marca si nume privesc doar ONRC si Fotbal Club Fcsb. Nu e adevarat. Conform Noului Cod de Procedura Civila:

CAPITOLUL IV
Hotărârile judecătoreşti

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

Art. 435

Obligativitatea şi opozabilitatea hotărârii

(1) Hotărârea judecătorească este obligatorie şi produce efecte numai între părţi şi succesorii acestora.

(2) Hotărârea este opozabilă oricărei terţe persoane atât timp cât aceasta din urmă nu face, în condiţiile legii, dovada contrară.

Pentru cei care nu inteleg acest limba, cele doua decizii nu privesc doar FC Fcsb. Nu doar acest club trebuie sa nu foloseasca abuziv numele si marca Stelei. Nimeni nu are voie sa o faca. Numele si marca Steaua pot fi folosite doar cu acordul clubului Steaua Bucuresti.

Si atunci putem spune fara vreo retinere ca CNA nu inseamna „Consiliul National al Audiovizualului”, ci „Complicii Nesimtiti si Ageamii”. Iar in incheiere va lasam un articol din legea audiovizualului, adica Biblia CNA-ului: 

Legea audiovizualului nr. 504/2002 

ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Suporterii stelisti nu se dau batuti

Din fericire, suporterii stelisti au hotarat sa continue lupta. Acestia nu sunt dispusi sa se dea batuti si sa creada explicatiile superficiale si mincinoase date de CNA. Astazi, stelistii sunt foarte bine informati. Pe grupurile lor de pe Facebook, acestia s-au mobilizat, au adunat toate informatiile necesare si au gasit rapid toate minciunile si greselile din comunicatul CNA. Vor merge mai departe, cu plangeri la protectia consumatorului, plangeri impotriva CNA si chiar cu o posibila actionare in judecata a consiliului.

Initiativa lor arata cat de mult isi iubesc acesti oameni echipa si ii face de rusine pe cei care fac azi parte din conducerea Stelei. Suporterii au ajuns sa faca mai multe pentru acest club decat oamenii care sunt platiti pentru asta.