Dan Tudorache Academia Rapid

Academia Rapid, cea mai membra de partid

Nu e un secret faptul ca Rapid Bucuresti a fost primul club comunist din Romania, un club infiintat de comunisti, pentru a face propaganda miscarii comuniste si pentru a ajuta la raspandirea comunismului in Romania. Informatia e veche si cunoscuta, dar daca doriti sa o revedeti, o puteti citi aici. Rapidul a fost intotdeauna echipa sistemului, atat inainte de 89, cat si dupa. Asadar, orice incercare de-a sa de a se da cu putere nu e surprinzatoare. Insa, ceea ce e surprinzator e ca si Academia Rapid, un pui al Rapidului, incearca acelasi lucru. Si nici macar nu se ascunde.

Inca din vara trecuta stiam ca Academia Rapid este echipa de fotbal a primarului Tudorache, primarul Sectorului 1. Ea s-a nascut din ambitia lui, o ambitie greu de inteles, avand in vedere ca banii cetatenilor din Sectorul 1 ar fi putut fi folositi in alte feluri, nu neaparat in infiintarea unei echipe noi. Si macar daca acei bani s-ar fi dus catre salvarea brandului Rapid, unul dintre brandurile sportive vechi ale Romaniei. Dar acest lucru nu s-a intamplat.

In schimb, a fost infiintata Academia Rapid, o echipa dubioasa, care a atras un numar mare de fotbalisti trecuti de 30 de ani, care in trecut au jucat la Rapid Bucuresti. Inca de la inceput, aceasta echipa a fost implicata in numeroase scandaluri, cel mai mare dintre ele fiind faptul ca, in acest moment, Academia nu are drept de promovare. Echipa nu are personalitate juridica si astfel nu numai ca nu poate promova, dar nici nu poate primi bani de la Primaria Sectorului 1. Cel putin nu legal. Privind de la departare, nu poti sa nu te intrebi ce fel de inselatorie mai e si asta. Si macar daca ar fi asta tot, dar nu e.

Recent, Ovidiu Burca, fost jucator al Rapidului si manager al Academiei, a plecat de la echipa. In locul sau a fost adus Nicolae Stanci, alt fost fotbalist rapidist. Inca de la prima aparitie in presa, Stanci nu s-a ferit sa declare ca „Liviu Dragnea e patronul Rapidului”. Stanciu se referea la Academia Rapid, evident. Dar declaratia e la fel de uimitoare. Dar haideti sa lasam din nou de la noi si sa spunem ca nu e neaparat ceva nou. Au mai fost si alti lideri politici care au detinut echipe de fotbal. Si cu siguranta vor mai fi.

Totusi, o echipa de fotbal ar trebui sa faca fotbal, nu sa atace adversarii politici ai partidului.

Nicolae Stanciu, atac prin alunecare la Clotilde Armand

Orice arbitru din Liga 1 ar fi dat fault si macar cartonas galben pentru un atac asemanator celui lansat de Nicolae Stanciu la adresa politicienei Clotilde Armand. Pe fostul fundas l-a deranjat ca userista nu a fost de acord cu proiectul Academiei si ca i s-a opus. „Macar sa fi facut sport la viata ei,” a concluzionat Stanciu, folosind alta forma a unei vorbe vechi, pe care toti fotbalistii analfabeti din Liga 1 au folosit-o si o vor mai folosi, atunci cand vor dori sa para experti: „Nu stii tu mai mult fotbal ca mine”.

Din pacate pentru Stanciu, Clotilde Armand are tot dreptul sa se opuna unui proiect neserios. Si da, Academia e un proiect neserios. Ca nu degeaba echipa nu a obtinut personalitate juridica si nu poate promova. Nu degeaba a pierdut puncte pentru folosirea fara drept a unui fotbalist. Dar cum sa nu te induioseze aceasta rabufnire aproape din reflex a unui rapidist adevarat. „E atacat partidul? Nu e nicio problema, sarim in ajutor.”

Acesta a fost intotdeauna Rapidul. Si chiar daca Academia nu e Rapid, e manata de aceleasi principii si acelasi spirit. Astfel, nu trebuie sa ne mai surprinda faptul ca fanii rapidisti ii ureaza „La multi ani!” lui Liviu Dragnea, pe unul din site-urile lor, 1923.ro. Nu trebuie sa ne surprinda nici ca Nicolae Stanciu pupa mana stapanului sau. Acelasi stapan i-a promis ca Academia va promova, chiar daca nu are dreptul sa o faca. A zis-o Tudorache, a zis-o si Stanciu. Eu ii cred. De ce sa nu-i cred ca la anul se vor inscrie direct in Liga 2?! Da, n-au drept de promovare. Dar se vor inscrie direct in Liga 2 si gata.

Academia nu ar fi nici prima si nici ultima echipa de partid care ar ajunge in Liga 2. Sau in Liga 1. Pana la urma, prima divizie a fotbalului romanesc e plina de echipe ale primariei, echipe finantate din bani publici. Cum? Nu stiati? Poate ca nu stiati, pentru ca presa nu prea scrie. Gigisepistii, de exemplu, stiu doar sa atace Steaua, ca e detinuta de MApN. Daca era detinuta de un primar si folosita ca arma politica, cu siguranta nu era nicio problema. Ba poate ca echipa noastra intra direct in Liga 1, in locul echipei lui Becali. Si nu numai ca ii lua locul echipei lui Becali, dar poate ca ii lua si lotul de jucatori, banii din banca(pe astia-i luam oricum), poate ca-l lua si pe Mache(DOAMNE FERESTE!). Asta inseamna sa ai sustinere politica.

Academia Rapid e dependenta de sustinerea politica. Fara aceasta, echipa s-ar desfiinta. Ea e oricum, in proportie de 90%, cu piciorul in groapa. Nu are personalitate juridica, nu are marca Rapid, nu are drept de promovare. Academia joaca degeaba. Dar joaca. Pentru ca asa cere partidul.