becali

Arena Nationala costa 50000. Dar cat a costat Stadionul Steaua?

Nu cred ca exista om in Romania care sa nu fi fost suprins de pretul piperat al Arenei Nationale. Administratorii stadionului bucurestean i-au cerut Stelei suma de 50 de mii de euro pentru a putea juca un singur meci, de Liga a IV-a. Suma imensa ne face sa credem ca afacerea cu stadioane merge bine in Romania, dar si ca clubul Steaua a castigat sume bune din inchirierea propriului sau stadion, in perioada 2003-2015. Nu?

Suma de 53 de mii de euro e imensa, atunci cand te gandesti ca e pentru un singur meci. Aproape ca te face sa nu mai vrei sa joci fotbal. Dar, oricat de socanta ar fi, mult mai socanta e chiria pe care o platea Fotbal Club Fcsb in 2003, pentru a juca in ceea ce atunci era cea mai buna baza sportiva din tara si pe cel mai important stadion al tarii. Care era aceasta chirie? 3250 euro/luna! 

Chiria in Ghencea? O glumita

Totusi, cum s-a ajuns la aceasta suma? Poate ca nu o sa va vina sa credeti. Prin licitatie!

In urma contractelor de colaborare semnate intre AFC Steaua Bucuresti si clubul Steaua, entitatea condusa de Paunescu avea voie sa foloseasca gratuit complexul sportiv Steaua si stadionul cu acelasi nume. Aceasta intelegere a cazut, insa, atunci cand FC Fcsb SA i-a dat un sut non-profitului.


Astfel, a aparut HG 373/2003, care avea ca unic scop inchirierea bazei sportive:

HOTĂRÂRE nr. 373 din 2 aprilie 2003privind aprobarea închirierii unei părţi a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale

EMITENT
  • GUVERNUL

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 7 aprilie 2003

În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 14, 15 şi 16 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia,Guvernul României adopta prezenta hotărâre.Articolul 1(1) Ministerul Apărării Naţionale este împuternicit sa închirieze prin licitaţie publică, în condiţiile legii, partea de imobil, proprietate publică a statului, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.(2) Cuantumul chiriei datorate va fi stabilit în euro şi se va achită în lei, la cursul stabilit de Banca Naţionala a României la data efectuării plăţii.Articolul 2(1) Ministerul Apărării Naţionale va retine o cota de 50% din chiria prevăzută în contractul de închiriere, ca venituri proprii pentru finanţarea activităţilor sportive, diferenţa urmând să fie virata la bugetul de stat.(2) În contractul de închiriere se vor specifică clauze privind utilizarea, conservarea şi restituirea bunurilor închiriate, precum şi clauze de natura să asigure exploatarea potrivit specificului acestora.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemnează:–––––.

Ministrul apărării naţionale,George Maior,secretar de stat.

Ministrul finanţelor publice,Gheorghe Gherghina,secretar de stat

Bucureşti, 2 aprilie 2003.Nr. 373.Anexă

DATELE DE IDENTIFICARE  a bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, care pot fi închiriate
Locul unde este situat imobilul Persoana juridică care administrează imobilul Caracteristicile imobilului/numărul de identificare Suprafaţa terenului
Municipiul Bucureşti, bd. Ghencea nr. 45, sectorul 6 Ministerul Apărării Naţionale Imobil 1950 (parţial), cod 8.29.09, nr. MF 103598 ▪ Suprafaţa construită = 27.538 m2
1. Stadionul Ghencea, compus din:
– tribuna oficială; ▪ Suprafaţa terenului = 194.222 m2
– tribuna I;
– tribuna a II-a, inclusiv pavilionul administrativ;
– peluza 1;
– peluza 2;
– parcările de la tribuna oficială
▪ Suprafaţa construită = 12.318 m2
▪ Suprafaţa terenului = 37.700 m2
2. Terenuri de antrenament (nr. 4, 5, 6 şi 7)
▪ Suprafaţa = 33.825 m2
3. Teren de minifotbal
▪ Suprafaţa = 4.032 m2
4. Terenul dintre tribuna I şi Fabrica de confecţii, adiacent parcării
▪ Suprafaţa = 34.390 m2, din care 7.704 m2teren de antrenament
5. Parcări betonate
▪ Suprafaţa = 9.275 m2
6. Garaj din tablă ondulată
▪ Suprafaţa construită = 130 m2
7. Clădirea centrului de copii şi juniori – parţial
▪ Suprafaţa = 531 m2 (2/3 din clădire)

––––

Important aici este primul punct. Hotararea ii permitea clubului Steaua sa castige bani din inchirierea bazei sportive, insa aceasta nu putea fi inchiriata oricum, ci prin licitatie publica.

Licitatia publica nu a avut loc niciodata, insa stadionul si baza sportiva au fost date in folosire in perioada ianuarie 2004-decembrie 2007, celor de la FC Fcsb, pentru chiria mentionata mai sus, 3250 euro/luna, si o valoare minima a investitiilor de 250 de mii euro, pana la 07.01.2006. Dupa nu foarte mult timp, FC Fcsb a cerut o renegociere a contractului, pentru a extinde perioada in care ar fi trebuit sa faca investitii pana la 01.08.2006. De ce? Pentru ca Becali voia sa vada daca ajunge in Champions League. A ajuns si a investit. Altfel nu ar fi putut juca in competitia la care ravnea. Dar, daca nu ajungea…

A urmat o noua renegociere a contractului de inchiriere. Noua intelegere cerea ca FC Fcsb sa plateasca 6000 de euro pe luna si sa faca investitii de 300 de mii de euro pana la 07.01.2008. 

In total, in perioada 2004-2010, statul roman a castigat 222.000 euro(doar jumatate au ajuns la clubul Steaua) din inchirierea bazei sportive Steaua. De asemenea, Becali a mai facut investitii in valoare de 1.281.505,10 Euro, iar acestea, conform intelegerii, au intrat in patrimoniul statului.

In total, putem spune ca Becali a platit 1,5 mil euro ca sa foloseasca baza sportiva timp de 6 ani. Aceeasi suma o plateste si un club care doreste sa joace 30 de meciuri pe Arena Nationala. Daca va pare ca e putin, sa stiti ca e putin. E chiar foarte putin, date fiind sumele mari de bani pe care Becali le-a castigat din vanzarile de bilete, abonamente, televizari sau participarile in cupele europene. In comparatie cu toate acele zeci de milioane, cele 1,5 milioane euro sunt un nimic.

Insa, in cazul asta, nu a fost prost cel care a dat, ci cel care a cerut. 

Desi inchirierea bazei sportive trebuia facuta prin licitatie, desi trebuia facuta o evaluare inainte ca aceasta licitatie sa aiba loc, aceste lucruri nu s-au intamplat. Sefii clubului Steaua au batut direct palma cu Becali, lasandu-l sa plateasca cat a vrut.

„Urziceniului le-au închiriat terenul fără să mă întrebe pe mine. Atunci fă-mi şi mie contract de 3.000 de euro pe lună.  Aşa cum eram înainte asociaţie non-profit nu plăteam impozit,” urla Becali in 2011, cand chiria nu mai era pe placul sau. 


2010 – anul in care a crescut chiria

Din fericire, sefii Stelei au dat semne ca s-au trezit in 2010, cand i-au cerut lui Becali sa plateasca o chirie lunara de 21.600 euro. Cresterea e foarte mare, de 3,5 ori. Dar cum s-a ajuns la aceasta suma? Simplu. S-a facut o licitatie.

Chiar MApN recunoaste acest lucru, intr-un comunicat de presa dat in mai 2010. In el, explica urmatoarele:

Ca urmare a derulării, în perioada septembrie-decembrie 2009, a licitaţiei privind închirierea Stadionului Steaua, care cuprinde clădiri şi terenuri în suprafaţă totală de peste 90.000 m.p., aflate în proprietatea statului şi administrarea M.Ap.N. prin CSA „Steaua”, SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a consimţit, prin oferta depusă, să achite lunar o chirie în valoare de 21.600 Euro, care a fost stabilită de către un expert autorizat în domeniu. Din echivalentul în lei al acestei sume, 50 la sută se varsă la bugetul de stat şi 50 la sută se virează CSA „Steaua”.

Dar ce s-a intamplat cand chiria a crescut? Cum era de asteptat, Becali nu a platit-o. Astfel, Steaua a ajuns sa se judece cu el pentru recuperarea unor datorii foarte mari. Si le-a recuperat, cu ajutorul aceluiasi Talpan.

In octombrie 2011, Becali a fost obligat sa-i plateasca Stelei 400 de mii de euro. Suma reprezenta chiria, utilitati si penalitati pentru perioada iulie 2010-august 2011. Adica, timp de mai bine de un an, Becali nu a platit nimic catre clubul Steaua. Acesta a folosit baza sportiva gratis si a sperat ca nu va trebui sa plateasca nimic. Noroc cu Talpan.

Dar, daca Talpan a fost norocul Stelei, ghinionul sau a fost reprezentat de ceilalti oameni din conducere. Acestia, in ciuda faptului ca Becali a demonstrat ca nu poate fi un partener de afaceri corect, au continuat sa faca intelegeri cu el.

Si, pentru a continua aceasta colaborare, a fost desemnata „o comisie cu reprezentanți din structurile centrale ale ministerului cu atribuţii în domeniile juridice, audit, prevenirii şi combaterii fraudelor şi corupţiei, infrastructuri”. Tineti minte aceasta formulare, „o comisie la nivel MApN”, pentru ca vom mai discuta despre ea si in alte articole.

In ciuda relei credinte de care a dat dovada, comisia formata din reprezentanti ai MApN a decis sa-i puna iar lui Becali la dispozitie stadionul, „fie prin acorduri cadru și contracte subsecvente privind prestarea acestor servicii, fie prin închirierea pe termen lung„. Noua chirie era de 24.400 euro pe luna. Din nou, cu mult sub ceea ce cere Arena Nationala, unde o luna te poate costa peste 100 de mii de euro.

Conducerea Stelei a incercat sa-l aduca inapoi

Oricat de deranjanta ar fi decizia de a juca la Chiajna meciul cu Academia, alte decizii luate de sefii Stelei au fost chiar mai suparatoare. Unul dintre zvonurile care ne-au pus pe ganduri a fost faptul ca, dupa finalizarea dosarului pentru marca, sefii Stelei au cautat activ sa il aduca pe Becali inapoi in Ghencea.

Tot o comisie constituita la nivel MApN a pornit negocierile, insa Becali nu a mai vrut sa plateasca. Nu voia sa plateasca nici pentru a folosi marca, desi sefii Stelei voiau sa i-o dea si pe aceasta, asa ca nu au putut ajunge la nicio intelegere. Nu ca nu s-ar fi incercat ajungerea la o intelegere. Nici legile n-au putut sa stea in fata acestei dorinte.

In incheiere, va lasam cu un comunicat dat de MApN la data de 28 decembrie 2015, adica la mai bine de un an de la decizia din dosarul pentru marca. Acesta anunta alcatuirea unei noi comisii la nivel MApN, care avea ca scop propunerea unor masuri „optime care pot fi luate de M.Ap.N. în vederea valorificării mărcii „Steaua” şi utilizării stadionului de fotbal”. Comisia era formata din George Boroi, Codrin Munteanu (presedintele comisiei), Cristian Petrea si altii. Astazi, Boroi nu mai e la Steaua. Iar Munteanu si Petrea se vor prezenta in curand in fata Parchetului Militar, acuzati fiind de fals in inscrisuri. Dar asta nu conteaza acum. Mai importante sunt propunerile acestei comisii, propuneri facute la jumatatea lui 2016. Acestea erau:

  1. Initierea unei Hotarari de Guvern prin care ministrul apararii sa poata valorifica drepturile de proprietate intelectuala;
  2. Abrogarea HG373/2003, cea care permitea inchirierea stadionului Steaua doar prin licitatie publica.

Dupa cum vedeti, niciuna din aceste propuneri nu vorbea despre reactivarea sectiei de fotbal. Vorbeau in schimb despre modalitati de cedare a marcii si stadionului. Dar vom vorbi despre aceste lucruri si in alte articole.

Pana atunci, tineti minte! Pentru anumite personaje, sefii Stelei sunt gata oricand sa se dea peste cap, pentru a le face pe plac. Pentru suporterii stelisti, acestia nu pot nici macar sa inchirieze un stadion serios!