uefa colonel florin talpan promovarea stelei

Florin Talpan a fost atacat intr-o sedinta de-a conducerii Stelei, de un alt angajat de-al Stelei

Intr-un interviu dat acum cateva saptamani pentru Steaua Libera, Petru Ianc, fostul poloist stelist, a declarat ca Florin Talpan a fost agresat intr-una din sedintele conducerii clubului Steaua. Agresorul a fost chiar un alt angajat de-al clubului. Dupa multa munca si multe intrebari, Steaua Libera a reusit sa afle mai multe detalii despre acest incident incredibil.

Totul s-a petrect la sfarsitul lunii mai, in perioada in care Florin Talpan se pregatea sa faca plangere impotriva Academiei. Incidentul a plecat, se pare, de la o solicitare facuta de Mariana Bitang sau de catre o firma detinuta de dumneaei, pentru a folosi marca Steaua. Inca nu stim de ce a avut nevoie doamna Bitang, al carei nume este in sine o marca recunoscuta in sportul romanesc, de marca Steaua. Florin Talpan s-a opus acestei afaceri, din motive pe care nu le-am aflat. Insa niciun motiv nu poate scuza ceea ce a urmat.

Prezent si el in sedinta, Ducu Petre, antrenorul de floreta al Stelei, avand grad de locotenent-colonel, l-ar fi agresat pe Talpan si i-ar fi rupt camasa. Totul s-a intamplat sub ochii comandantului Petrea, care nu a reactionat deloc. Urmele incidentului, cel putin camasa rupta, au putut fi observate de toti angajatii Stelei care s-au aflat pe hol, in momentul in care Talpan a parasit sala de sedinta.

Sursele noastre ne-au dezvaluit ca Florin Talpan a si depus deja o plangere penala impotriva agresorului. Insa conducerea Stelei nu a luat nicio alta masura impotriva lui. De altfel, se pare ca secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, si comandantul Cristian Petrea chiar au incercat sa il convinga pe Talpan sa isi retraga plangerea, pentru a ingropa intreg incidentul. Insa acesta a refuzat.

Drept urmare, cateva saptamani mai tarziu, conducerea clubului Steaua a publicat la cateva saptamani distanta un anunt prin care informa ca doreste sa angajeze un consilier juridic, in cadrul Compartimentului Avizare si Asistenta Juridica.

L-am contactat pe Florin Talpan si l-am intrebat despre incident. Acesta a refuzat insa sa comenteze, motivand ca este prea ocupat cu procesele in care e implicat clubul Steaua.

In interviul dat pentru ProSport, Petru Ianc ne-a confirmat, cu acte, ceea ce stiam deja. Clubul Steaua este condus de oameni care au alte interese decat binele Stelei. Acestia vad probabil Ghencea ca o mosie personala, unde pot sa taie si sa spanzure dupa bunul plac.

Faptul ca un locotenent-colonel indrazneste sa ia la bataie un colonel, chiar sub ochii comandantului unitatii, dovedeste lipsa de disciplina din club. Si nu doar lipsa de disciplina, ci si lipsa unui conducator competent, care sa stie sa isi foloseasca oamenii asa cum trebuie, care sa evite scandalurile, care sa respecte legile si care sa fie respectat de subordonatii sai.

E nevoie de o schimbare la clubul Steaua. E nevoie de o schimbare mare, care sa aduca la conducerea clubului un profesionist, un om interesat sa obtina rezultate, nu sa acopere tot felul de incidente neplacute care au loc chiar sub nasul sau.

Nepasare sau rea intentie?

Nu este prima data cand greselile unui angajat de-al CSA Steaua Bucuresti, care aduc prejudicii clubului, nu sunt pedepsite. Anul trecut, colonelul Petrea si secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, au fost implicati intr-un scandal care l-a avut in centru tot pe Florin Talpan. Acestia au facut fals in inscrisuri, pentru a-i interzice sefului departamentului juridic al Stelei sa mai vorbeasca cu presa.

Cazul a mers in instanta, iar judecatorii au decis ca Petrea si Codrin Munteanu sa mearga in fata Parchetului Militar, pentru a fi cercetati. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia vor primi intre 1 ani si 5 ani de inchisoare, conform articolului 320 din noul Cod Penal. Din pacate, in ultimele luni nu a mai aparut nicio stire dinspre acest caz, ceea ce ne face sa credem ca totul a fost bagat sub pres. In ciuda acuzatiilor grave, in ciuda dovezilor greu de ignorat si in ciuda scandalului rusinos, nimeni nu a fost pedepsit. Nici macar cu un avertisment.

La fel s-a intamplat si in cazul acestui ultim incident. Desi e acuzat ca a lovit un superior, Ducu Petre inca e angajat al clubului Steaua. Sa fi fost angajat la un privat, acesta ar fi fost dat afara imediat, pentru incalcarea unor reguli trecute in contractul individual de munca.

Mai mult, oricat de grava ar fi lovirea unui coleg la locul de munca, lovirea unui superior intr-o unitate militara este mult mai grava. Desi colonelul Petrea cere ca disciplina militara sa domneasca peste intreg clubul si desi se lauda cu gradele sale de colonel, se pare ca incidentul dintre Talpan si Ducu Petre nu e unul care sa-l deranjeze prea tare.

Nedreptatea e chiar mai mare daca ne gandim ca lui Petru Ianc i-a fost luata o bucata buna din salariu, fiind acuzat ca a aruncat cu mingea dupa antrenorul sau. Iar mingea nici macar nu a lovit pe cineva.

Deja, la Steaua au loc lucruri ingrijoratoare. Conducerea face gafa dupa gafa, iar numarul mare de gafe ne pune pe ganduri. Deoarece e imposibil ca niste persoane sa fie chiar atat de incompetente.

Pe Facebook, Jan Pavel, fostul lider al galeriei steliste, a acuzat conducerea clubului ca a pierdut nu mai putin de 560 de mii de euro anul trecut. Informatia nu e verificata. Insa Steaua Libera si ProSport au scris despre cateva afaceri pentru care colonelul Petrea si-a dat acordul si care au facut ca Steaua sa piarda bani.

Deja, e greu de crezut ca aici avem de-a face cu incompetenta. Mai degraba, toate aceste actiuni au fost facute intentionat. Iar asta este mult mai grav.

Petrea se pregateste sa aduca un nou jurist

Speram ca acest incident sa fie solutionat cat mai repede iar partea vinovata sa plateasca. Din pacate, nu ne facem iluzii ca va fi asa. Toate miscarile facute de conducerea Stelei pana acum sugereaza ca singura masura pe care vor sa o ia e sa-l indeparteze pe Talpan si nimic mai mult.

Se pare ca, in curand, la Steaua o sa ajunga un nou jurist. Sau cel putin un nou jurist. De ce se va ocupa acesta? Inca nu stim. Insa clubul nostru este implicat in acest moment intr-unul dintre cele mai importante procese din ultimii ani. E vorba de procesul pentru recuperarea prejudiciului.

La meciurile din aceasta vara, suporterii Stelei au afisat bannere prin care au acuzat conducerea ca doreste sa se ”impace” cu Gigi Becali. Aducerea unui nou jurist, unul mai prietenos fata de Becali decat Florin Talpan, ar fi un pas important in aceasta directie.