recunoașterea palmaresului florin talpan iccj motivarea

Procesul pentru recunoașterea palmaresului – Ce apărare va folosi FC Fcsb

Mâine, 25 septembrie, de la 8.30, va avea loc o primă înfățișare în dosarul pentru recunoașterea palmaresului. Steaua București le cere judecătorilor să îi recunoască cele 21 de titluri, cele 20 de cupe, cele 4 supercupe, precum și Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei. Deja, judecătorii de la ICCJ și Curtea de Apel au explicat, în motivările deciziilor din dosarele pentru marcă și nume, că doar CSA Steaua București deține palmaresul Stelei. Însă Fotbal Club Fcsb refuză să țină cont de deciziile judecătorești. Echipa lui Becali a continuat să mintă și la fel intenționează să facă și la procesul de mâine.

Procesul 48951/3/2017 ar trebui să fie unul foarte simplu. Însă niciun proces dintre Steaua București și FC Fcsb nu a fost simplu. De fiecare dată, avocații lui Becali au invocat excepții, vicii de procedură și alte metode de tras de timp. Și au pierdut, în final, atunci când au trebuit să prezinte acte care să susțină poveștile lor.

Povești vor spune și mâine. De la sursele noastre, am aflat că avocații FC Fcsbului vor încerca mâine să inducă judecătorii în eroare, folosind argumente inventate și fără să aducă în discuție vreun act oficial sau vreunul din procesele pierdute până acum.

Mâine, oamenii lui Becali vor încerca să-l convingă pe judecător să judece invers, de la sfârșit spre început. Aceștia vor susține că FC Fcsb deține palmaresul Stelei deoarece joaca în Liga 1 și, bineînțeles, pentru că anumite sondaje online ar arăta ca cei mai mulți români consideră că FC Fcsb e de fapt Steaua.

Sigur, aceste argumente sunt cât se poate de stupide. Judecătorii trebuie să înceapă cu începutul, să verifice actele de ”naștere” ale celor două echipe. Unul, al Stelei, spune că e vorba de un club înființat în 1947. Celălalt, al FC Fcsb-ului, arată că e vorba de un club înființat în 2003. Ar trebui să fie destul pentru a rezolva acest proces.

Fotbal Club Fcsb va încerca și ”continuitatea”, deși nu i-a mers în procesele pentru marcă și nume

Mai mult, avocatii lui Becali vor merge din nou spre continuitate, încercând să demonstreze ca FC Fcsb a preluat Steaua de la AFC-ul lui Păunescu, care a preluat-o definitiv și irevocabil în 1998, de la MApN. După cum știți deja, judecătorii de la ICCJ au decis deja că acest lucru nu s-a întâmplat și că AFC Steaua București, non-profitul lui Păunescu, a fost doar un partener și nimic mai mult.

Din nou, oile se vor lega de acea exprimare vagă, ”tradițiile glorioase”, despre care ei spun că se referă exact la palmares. Însă o tradiție nu e același lucru cu palmaresul. Și asta din niciun punct de vedere.

Pentru Steaua, e un lucru bun că avocații lui Becali vor încerca aceleași tactici care au dat greș până acum. De altfel, era probabil chiar de așteptat ca aceștia să le folosească. Conform zvonurilor, niciunul din avocații lui Becali nu are încredere că acesta poate câștiga vreun proces cu Steaua. Însă, atât timp cât acesta continuă să-i platească, niciunul nu o să-i spună că toate cauzele sale sunt pierdute.

Arma lui Talpan – actele

Ca și până acum, Florin Talpan se va prezenta în fața judecătorilor cu alături de singurul său aliat, actele. Talpan nu va povesti, nu va minți, nu va duce judecătorii cu vorba. Doar va prezenta acte. Ce acte? Cel mai probabil, va prezenta actele de înfinițare ale Stelei, deciziile judecătorești, , adică tot ceea ce a folosit ca să câștige și până acum.

Însă procesul nu va fi unul simplu. Decizia e în mâinile unui judecător care poate sau nu să se lase dus cu zăhărelul de avocații de sute de mii de euro ai lui Becali. Nouă ne rămâne doar să sperăm că acesta va verifica actele și că nu va da crezare tuturor minciunilor pregătite de oi.

Marca, numele și palmaresul nu pot fi divizate. O echipă care deține numele Steaua București, deține și palmaresul Stelei București, și marca Steaua, pentru că e Steaua. Mâine, avocații lui Becali vor susține contrariul. Vor spune că o echipa poate să aibă palmaresul Stelei, chiar dacă nu are voie să se numească Steaua sau să folosească marca Steaua. Cum vor dovedi acest lucru, asta nu știm. Dar vă vom ține la curent cu desfășurarea acestui proces.