recunosterea palmaresului stelei

Tribunalul Bucuresti a stabilit data primei infatisari in procesul pentru recunoasterea palmaresului Stelei Bucuresti

La sfarsitul anului trecut, Florin Talpan a pornit un proces pentru recunoasterea palmaresului Stelei. La mai bine de o jumatate de an de atunci, Tribunalul Bucuresti a decis in sfarsit data primei infatisari: 25 septembrie.

Procesul pentru recunoasterea palmaresului Stelei este doar o actiune in constatare. Cu siguranta acesta nu va dura foarte mult. Chiar ne putem astepta ca totul sa se sfarseasca dupa cateva infatisari. Si asta pentru ca Florin Talpan are de partea sa doua decizii judecatoresti definitive si motivarile lor, motivari in care judecatorii explica destul de clar ca Fotbal Club Fcsb s-a folosit ilegal de palmaresul Stelei, palmares care apartine doar clubului care l-a facut, adica CSA Steaua Bucuresti.


Mai mult, conform regulamentului de functionare si organizare al Stelei:

CAPITOLUL VI

Dispoziții finale

Art. 22. – Ministerul Apărării Naționale exercită, prin structurile subordonate, supravegherea și controlul asupra Clubului Sportiv al Armatei “STEAUA”, potrivit competențelor aprobate prin ordin al ministrului apărării naționale.

Art. 23. – (1) Clubul Sportiv al Armatei “STEAUA” deține exclusivitatea:

a) dreptului asupra imaginii de grup sau individuale, statică și în mișcare a sportivilor săi în echipamentul de concurs și de reprezentare, când participă la competiții în numele Clubului Sportiv al Armatei “STEAUA”;

b) dreptului de folosință asupra siglei/emblemei proprii;

c) drepturilor de reclamă, publicitate și de televiziune la competițiile pe care le organizează sau la care participă, după caz;

d) palmaresului înregistrat de către sportivii și echipele clubului în competițiile la care au participat.

Putem asadar sa fim optimisti ca acest proces pentru recunoasterea palmaresului Stelei nu va dura mult. Din pacate, acesta este doar un proces in constatare, ceea ce inseamna ca FRF, LPF si FC Fcsb nu vor putea fi obligate de un executor judecatoresc sa faca modificarile necesare, asa cum s-a intamplat in cazul numelui.

Acest proces nu ar fi trebuit niciodata sa inceapa. Si nici nu ar fi inceput, intr-o tara normala. Pentru FRF, LPF si FC Fcsb ar fi trebuit sa fie destul deciziile din dosarele pentru marca si nume. Din pacate, tupeul si nesimtirea fac legea in Romania.

Daca celor de la CS Universitatea Craiova le-a fost recunoscut palmaresul, in momentul in care au dovedit ca detin dreptul de a folosi marca Universitatea Craiova, daca pentru Otelul si Rapid intreaga tara a hotarat ca achizitionarea marcii inseamna si achizitionarea palmaresului, in cazul Stelei, toti fac pe prostii si cer sa asteptam pana la finalizarea tuturor proceselor.

Din fericire pentru noi, aceste procese tot se vor termina, mai devreme sau mai tarziu. Probabil ca procesul pentru recunoasterea palmaresului Stelei va lua sfarsit in acest an. Si probabil ca decizia va fi ignorata. Dar nu va fi ignorata decizia din dosarul pentru recuperarea prejudiciului.

In acest ultim dosar, ne putem astepta sa primim o decizie definitiva la anul. Atunci, Fotbal Club Fcsb isi va inchide portile si se va transforma in Academica Clinceni.