Ziariștilor, de ce-l plângeți pe Balaci, dacă nu respectați istoria?!

Ziariștilor, de ce-l plângeți pe Balaci, dacă nu respectați istoria?!

Am primit ieri un telefon de la tatăl meu. ”N-a fost stelist dar să faci un articol și despre Ilie Balaci. A fost mare.” Tatăl meu e stelist. Eu sunt stelist. Universitatea Craiova e unul din dușmanii Stelei. Însă noi, steliștii, știm să-l apreciem pe Balaci. Alții nu știu.

De ce-l apreciem noi pe Ilie Balaci? Din același motiv pentru care-i apreciem și pe ceilalți mari fotbaliști emblematici de-ai rivalelor noastre. Fotbalul e un dans. E nevoie întotdeauna de două echipe ca acesta să fie frumos. Și oricât de bun ar fi fost Marcel Răducanu, un derby Steaua – Dinamo n-ar fi fost la fel dacă de partea cealalta n-ar fi existat un Cornel Dinu.

”Minunea Blondă” a Băniei a făcut fotbalul frumos. N-a jucat la noi. Ba chiar a jucat la ”câini”. Dar tot a făcut ca fotbalul să fie frumos. Și din acest motiv nu va fi uitat niciodată de iubitorii fotbalului din România, fie ei craioveni, steliști, dinamoviști sau suporteri ai altei echipe.

De ce scriu ăștia despre tine, Ilie?!

Asta l-aș întreba pe Balaci dacă aș mai putea. I-aș întreba și pe ziariștii sportivi care au sărit rapid să profite de pe urma tragediei, dar știu deja răspunsul. Aceste canalii iubesc tragediile. Abia așteaptă să se întâmple ceva, ca să se afișeze în costumele de bocitoare și să ne spună din nou că le pasă de sport, ”poate prea mult”.

Dar, dacă vă pasă atât de mult, ziariștilor, de ce n-ați făcut interviuri cu Ilie Balaci cât a fost în viață? De ce n-ați scris în fiecare săptămână despre el? De ce nu i-ați educat pe tinerii iubitori ai fotbalului, prezentându-le povești cu fotbaliști adevărați, ca Ilie?!

Nu, nu ați vrut să faceți astfel de articole. Ați preferat să scrieți despre Becali. Zilnic, despre același Becali. Zilnic, scandal. Zilnic, fotbal de doi bani și mizerii. Zilnic, asta faceți zilnic. Despre fotbaliștii adevărați scrieți doar când au loc tragedii. Așa ați făcut și cu Lucică Bălan, așa ați făcut și cu Didi Prodan, așa ați făcut cu toți ceilalți mari sportivi care s-au dus.

Fotbalul românesc moare și dispare tot mai mult, cu fiecare mare sportiv care ne părăsește. Și asta deoarece istoria e complet irelevantă pentru mizerabilii care își zic azi ziariști.

La sfârșitul meciului de la Craiova, ”ziariștii” s-au grăbit să scrie că Universitatea a ”spart blestemul celor 16 ani fără victorie în fața FCSB-ului”. Nici n-a contat că FC Fcsb a apărut, conform actelor sale, de abia în 2003. Istoria e ce vor marii ”ziariști” să fie. Ei decid cine e legendă, ce legende merită spuse și când. Din acest motiv, cu o zi înainte de Universitatea Craiova – Fotbal Club Fcsb, Digi Sport a invitat-o pe Lorena Balaci să vorbească despre meci. Pe Ilie de ce să-l fi invitat?! La ora aceea, el era încă viu. La ora aceea, nu era un subiect interesant pentru băieții care au tras pământ peste fotbalul românesc.

Odihnește-te în pace, Ilie Balaci!

S-a dus și Ilie Balaci. Am mai pierdut o legendă, pe care nu am știut să o apreciem cât timp a fost în viață. Probabil că nu vom mai avea niciodată un fotbalist ca el. El s-a dus acolo sus, să joace fotbal cu celelalte legende. Iar noi am rămas aici, cu… Nu o sa spun cu ce, pentru că știți deja. Nici nu trebuie să intrați pe gsp ca să știți poza cui ocupă chiar acum întreg ecranul. El e. Nu Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbaliști români din istorie, ci el, băiatul despre care gsp scrie zilnic.

Mulțumim, Ilie Balaci, pentru tot ce ne-ai dat și iartă-ne!