Ștucan

Întrebări pentru Ștucan, ”jurnalistul integru”

Costin Ștucan. Se laudă că e un mare jurnalist de investigație, se laudă cu integritatea sa. Însă, atunci când vine vorba să o și demonstreze, ne arată doar că nu e o coincidență că s-a dus la Gazeta Prosturilor, fostul oficios al partidului comunist.

Marele jurnalist de investigație a avut azi șansa să spună adevărul. Ar fi putut să investigheze unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria fotbalului românesc: cazul Steaua – Becali. A ales însă să nu o facă. Jurnalistul integru a ales scandalul și clickurile, în locul adevărului.

Știu că nu o să răspundă. Ca orice jurnalist de la gsp, Ștucan e și el un fricos, un profitor disperat după trafic. Dar tot o să pun câteva întrebări pentru acest ”jurnalist integru”:

1. De ce refuzi să-i spui Stelei pe nume?

Ca orice ziarist de la gsp, Ștucan știe să spună doar ”CSA” atunci când vorbește despre fotbal și Steaua. Dacă discuția era despre handbal, marele investigator i-ar fi spus echipei noastre pe nume, fără nicio reținere. S-ar fi auzit ”Steaua”, nu ”CSA”. Însă, deoarece gsp are o relație specială cu Becali, e imposibil pentru acești adevărați, deci și pentru Ștucan, să spună ”Steaua”, atunci când vorbește despre Steaua.

2. Știi să citești, domnule ”jurnalist” Ștucan?

Deși se laudă că e un mare jurnalist de investigație, domnul Ștucan nu știe să citească. Dacă ar ști, ar putea citi motivările deciziilor din dosarele pentru marcă și palmares. Așa, ar afla că Fotbal Club Fcsb nu e Steaua București, deoarece a fost înființată în 2003, de Becali.

3. Cum poți să fii jurnalist de investigații fără să investighezi?

Cazul Steaua – Becali e deja destul de cunoscut. Însă nimeni nu vrea să scrie în presă despre acest subiect. Nici Ștucan nu a scris. De ce? Nu știm, dar putem intui.

4. De ce minți, Ștucane?

În emisiunea sa, marele ziarist de investigații s-a apucat să inventeze. Conform spuselor sale, Steaua a rămas fără bani în anii 90. Ca să folosim cuvintele sale, Steaua nu a avut bani în anii 90 pentru că ”au apărut vile la marginea Bucureștiului după transferurile voastre”. Adică, jurnalistul de investigații insinuează că banii din transferuri s-au dus în buzunare diferite.

N-a investigat. Doar a insinuat. Și a mințit.

Ca să vă faceți o idee, atât de rău o ducea Steaua în anii 90 încât a câștigat șase titluri consecutive. Toate sub conducerea armatei și a lui Ion Alecsandrescu.

O ducea atât de rău, încât i-a dat asociației lui Păunescu acces la o vistierie plină și contracte de sponsorizare de două milioane de dolari pe an.

Nu știai toate aceste informații, Ștucane? Atunci ce fel de ziarist de investigații ești?! Lasă-te!

5. De ce manipulezi, Ștucane?

În emisiune, Ștucan l-a avut invitat pe Belo. L-a băgat în discuția Steaua – Fcsb, evident. Și, deși Belodedici a început prin a-i spune că ”Steaua Roșie Belgrad a trecut prin multe, dar nu a pierdut marca, numele”,  deși i-a zis că nu era nevoie de un finațator la Steaua, Ștucan nu s-a lăsat. ”Dar n-a mai făcut performanță!”, ”Echipa trebuia să meargă la un finanțator”,  a concluzionat Ștucan, demonstrând că nu a ascultat nimic din ce a zis Belo.

”E frustrant să vezi clubul rupt în două?” a continuat marele ziarist.  Ce club e rupt în două, Ștucane? Cască ochii ăia de integru, uită-te bine și spune-ne ce club e rupt în două?

Ștucan a căutat să manipuleze și i-a mers. Încurcat, Belo s-a scăpat și a zis că FC Fcsb e continuatoarea Stelei. Imediat, marele ziarist a sărit cu ”da”-ul din dotare. Impostorul acesta habar nu are ce s-a întâmplat în 2003, dar știe el că FC Fcsb e continuatoarea Stelei. Deși două instanțe de judecată s-au pronunțat foarte clar în ceea ce privește acest subiect. Ambele au zis că nu e.

Mizeria de ziar la care lucrează Ștucan a sărit rapid să publice dezinformarea. Belodedici a continuat, spunând că el o să țină doar cu echipa care poartă numele Steaua București, care joacă în Ghencea. N-a mai contat.

Oare când o să vedem și noi măcar una din cele două decizii explicate în presă?!

Jurnaliști ca Ștucan găsești peste tot. Se laudă că sunt profesioniști, când ei sunt doar niște fripturiști rupți în fund, fără integritate, fără mândrie profesională, gata să-și vândă mama pentru o știre de ultimă oră.

Acesta e motivul pentru care încă nu ați văzut publicată prin presă decizia din dosarul pentru marca Steaua. Sau cea din dosarul pentru numele Steaua. Sau măcar vreun articol în care să fie explicate pe scurt.

Jurnaliștii ca Ștucan se pricep să investigheze doar IP-urile de pe care postează angajații lui Hagi, cei care înjură Gazeta Prosturilor pe internet. Asta e presa pe care știu ei să o facă. În rest, manipulare, dezinformare, prost gust.

Și stați calmi. Nu vă gândiți că o să se schimbe ceva după ce Talpan va câștiga și procesul pentru recunoașterea palmaresului sau cel pentru prejudiciu. În articolele proștilor ăstora, Fotbal Club Fcsb va fi mereu continuatoarea Stelei.

 

P.S. Acum mai mulți ani, când Becali nu intrase încă la pușcărie, Ștucan era unul din cei care scriau dur de el. Chiar s-a certat cu el, într-o emisiune, în care l-a acuzat că a furat Steaua (pe atunci, nu se știa că Becali a furat doar locul Stelei în campionat, nu și echipa). Apoi, Becali a dat telefon la Sport.ro, a dat cu pumnul în masă și a obținut concedierea lui Ștucan.

Ei bine, Ștucan a învățat din greșeli. Acum, nu se mai ceartă cu cei ca Becali. Acum le face propagandă.

În 2013, echipa lui Becali nu era Steaua pentru Ștucan. Acum, este. Cine-mi explică cum a ajuns marele jurnalist de investigații la această concluzie?