fcsb nu e steaua

Ce este Steaua si ce nu va fi niciodata Steaua

Ce este Steaua

Daca am face o incursiune in istorie am afla ca la baza infiintarii Stelei se afla armata romana. Armata romana, in 1947, reprezenta cea mai puternica institutie a tarii. Armata reprezenta integritatea si siguranta Romaniei in acele vremuri. Deci putem afirma fara indoiala ca Steaua a fost construita pe fundamente puternice

Steaua era a tuturor celor ce se considerau drepti. Era o onoare si o mandrie sa activezi sau sa simpatizezi cu Steaua. Si asta datorita profesionistilor ca Ion Alecandrescu, Dumnezeu sa il ierte! Azi nu mai avem oameni ca el, chiar daca capitalismul, spre deosebire de comunism, are mai multi profesionisti, chiar mai bine pregatiti.

Din fericire, Steaua a avut mereu parte de oameni de exceptie, atat la conducere cat si pe teren, in bazin sau in sala de sport. Si trebuie sa intelegem ca una fara cealalta nu se poate. Sportivii de valoare, care au parte de un management prost, isi pierd din valoare. Iar managerii valorosi nu vor reusi niciodata sa-si dovedeasca valoarea fara sportivi valorosi. Dar Steaua, de-a lungul deceniilor, le-a avut pe amandoua.

Iar fara aceste atribute indeplinite simultan nu am mai vorbi astazi despre Steaua drept cel mai bun club din Romania.

Steaua a facut istorie. Iar istoria Stelei a fost facuta de toti cei care au purtat emblema sa pe piept, chiar si cei ale caror nume nu ni le mai amintim acum. Tupac spunea asa: ”Razboaiele vin si se duc, dar soldatii mei raman eterni.” Pentru ca istoria si gloria sunt eterne. Sunt lucruri ce nu se pot fura sau pacali. Istoria si gloria acestui club nu sunt tranzactionabile.

Luati istoria, luati gloria, luati toti sportivii care au purtat pe piept emblema, luati ”norocul” de a avea atat sportivi valorosi cat si conducatori extraordinari, luati mandria, luati onoarea, luati puterea, luati armata. Toate acestea fac Steaua.

Ce nu este Steaua

Steaua nu poate fii jucaria si bascalia unui om al carui nume nici macar nu il voi mentiona. Asta cu siguranta nu poate fi Steaua. Iar ca sa fii Steaua, intai ar trebui sa porti numele Steaua. Ca ne convine sau nu, instantele s-au pronuntat in privinta acestor lucruri. Dar sa nu schimbam subiectul.

Sa scapam de scuza confuziei. Continuatoarea Stelei trebuie sa poarte numele Steaua. Nu avem nevoie de multa logica ca sa deducem ca, daca nu te numesti Steaua, e clar ca nu esti Steaua. Si putem spune cu siguranta ca, daca nu simpatizezi sau nu sustii Steaua, cu siguranta nu esti stelist.

Acest personaj ne-a spus candva ca marca Steaua nu valoreaza nimic. Si ca doar el este important. El si banii lui, si, bineinteles, dibacia(aceeasi dibacie cu care a ajuns si la puscarie) si priceperea lui. Adica nu conteaza istoria, nu conteaza gloria si nici cei ce au contribuit la ea. Conteaza doar el.

Poate asa ceva sa fie Steaua? Cu siguranta NU! Si nici nu va fi vreodata.

Astazi traim in capitalism, dar acest personaj ne-a intors in comunism. Si poate deoarece el este lectia dura si nefericita a capitalismului. Din pacate, noi, stelistii, a trebuit sa traim aceasta lectie.

Cand vezi cum sunt trimisi bodyguarzi ca sa bata suporteri in peluza, cand vezi cum sunt jignite fostele glorii, stii sigur ca acel lucru nu e Steaua, ci doar o echipa de fotbal transformata intr-o gluma proasta, intr-o jucarie pentru adulti. Personajul despre care vorbim a incercat un lucru unic in istorie. A incercat sa fie patron fara suporteri, fara foste glorii, fara marca, fara nume, far istorie, dar patron la Steaua. Nu. Aceasta nu poate sa fie Steaua.

Cand cineva incearca sa confunde cu marca si sa sustina ca el e mai important decat istoria si toti cei ce au construit-o e clar ca nu putem vorbi de Steaua. E mai degraba un vis urat din care asteptam sa ne trezim.

Cand bucuria si lehamitea pun stapanire si cand placerea de a merge la stadion dispare, totul din cauza unui impostor, e clar ca nu putem vorbi de Steaua.

Cand te numesti Fc Fcsb si vezi stadionul gol meci de meci e limpede ca nu poate fi vb de Steaua. As putea da enorm de multe exemple dar esentialul ramane acelasi. Steaua si istoria ei nu se pot confunda cu un impostor ce crede ca istoria incepe si se termina cu el.

Asta nu poate fi Steaua si ma bucur cu tarie ca, intre 2003 si 2014, nici nu a fost Steaua. Steaua inseamna glorie, istorie, libertate. Iar Steaua e libera acum si libera va fi mereu, in inimile noastre.

Daca sunteti stelisti, sustineti Steaua, nu echipe cu nume formate din consoane.

Ady