100 de ani de la Marea Unire

La 100 de ani de la Marea Unire, La Mulți Ani, România!

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor. În această zi, acum exact un secol, cei 1228 de delegați adunați la Alba Iulia decideau unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, completând acțiunile fraților lor, din Bucovina și Basarabia, și dând astfel naștere României Mari.

2018 înseamnă 100 de ani de la Marea Unire. Înseamnă și 159 de ani de la apariția statului nostru. Privind din afară aceste cifre, ai putea crede că e vorba de o țară tânără. Și așa și este. România e o țară tânără, însă poporul român e un popor bătrân.

Și trebuie să ținem minte acest lucru, mai ales astăzi. Românii au fost prezenți pe aceste meleaguri de aproape două milenii. Și, în cea mai mare parte a acestor 2000 de ani, au fost divizați. E trist. Din acest motiv, Marea Unire rămâne cea mai importantă realizare a acestui popor, o dovadă a faptului că ne-am depășit condiția. Din acest motiv, sărbătorim ziua națională la 1 Decembrie.

O sută de ani, o mulțime de urcușuri și coborâșuri

Acești 100 de ani de la Marea Unire le-au adus României și românilor atât bucurie cât și tristețe. Țara noastră a crescut, s-a făcut ”dodoloață” și s-a impus pe harta lumii ca un stat care merită luat în seamă. A urmat însă o perioadă neagră, în care cizmele grele ale comunismului au zdrobit sub călcâie un popor pe care istoria l-a încercat, poate, de prea multe ori.

Dar chiar și-atunci ne-am ridicat. Încet, cu realizări micuțe, care ne-au dat încredere și putere să dăm jos jugul comunist. Și da, performanța realizată de Steaua la Sevilla, în 1986, este una dintre aceste realizări, o dovadă că fiecare are șansa lui și că, oricât de mare este greutatea, o poți depăși dacă ai voința necesară.

Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să continuăm să ne ridicăm. Nu trebuie să ne oprim. Nu trebuie să ne dăm bătuți. E greu. Și poate că o să fie și mai greu. Dar celor care acum 100 de ani s-au urcat în căruțe, pe cai sau biciclete, pentru a merge la Alba Iulia, le-a fost cu siguranță mult mai greu. La fel și celor care au pus mâinile pe arme în 1877, pentru a-și câștiga independența, și celor care, în 1859, au sfidat marile puteri ale acelor vremuri, pentru a pune bazele unui stat nou, România.

La 100 de ani de la Marea Unire, îți urăm ”La mulți ani!”, române

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,

Româna naţiune, ai voştri strănepoţi!

Da, strămoșii noștri ne privesc, iar noi le suntem datori. Le suntem datori să îi depășim. Le suntem datori să nu ne dăm bătuți și să trecem din nou peste greutăți, pentru ca, peste încă 100 de ani, urmașii noștri să se poată mândri cu noi, așa cum noi ne mândrim cu românii care, acum un secol, au făcut România Mare!

Avem puterea să ne decidem singuri soarta. Avem puterea să ne facem viitorul pe care ni-l dorim.

Avem puterea ca, în următorul secol, să facem din nou România Mare!

La mulți ani, România! La mulți ani, români!