Steaua București a salvat cariera lui Ionuț Radu

ionuț raduÎl știți pe Ionuț Radu? E portarul naționalei de tineret, actual portar al celor de la Genoa, în Serie A. În acest an, tânărul a devenit rapid o mare vedetă, mai ales după performanțele obținute de naționala de tineret. Și, la cum merg lucrurile, se pare că pe Ionuț Radu îl așteaptă o carieră frumoasă. Dar oare câți oameni știu că toate realizările acestui tânăr se datorează unui singur club, Steaua București?!

Da, Steaua București. Nu Fotbal Club Fcsb, ci Steaua București. Să fie clar acest lucru. Deși Ionuț Radu a trecut pe la Fotbal Club Fcsb în perioada junioratului, datorită Stelei a ajuns unde e. Și o să vă explic de ce. Dar, înainte de asta, haideți să vă spun povestea lui Ionuț Radu.

Cine este Ionuț Radu?

Născut în 97, în București, tânărul portar și-a început cariera la o echipă de cartier. S-a mutat la FC Fcsb prin 2008 și atât de bine l-a prins viața sub conducerea piperenilor că a plecat în 2012 fix la Dinamo. La câini a stat un an, apoi a luat drumul Italiei, iar în 2013 a semnat cu Internazionale.

Din 2015 a făcut pasul la seniori. Are un singur meci la Inter dar, din fericire pentru el, mult mai multe la Avellino și Genoa, echipe la care a fost împrumutat. Și bine că a fost împrumutat. Altfel, poate că azi nu mai discutam despre el.

Florin Talpan, vinovatul etern

De ce nu a luat FC Fcsb titlul? Pentru că Florin Talpan. De ce nu merg suporteri la meciurile oilor? Florin Talpan. De ce a plecat Ionuț Radu de la FC Fcsb? Exact, din cauza lui Florin Talpan. Mai exact, din cauza Stelei București. Cel puțin asta ne spune Helmuth Duckadam.

În 2012, băieții de la FC Fcsb jucau în Ghencea. Doar jucau, pentru că nu prea plăteau chiria. Nici chiria și nici utilitățile. Așa că Steaua s-a supărat și, ca orice proprietar, a dat chiriașul rău-platnic afară.

Problema ar fi putut fi rezolvată ușor. Și a și fost în cele din urmă, pentru ca FC Fcsb s-a întors să mai joace vreo 2 ani în Ghencea, după ce Talpan a câștigat procesul pentru recuperarea datoriei și i-a pus să plătească. Dar, în acea scurtă perioadă în care a jucat pe la Buzău, Gigi Becali a profitat și a desființat grupele de copii și juniori. Adică o mare parte din ele, rămânând doar cu minimul necesar. Printre cei care au plecat s-a regăsit și Ionuț Radu.

Steaua București a salvat cariera lui Ionuț Radu

Duckadam și fecesebiștii se smiorcăie azi că l-au pierdut pe Radu. De vină e Steaua, evident. Nu finanțatorul care abia a așteptat să scape de copii și juniori, nu profesorii și antrenorii de la centrul lor, care nu au putut să vadă potențialul lui, nu antrenorul de atunci al FC Fcsbului, nu faimosul Mimi Stoica, cel-cunoscător-de-fotbaliști.

Tot răul spre binele lui Ionuț Radu. Jucătorul cu siguranță e de acord. Pentru că FC Fcsb nu e în niciun caz o echipă care să le ofere șanse tinerilor.

De-a lungul istoriei sale, FC Fcsb și-a ”reorganizat” centrul de copii și juniori de mai multe ori (adică l-a închis și l-a deschis). Tinerii produși în propria pepinieră au primit 0(ZERO) șanse (cazul Florentin Matei, de exemplu)! Iar cei care au reușit să ajungă pe la prima echipă, au ajuns rezervele unor fotbaliști mediocri, fiind goniți în cele din urmă.

Dacă ar fi rămas la FC Fcsb, în cel mai bun caz, Ionuț Radu ar fi ajuns rezerva unor portari slabi precum Niță, Bălgrădean sau ”Messi al portarilor”. N-ar fi prins deloc naționala de tineret. N-ar fi ajuns la Inter sau Genoa. N-ar fi ajuns eroul naționalei de tineret. N-ar fi vorbit nimeni despre el. Și poate c-ar fi ajuns pe la vreo echipă obscură, dacă n-ar fi semnat cu impresara potrivită, sau la vreo echipă din orientul mijlociu, daca ar fi semnat. Aceasta este realitatea de la FC Fcsb, oricât s-ar chinui Duckadam să nege.

Da, Steaua București a salvat cariera lui Ionuț Radu. Păcat că fostul nostru mare portar nu are pregătirea necesară pentru a înțelege acest aspect. Sigur, dacă ar fi avut pregătirea necesară, Ionuț Radu nu ar fi părăsit niciodată echipa din Mogoșoaia, dar poate că e mai ușor pentru oile fcsbiste să se suporte, dacă cred că ele sunt bune, iar ceilalți sunt răi. Păcat că mai există și lucrușorul acesta mic, numit realitate.