palmaresul stelei avocații fc fcsbului recunoasterea palmaresului stelei bucuresti palmares steaua

Conform legii, palmaresul Stelei aparține doar clubului Steaua

În România, mulți cetățeni preferă să vadă legile ca pe niște regulamente ale unui joc. Le respectă dacă trebuie, dar, dacă pot scăpa, le încalcă fără probleme. Totuși, legea rămâne lege. Iar legea spune că palmaresul Stelei aparține doar clubului Steaua.

De ce e important să vorbim despre legi? Pentru simplul fapt că, așa cum am zis, mulți aleg să le ignore. Chiar astăzi, la un post de radio, gesepistul Buzărin își exprima supărarea că CNA-ul nu-l lasă să folosească ”Steaua” sau ”Steaua București” pentru a vorbi despre Fotbal Club Fcsb. Ce contează decizia din dosarul pentru numele Steaua? Ce contează că FC Fcsb a pierdut toate procesele cu Steaua, că a fost înființată în 2003 sau că nu e Steaua? El vrea să-i spună Steaua și ar trebui să poată, nu? Nu.

Legile și deciziile judecătorești trebuie respectate. Dacă cei ca Buzărin nu sunt de acord, ar putea oricând să părăsească România și să se mute într-o țară cu legi făcute special pentru ei. Până atunci, cât timp trăiesc în România, trebuie să respecte legile acestei țări.

Iar legile acestei țări spun că palmaresul Stelei aparține doar clubului Steaua București.

Palmaresul Stelei e protejat prin lege

palmares steaua palmaresul steleiPuțini cunosc Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua”. E un document public, la care are oricine acces, însă nu sunt mulți cei care sunt curioși să afle ce spune acesta. De fapt, nimeni nu prea e interesat de el. În presă, de exemplu, nu a fost publicat niciodată. Și asta deși vorbim de cel mai important regulament al celui mai important club sportiv din țară.

De-a lungul timpului, regulamentul a fost modificat, fiind adăugate noutăți, precum deschiderea centrului de sporturi montane. Însă, ceea ce contează cu adevărat e faptul că acest regulament este publicat în Monitorul Oficial. Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, legi, hotărâri, moțiuni, decrete, ordonanțele de urgență, acte normative și alte acte.

Putem astfel sa spunem ca regulamentul de organizare si functionare al clubului Steaua este un act cat se poate de oficial, iar cele scrise in el au o putere destul de mare. Și, din fericire pentru noi, palmaresul Stelei este și el menționat în regulament:

Capitolul VI Dispoziții finale

Articolul 23

(1) Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” deține exclusivitatea:

a) dreptului asupra imaginii de grup sau individuale, statică și în mișcare a sportivilor săi în echipamentul de concurs și de reprezentare, când participă la competiții în numele Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA”;

b) dreptului de folosință asupra siglei/emblemei proprii;

c) drepturilor de reclamă, publicitate și de televiziune la competițiile pe care le organizează sau la care participă, după caz;

d) palmaresului înregistrat de către sportivii și echipele clubului în competițiile la care au participat.

(2) Drepturile menționate la alin. (1) pot fi cesionate de Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” în condițiile legii.

Așadar, clubul Steaua deține exclusivitatea palmaresului înregistrat de către sportivii și echipele sale în competițiile la care au participat. Palmaresul, nu tradițiile, nu poveștile, nu altceva. Ci PALMARESUL STELEI BUCUREȘTI!

După cum bine știți, palmaresul Stelei nu e menționat nicăieri pe documentele AFC-ului sau ale FC Fcsbului. Dar e menționat aici, în regulamentul emis de MApN și publicat în Monitorul Oficial.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Dacă judecătoarea din dosarul pentru recunoașterea palmaresului vrea să nu țină cont de legi și să prelungească un proces care ar fi trebuit încheiat după prima înfățișare, noi nu putem să facem nimic. Ar fi bine, totuși, să judece cu legea în mână, pentru că, unde-i lege, nu-i tocmeală.

Iar legea ne spune destul de clar cine deține palmaresul Stelei. Mai mult, ne spune și în ce condiții pot fi cesionate aceste elemente ale identitații clubului nostru. Pot fi cesionate în condițiile legii, adică nu prin niște statute făcute pe ascuns, acte false sau tranzacții extrajudiciare.