helmuth duckadam

Helmuth Duckadam, atunci și acum

Ar fi foarte multe de spus despre Helmuth Duckadam. A fost erou pentru toți steliștii, a devenit o legendă roș-albastră, dar a stricat singur, cu mâinile lui, piedestalul pe care suporterii i l-au clădit.

Helmuth Duckadam atunci

Puțini știu că debutul lui Duckadam în tricoul Stelei nu a fost unul fericit. Surprinzător, din moment ce vorbim despre eroul de la Sevilla, nu? Dar așa a fost. Într-unul din primele meciuri jucate pentru Steaua, Helmuth a gafat grav și a fost trecut pe banca de rezerve, ajungând chiar al treilea portar din lot, deși ar fi trebuit să fie primul. Din fericire, l-a avut lângă el pe ”uriașul” Ion Voinescu.

”Țop” l-a luat la o discuție între patru ochi și i-a explicat că asta e viața de portar și că o să mai pățească astfel de întâmplări. După acel episod, Duckadam a stat pe tușă luni bune. Însă Voinescu a fost lângă el și l-a pregătit. Nu și-a pierdut încrederea în el.

Timp de patru ani de zile, Voinescu l-a ajutat fără oprire pe Helmuth Duckadam. L-a sfătuit, l-a învățat cum să se antreneze, l-a antrenat, i-a arătat cum să apere penaltyuri, iar arădeanul l-a ascultat. Și bine a făcut că l-a ascultat, pentru că, pe 7 mai, în 1986, a făcut minuni. 

Mulţi răutăcioşi au pus pe seama norocului seria de patru penalty-uri parate de Duckadam la Sevilla. În spate au stat mii de ore de pregătire şi zeci de lăzi de bere câştigate în dauna jucătorilor de câmp. Stătea mult după antrenamente şi exersam tot felul de situaţii. Erau şi antrenamente psihologice, care sunt foarte importante”, şi-a amintit Ion Voinescu, într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2006.

Pregătirea l-a făcut pe Helmuth Duckadam un erou. Fără miile de ore de muncă și antrenamente, poate că altfel ar fi arătat finala de la Sevilla.

Duckadam acum

E trist însă că acel Helmuth Duckadam, un portar foarte bine pregătit, a uitat tot ce a învățat de la ”Țop” Voinescu. Acele lecții l-ar fi putut ajuta și în viață.

Așa cum te-ai pregătit pentru penaltyuri, așa cum ai învățat de la Voinescu cum să câștigi războiul psihologic cu cei care executau loviturile de la 11 metri, cum ai învâțat să îi manipulezi, pentru a trage pe colțul ales de tine, așa ar fi trebuit să te porți și în calitate de șef al FC Fcsb. Ai fi putut să te impui în fața acelor foști pușcăriași, să nu-i lași să te dirijeze ei. Ai fi putut să le ceri dovezi, ca să te asiguri ca ceea ce spui tu la TV nu e o minciună. Dar nu ai făcut asta.

Te-ai întors la Helmuth Duckadam cel de dinainte de Steaua, cel care alegea colțul la nimereală. Așa ai ales și Steaua, acum, Helmuth. Și, din păcate, ai ales greșit.

La Sevilla, ai făcut 4 decizii înțelepte, decizii care te-au transformat într-o legendă. Acum, cu o decizie proastă, aproape că ai șters totul.

Dar nu îți fă griji, Helmuth. Noi nu am uitat de tine. Deși tu ne-ai întors spatele, deși i-ai întors Stelei spatele, noi tot o să-ți urăm ”La mulți ani!” astăzi, de ziua ta. Și, dacă ne permiți, o să îți dăm un sfat: Adu-ți aminte de Ion Voinescu și ceea ce te-a învățat el!

La mulți ani, Helmuth! Steaua și steliștii nu te uită, chiar dacă tu ne-ai uitat.