nocturna stelei

Au furat nocturna Stelei. Nu plătește nimeni?

După căderea regimului comunist, Steaua București și-a îmbunătățit stadionul, adăugând o instalație de nocturnă cu o capacitate de 1400 lucși. Aceasta a fost inaugurată în 1991, la 14 august, într-un meci câștigat de ”militari” cu scorul de 4-1, cu Bacăul. Ani de zile, nocturna a slujit bine echipa noastră. Iar apoi, din nimic, a schimbat proprietarii.

Să înțelegem contextul

Dacă nocturna stadionului Steaua a fost pusă în 1991, tribuna oficială a venit 5 ani mai târziu, în 1996. Vorbim despre tribuna oficială, deoarece de aici a plecat toată povestea.

În 2002, firma Tehnorob a scos la licitație nocturna stadionului Steaua, pentru a recupera o datorie pe care Steaua o avea la ea, în urma construcției acestei tribune oficiale. De ce a scos Tehnorob la licitație nocturna? Pentru că nu și-a primit banii. Sau, mai bine zis, pentru că asociația condusă de Păunescu, AFC Steaua București, a refuzat să respecte contractul pe care îl avea cu CSA Steaua București și nu a plătit-o. Am scris mai multe despre această poveste aici.

În 1998, cand a fost înființată AFC Steaua Bucuresti, CSA Steaua i-a pasat pasivele secției de fotbal. AFC-ul a primit bani pentru a supraviețui, dar a primit ți datoriile, datorii care nu ar fi avut de ce să rămână la clubul sportiv. Însă, din 98 și până în 2002, Păunescu și ai lui au refuzat să plătească aceste datorii. Chiar au luptat să nu le plătească, deși plata lor era trecuta chiar în protocolul prin care AFC primea dreptul de a folosi stadionul Steaua timp de 20 de ani, gratis. În dreapta puteți vedea ce scria ProSport în acea vreme. Titlul spune totul.

Pentru că AFC nu a achitat datoria, Tehnorob a dat Steaua în judecată, a câștigat și a scos nocturna la licitație. Nocturna și altele.

Și cine credeți că s-a prezentat la licitație? Faimosul nea Gigi. S-a prezentat la licitație și a cumpărat totul la subpreț.

Și așa, nocturna Stelei a ajuns la Becali. Iar acum se pare că va merge la Clinceni. Frumos, nu? Steaua și-a pierdut un bun valoros, Becali a pus mâna pe un bun valoros la un preț avantajos și nimeni nu plătește pentru asta.

Nocturna Stelei pierdută din incompetență sau mizerie?

Astăzi, presa anunță marea afacere făcută de noua echipă a lui Becali. Nocturna Stelei se duce la Clinceni, ca să mai poată nea Gigi să mai dea niște țepe un an sau doi. Nimeni nu se întreabă cum a pierdut statul acel bun. Mai important, nimeni nu vrea să-i vadă pe vinovați pedepsiți.

Pentru că cineva e vinovat de această afacere păguboasă în care a fost implicat statul. 

AFC Steaua București, nonprofitul lui Păunescu, trebuia să plătească acea datorie. Erau obligați prin contract. Nu au plătit-o, dar nimeni nu a zis nimic.

Păunescu și ai lui au făcut bani pe spatele Stelei, în cei 5 ani cât au fost prezenți în viața ei. Apoi au dispărut. La fel cum au dispărut și echipa de fotbal a Stelei și nocturna.

Noi, ca steliști și cetățeni români, ne întrebăm cum s-a putut așa ceva. Incompetență? Corupție? Ce s-a întâmplat aici?

Două părți au încheiat un contract. Doar una și-a respectat obligațiile. De ce? N-ar fi rău ca cei din MApN și din conducerea clubului Steaua să ne explice cum a fost posibil așa ceva.