Libera exprimare a învins. Cazul Steaua Liberă vs. Facebook

Libera exprimare a învins. Cazul Steaua Liberă vs. Facebook

Ne-am luptat cu Facebook și am câștigat. Nu știm câți se pot lăuda cu asta. Însă, ceea ce contează e că pagina de Facebook Steaua Liberă s-a întors și că libera exprimare a câștigat în cele din urmă.

Steaua Liberă a fost suspendată pentru câteva poze, de acum câțiva ani

Cei care au avut lucruri mai bune de făcut decât să stea pe Facebook în ultima săptămână probabil că nu știu ce s-a întâmplat. Sâmbătă dimineața, în jurul orei 02:00, pagina de facebook Steaua Liberă a fost suspendată. Am primit notificări că anumite poze publicate de noi în 2013 și 2014, și republicate în 2017 au încălcat regulile comunității Facebook.

Alte explicații nu am primit. Analizând însă pozele, ne-am dat seama că aveau în comun un singur lucru: în ele apăreau suporteri care țineau bannere pe care apărea un desen ce putea fi interpretat drept cruce celtică. Respectivul desen poate fi interpretat și ca o țintă, însă Facebook nu a ținut cont de asta. Nu a ținut cont nici de vechimea paginii noastre, nici de faptul că aveam mii de poze încărcate. Pur și simplu ne-a suspendat pagina.

Am făcut apel și am luat măsuri

Am făcut apel împotriva deciziei imediat ce am observat ce s-a întâmplat. Nu ne-am oprit însă aici, pentru că știam că și acest apel va fi analizat tot de un robot al Facebook, la fel ca plângerea făcută de acel anonim ”binevoitor”. Dacă am fi așteptat în liniște, probabil că nimic nu s-ar fi rezolvat. Așa că am mers mai departe.

L-am contactat pe Tom Pappert, jurnalist american care scrie pentru Big League Politics și care administrează pagina de facebook God Emperor Trump. Știam că Tom a avut probleme cu Facebook de-a lungul anilor și că e un luptător pentru dreptul la libera exprimare. Pagina sa, God Emperor Trump, o pagină de meme-uri care promovează idei conservatoare, a fost închisă și redeschisă de Facebook de 3 ori, iar Tom are destul de des probleme cu contul său personal, acesta fiind spart de multe ori. Care e motivul? Pe pagina sa și în articolele sale, Tom promovează idei conservatoare, așa cum am spus mai sus. Acestea nu sunt acceptate de Facebook, companie care se apleacă puternic către partea stângă a politicii.

Mai mult, pagina de Facebook God Emperor Trump a jucat un rol important în alegerea președintelui Donald Trump în 2016. Acesta a devenit președinte al SUA în mare datorită acestor paginilor independente, precum God Emperor Trump, care au luptat pentru informarea corectă a publicului. În timp ce televiziuni și publicații precum CNN sau Washington Post scriau că Donald Trump e rasist, aceste pagini independente prezentau adevărata situație, arătându-le oamenilor că nu e bine să creadă minciunile presei și că e important să judeci singur, iar când judeci oameni să îi judeci după fapte, nu după cum arată.

Alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA a provocat isterie printre marile companii de IT și rețelele de socializare. Facebook, Twitter și Youtube le-au declarat război creatorilor de conținut cu idei conservatoare, de dreapta. Astfel, pagini precum God Emperor Trump au început să fie închise pentru nimicuri, fiind acuzate fără vreo dovadă de rasism, xenofobie și așa mai departe.

Însă oamenii precum Tom Pappert nu s-au dat bătuți. Au luptat cu sistemul și au câștigat!

Totul s-a rezolvat extrem de rapid, pentru că Facebook știa că a greșit

Big League PoliticsL-am contactat pe Tom și i-am spus povestea noastră. Fără să stea pe gânduri, acesta ne-a venit în ajutor. E important să spunem că Tom nu știa de Steaua Liberă și probabil că nu știa nici de Steaua București. A sărit însă în ajutorul nostru deoarece și el, la fel ca noi, luptă pentru dreptul la libera exprimare și pentru a-i informa corect pe cei care îl urmăresc.

Tom Pappert ne-a cerut câteva informații, apoi a început să dea telefoane la Facebook și să le ceară explicații. La scurt timp după, pagina noastră a fost reactivată. Facebook chiar i-a declarat lui Tom că ”The page Steaua Liberă does not break our policies and has been restored.” În traducere: ”Pagina Steaua Liberă nu încalcă regulile noastre și a fost reactivată”.

Puteți citi aici întreg artiolul scris de Tom Pappert despre acest caz. Acesta ocupă chiar prima pagină, pe site-ul Big League Politics. Este o nouă victorie a oamenilor împotriva tiraniei tehnologiei.

Fără utilizatori, Facebook nu există

Așa cum o echipă nu există fără suporteri, nici o rețea de socializare nu există fără utilizatori. Ce trebuie să înțelegeți e că voi, utilizatorii, le faceți un bine celor de la Facebook, când le utilizați site-ul. Voi nu le datorați nimic. Ei vă sunt vouă datori. Așadar, nu îi lăsați să vă cenzureze.

Pagina Steaua Liberă a fost înființată în 2012. Timp de aproape 7 ani, noi am construit o comunitate puternică și am oferit conținut care a ajutat Facebook. Înțelegem că această plaformă are anumite reguli și le respectăm, dar cerem în același timp să fim respectați. Facebook nu a procedat corect. A suspenda o pagină pentru 4 poze din peste 2000 este o bătaie de joc și o lipsă de respect față de utilizatori.

Suntem fericiți că totul s-a terminat cu bine și le mulțumim lui Tom Pappert și echipei sale. Fără ei, ar fi fost mult mai greu, poate imposibil.

Vrem așadar să vă rugăm pe voi, cei care ne urmăriți, să le dați un like și lor. Merită, vă asigurăm de asta. Big League Politics și God Emperor Trump oferă informații corecte și meme-uri foarte amuzante. Sunt fix genul de pagini pentru care ai vrea, ca utilizator, să stai pe Facebook.

Încheiere

În ultimele luni, mai multe pagini steliste au fost închise din același motiv ca cel din cazul nostru. Sperăm să fie reactivate toate, cât mai repede. Așa e normal și corect. Dreptul la libera exprimare trebuie respectat.

În ceea ce îi privește pe cei care au căutat cu disperare poze din 2013, pentru a ne închide pe noi și pentru a ne băga pumnul în gură, sperăm că sunt fericiți. Ne imaginăm că nu prea au multe motive de bucurie în viețile lor. Nu prea ai cum să fii fericit, când singurul tău scop e să îi închizi pe alții și să nu îi lași să vorbească și să se bucure.

Forza Steaua!