oi

Conducerea Stelei duce incompetența la nivel de artă

Poți spune multe despre Bixi Mocanu și ceilalți colonei din conducerea Stelei dar nu că sunt previzibili. Fix când crezi că nu te mai pot suprinde cu nimic, aceștia vin și îți demonstrează că pot mai mult. Și de fiecare dată acest mai mult este mai mult rău.

Steaua arde dar conducerea Stelei nu e vinovată de nimic

Au trecut aproape 2 săptămâni de la înfrângerea cu Carmen. Lăcătuș și-a dat demisia. Iovan a câștigat Cupa României, faza pe București, ducând Steaua în faza națională a Cupei, acolo unde joacă și FC Fcsb, apoi și-a dat și el demisia. Cam atât. Mai departe, nimeni nu și-a dat demisia. Se pare așadar că singurii vinovați pentru ratarea promovării pentru al doilea an consecutiv sunt cei doi.

Bixi Mocanu, comandantul clubului Steaua, nu se simte vinovat cu nimic, deși s-a fotografiat cu fiecare sportiv nou venit la Steaua în ultimele 6 luni, deci și cu noile transferuri de la fotbal. Colonelul Neagoe, managerul secției de fotbal, nu se simte nici el. Nu a făcut aproape nimic pentru echipă în ultimii 2 ani. Doar a stat acolo. În rest, nu s-a dus la AMFB ca să depună plângeri împotriva celor care furau Steaua pe față, nu făcut transferuri, nu a ajutat echipa cu nimic, dar nu e vinovat. Neagoe e în același timp șef peste Activitatea Sportivă de Performanță, dar lipsa de performanță pare să nu conteze în evaluările sale.

Colonelului Cîrlan, bossul de la marketing, nu îi putem reproșa nimic din punct de vedere sportiv. Dacă luam însă marketingul și vedem cât de prost s-a descurcat acest departament în ultimii ani, dacă vedem cum Steaua a fost decăzută din drepturile asupra a patru sub-mărci, pentru că nu le-a folosit, ne punem mâinile în cap. E posibil ca departamentul lui Cîrlan să fie cel mai slab din tot clubul, dar nici el nu și-a dat demisia.

Pe scurt, oricât de prost ar merge Steaua, conducerea Stelei nu e vinovată de nimic. Nu răspunde, nu îi pasă, iar dacă suporterii au ceva de comentat, să-și pună pofta în cui. Altfel, se poate și mai rău.

Bravii colonei fug de răspundere

Cum am spus și la început, acești colonei pot fi acuzați de multe, dar nu că sunt previzibili. După toate rateurile date în ultimii 2 ani, am crezut că se vor liniști, măcar pentru scurt timp. Nu a fost așa. Fix când credeam că nu se poate mai rău, aceștia au ținut morțiș să ne demonstreze că pot produce și mai multe pagube.

Vineri, 14 iunie, conducerea Stelei a lansat pe propriul site un sondaj. Scopul său este evaluarea secțiilor sportive din cadrul clubului Steaua, pentru a stabili viitoarea strategie. Pe scurt, conducerea clubului vrea să închidă anumite secții, dar nu vrea să fie trasă la răspundere. Așa că scoate castanele din foc cu mâinile suporterilor.

Partea frumoasă e că nu e vorba de mâinile suporterilor steliști, ci a tuturor suporterilor. Chiar și a dinamoviștilor, a rapidiștilor, a oilor. Toți pot vota. Și ce trebuie să voteze? Păi trebuie să răspundă la întrebări gen:

1. Care dintre secțiile de mai sus considerați că nu îndeplinesc criteriile de tradiție şi renume pentru a face parte din CSA STEAUA?

sau

4. Care dintre secțiile sportive considerați cã aduc mai puține beneficii clubului (imagine, performanță)? Enumerați minimum cinci secții.

sau

7. Enumerați care sunt secțiile sportive din cadrul CSA STEAUA care, în opinia dumneavoastră, ar trebui sã-şi reconsidere activitatea (restrânse).

Opțiunile sunt următoarele:

conducerea Stelei

”Numărul de opinii nu va duce automat la luarea unei decizii”, dar va fi o scuză

În articol, conducerea Stelei spune că ”numărul de opinii exprimate de o parte sau alta nu va duce automat la luarea unei decizii. Totuși, datele vor fi utile în procesul de evaluare şi analiză desfășurat la nivelul clubului, astfel încât concluziile extrase să poată conduce la atingerea unui consens.”

Adică, dacă votul va fi cum vor ei, se va face. Dacă nu, nu. Iar acum vine întrebarea: Ce vor ei? Răspunsul nu poate fi decât că vor răul Stelei. Dacă ar fi dorit binele, ar fi făcut acest sondaj printre suporterii Stelei, la evenimentele sportive care au avut loc în ultimul an.

Așa ar fi fost corect și așa ar fi fost normal să se facă un astfel de sondaj. Oamenii de la marketing ar fi trebuit să meargă cu foi la fiecare secție în parte și să ceară părerile suporterilor prezenți la eenimentele la care a participat respectiva secție. Așa, la final, poți trage linie știind că au votat toți fanii steliști care iubesc fotbalul, baschetul, handbalul, gimnastica, șahul, radioamatorismul, yachtingul, etc. Reprezentarea ar fi fost corectă iar rezultatele cu adevărat relevante. Așa ai afla câți suporteri are secția de fotbal și câți cea de radioamatorism. Ai afla câți bani investesc suporterii de la baschet și câți cei de la șah. Chiar ai putea trage niște concluzii valoroase, care să te ajute pentru dezvoltarea strategiei pe termen lung.

Un sondaj online nu are cum să te ajute pentru dezvoltarea strategiei pe termen lung

De ce? Pentru că participanții la sondaj nu reprezintă publicul relevant.

Gândiți-vă așa. Ce se întâmplă dacă oile se mobilizează pe grupurile lor și merg și votează ca Steaua să închidă secția de fotbal. E fix în interesul lor să o facă. Sau poate câinii doresc să scape de un rival la handbal. Sau poate cei de la U nu mai vor să aibă emoții la baschet.

Observați cât de ușor poate fi faultat un astfel de sondaj?

Dar poate că veți spune că exagerăm. ”Steaua Liberă, sunteți paranoici, sigur nu se întâmplă ce ați zis voi mai sus.”

În cazul în care nu v-ați obișnuit cu ideea că nu vorbim prostii și că mereu ne bazăm pe dovezi:

oi

Comentariile de mai sus sunt de la un articol publicat pe DigiSport. Poza vorbește de la sine. Iar dacă s-a ajuns la discuții pe DigiSport, puteți fi siguri că subiectul s-a discutat deja pe grupurile oilor.

Incompetență sau rea voință?

Cel care a venit cu ideea acestui sondaj e ori de o prostie rară, ori de o răutate incredibilă. Singurul scop al acestui sondaj e de a sabota Steaua.

E un sondaj neprofesionist și, cel mai important, e un sondaj care nu ar trebui să existe.

Nu suporterii ar trebui să decidă ce secții se închid și ce secții rămân deschise. Această decizie ar trebui luată de conducerea Stelei, adică de Bixi Mocanu. El ar trebui să ceară rapoarte de activitate pentru toate secțiile, să le evalueze corect și să ia decizii.

Cel mai important, ar trebui să răspundă pentru fiecare decizie. 

Nicăieri în această lume nu au loc astfel de inițiative. La privați, un director general nu va conduce niciodată firma în funcție de părerile tuturor celor care doresc să-și dea cu părerea. În armată, un colonel nu va lua niciodată decizii în funcție de ce cred civilii care privesc războiul din fața televizorului. Și în niciun caz nu va lua decizii ascultând de părerile dușmanilor.

Din păcate, problema noastră, a steliștilor, e că dușmanii noștri nu sunt și dușmanii conducerii clubului nostru. De peste 15 ani, conducerea Stelei a luat doar decizii care i-au făcut rău Stelei, făcându-le mereu pe plac dușmanilor echipei noastre. 

E incompetență aici sau rea voință? Contează? În ambele cazuri, Steaua suferă. În ambele cazuri, cei din conducerea Stelei trebuie să plece. Bixi pentru că a acceptat această măsură, Neagoe pentru că clubul nostru nu mai are performanțe, iar Cîrlan pentru că este șef peste un departament de marketing total incompetent, care nu a putut să explice nici măcar de ce un astfel de sondaj nu trebuie făcut. Chiar și cel mai verde novice în ale marketingului ar înțelege că sondajul ăsta e o prostie.

Ne vedem așadar nevoiți să cerem din nou demisiile celor trei, dar și retragerea acestui sondaj cât mai repede.