Mig 21

Dacă nu era o echipă de fotbal, ce ați fi făcut?

Ca suporter al Stelei București și cetățean al României, sunt foarte deranjat de felul cum conducătorii țării și chiar întreaga societate tratează subiectul înlocuirii Stelei cu FC Fcsb. Deși, în urma mai multor procese, s-a dovedit că un privat a provocat un prejudiciu statului și că a înșelat o țară întreagă timp de 16 ani, nu doar că nu sunt luate măsuri, dar subiectul e tratat superficial. Și asta doar datorită faptului că vorbim despre o echipă de fotbal. Dar dacă nu era o echipă de fotbal?

Steaua București este un club sportiv care aparține statului român. În anii 80, secția de fotbal a acestui club a realizat performanțe incredibile. Drept urmare, după căderea comunismului, această echipă a stârtnit interesul marilor țepari. Au gravitat în jurul clubului, au așteptat momentul, iar, când au văzut o șansă, au sărit. Astfel, în 1998, echipa de fotbal a Stelei era trecută în administrarea unui non-profit, AFC Steaua București. Ulterior, nu doar că acest non-profit a strâns datorii de 13 milioane euro față de stat, dar chiar a băgat în pământ Steaua București, cea mai importantă echipă din fotbalul românesc, permițându-i unui alt mare țepar să își înscrie propria echipă în locul Stelei, în campionat. Nimeni nu a plătit atunci, nimeni nu plătește nici acum.

Impresia generală e că această superficialitate cu care e tratat subiectul este un rezultat direct al faptului că vorbim despre o echipă de fotbal. Dar, dacă priviți mai atenți situația, veți vedea că nu e vorba doar de o echipă de fotbal, ci de un bun al statului. Mai mult, e vorba de un bun al armatei române.

Dacă un privat își făcea pe ascuns bază aeriană, cu propriile lui avioane de vânătoare, era mai grav?

Multor dușmani le place să râdă de Steaua folosind indicativul UM02301. Ei râd, dar nu e nimic de râs aici. În documentele statului, clubul Steaua e trecut ca unitate militară. Acest lucru e cunoscut. Totuși, unii încă tratează superficial subiectul.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Dacă, în 2003, în urma unor afaceri necurate, între funcționari de-ai statului și un privat, acesta din urmă era ajutat să își facă bază aeriană și i se permitea să o dea drept Baza Aeriană Borcea? Și dacă, din 2003 și până azi, acel individ ne-ar fi mințit că baza lui e baza Borcea și ar fi folosit avioanele de vânătoare MiG 21 Lancer pentru a purta război și a se îmbogăți? Oare cine ar mai fi glumit în acest caz?

Vi se pare prea exagerat? Bun, să reducem puțin exemplul. În loc de bază aeriană, unui băiat îi ofereau niște funcționari publici dreptul de a-și lua tanc și de a spune că tancul aparține Armatei Române. Ar fi fost ceva demn de luat în serios?

Și vă mai dau un ultim exemplu. V-ați fi supărat dacă ați fi aflat că Banca Națională a fost închisă acum câțiva ani și că statul i-a permis unui privat să își facă o bancă nouă, pe care a prezentat-o drept Banca Națională și cu care ar fi făcut tot ceea ce face Banca Națională? Sunt destul de sigur că v-ați fi supărat. Asta dacă nu cumva ați fi ieșit direct în stradă, extrem de nervoși.

Doar că, în 2003, a fost vorba despre o echipă de fotbal.

Cazul Steaua nu este unic. Cu siguranță

Sunt sigur că astfel de afaceri au avut loc cu sutele, poate chiar miile sau zecile de mii, în România post-comunistă. Industrii întregi au fost băgate în pământ, folosindu-se drept scuză privatizarea. Astăzi, aflăm că multe dintre aceste privatizări nu au fost făcute corect. Deci nu au fost privatizări. Ne revoltăm, ne enervăm și facem scandal. Presa, mai ales, tună și fulgeră. De ce nu tună și fulgeră nimeni și pentru Steaua?

Steaua e un bun al statului. E o echipă care juca pe drept în Liga 1. Apoi acel loc i-a fost furat. În locul ei a fost băgată în campionat o echipă înființată în 2003, care a furat marca Steaua, care a folosit ilegal numele Steaua, care nu a avut niciodată palmaresul Stelei. Iar această echipă, în ciuda tuturor proceselor pierdute, fură în continuare imaginea Stelei, provocând prejudicii statului român.

Nimeni nu vrea să facă dreptate. Nimeni nu vrea să-i pedepsească pe cei vinovați. Așa cum nu i-a pedepsit nimeni nici pe cei care au distrus România, prin „privatizarea” ei.

Astăzi, noi plătim taxe la stat, ca Becali să facă bani. Aceasta este realitatea, fie că vă place sau nu. Noi plătim taxe, care ajung și la clubul Steaua, însă, în loc ca acești bani să ajute Steaua să se dezvolte și să producă mai multă valoare pentru stat, cel care beneficiază este parazitul FC Fcsb.

Și poate că nu ar trebui să ne suprindă că am ajuns să vorbim despre criminali în serie în România lui 2019, dacă cei care conduc acest stat nu pot să ia măsuri nici măcar cu deciziile judecătorești în mână.

 

P.S. Chiar dacă e tratat superficial, cazul Steaua este unul cât se poate de serios și ne privește pe toți. Echipa Steaua Liberă a hotărât astfel să îi scrie Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru a cere câteva lămuriri în ceea ce privește situația din jurul acestui bun național. Vă îndemnăm și pe voi, cititorii noștri, să îl contactați pe domnul Președinte. Puteți să o faceți aici. 

 

 

Fotografie realizată de Bogdan Aron Pantilimon, Forțele Aeriene Române, Baza 86 Aeriană Borcea