Din nou, bătaia de joc a AMFB

După meciul cu Carmen, meci la finalul căruia suporterii steliști au intrat pe teren, cei care conduc AMFB a lăsat să se înțeleagă că s-au speriat și că nu își vor mai bate joc de Steaua București. A fost o minciună, pentru a adormi suporterii.

Anul trecut, AMFB și-a bătut joc de Steaua cum nu și-a bătut nimeni în întreaga sa istorie. Lumînare & co. au făcut tot ce au putut pentru a promova Academia Partid. I-au lăsat pe Pancu și ai lui să folosească jucători neînregistrați, au ignorat contractele false pe care aceștia le-au încheiat cu jucătorii, le-au permis să înlocuiască o echipă, Academia Partid, cu alta, FC Rr, în plin campionat și chiar au mers până acolo încât să modifice regulamente DOAR pentru această echipă. Clubul partidului a promovat, Steaua a rămas în Liga 4, iar AMFB s-a pregătit pentru un nou sezon de bătaie de joc.


În vara lui 2018, Florin Talpan a făcut tot ce a putut pentru ca echipa să promoveze. A ajuns chiar să se certe cu cei de la AMFB. Din păcate, nu a fost susținut de aproape nimeni. Nu a avut succes.


Meci decisiv arbitrat de o rudă de-a lui Mache

În sezonul 2018-2019, cea mai mare bătaie de joc din partea AMFB a venit chiar în ultimul meci din play-off. Atunci, la partidă a fost delegat arbitrul Iulian Dima, un arbitru despre care se știe că e apropiat al FC Fcsb.

Dima a arbitrat echipa lui Becali și a și avantajat-o, într-un meci din 2013. Mai mult, se pare că acesta este chiar rudă cu Marius Ianuli, zis și Mache, reprezentant de-al FC Fcsb. Mai exact, soția lui Mache e verișoară de gradul 2 cu Dima. De asemenea, se pare că Valeriu Argăseală e chiar nașul lui Iulian Dima.

„Eu nu înţeleg cum de la un asemenea meci dai un arbitru fără experienţă. Iertaţi-mă, şi eu am făcut delegări la meciuri, dar cred că cei din Comisie aveau un motiv temeinic să nu-l delege la acest meci. Când ai un grad de rudenie cu cineva din conducerea uneia dintre echipe, nu este normal să fii delegat,”  a dezvăluit Ion Crăciunescu în 2013.

liga 4 2019-2020 amfbSteaua a pierdut meciul cu Carmen din propria-i prostie. Nu a fost nevoie de nicio intervenție din partea arbitrului Dima. Totuși, nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă era nevoie. Ar fi arbitrat corect? Ar fi ”greșit”? Fotbalul românesc e plin de ”erori” făcute cu dedicație.

De ce a făcut AMFB o delegare atât de controversată? Răspunsul e dat de lista echipelor care participă în acest sezon de Liga 4. Pe ea se regăsește și Steaua.

Povești cu play-off, de la AMFB

Așa cum am spus mai sus, oficialii AMFB au fost speriați de incidentele de la finalul meciului Steaua – Carmen. Au aruncat atunci în eter ideea cum că, pentru acest sezon, va fi scos play-off-ul.

Dintre toate Ligile 4 din România, doar cea bucureșteană are play-off.

Ulterior, au sugerat că play-off-ul nu va fi scos, ci se va juca tur-retur. Însă, în această săptămână, s-au schimbat din nou. Observând probabil lipsa de reacție a oficialilor steliști dar și faptul că lucrurile s-au calmat, cei de la AMFB au decis să nu se schimbe nimic.

În noul sezon, se va juca la fel ca în vechiul sezon. 30 de etape, apoi play-off în care intră doar primele 4 echipe, cu 3, 2, 1 și 0 puncte, în funcție de clasamentul din sezonul regulat. Ca până acum, e destul să pierzi un singur meci ca să pierzi promovarea.


”De ce să jucăm în Liga 3, chiar acum când am reușit să ne facem niște relații la AMFB?” ar fi spus unul din oficialii steliști, care se ocupă de echipa de fotbal.


Liga 3 e pentru absolut oricine, mai puțin pentru Steaua

În această săptămână, am aflat că FRF a mai băgat în Liga 3 o echipă. E vorba de Sporting Roșiori 2008, echipă pe care comitetul de urgență al FRF a adus-o în Liga 3 în locul celor de la CSM Târgu-Mureș. Această echipă nu a dorit să plătească garanția de 20 de mii de lei, așa că s-a retras, deși s-a întărit în această vară, pentru a nu se face de rușine în liga 3. 

Întrebarea care vine acum e dacă Sporting Roșiori a reușit să plătească aceeași garanție. E, de fapt, o întrebare care ar trebui pusă pentru fiecare echipă.

Cel mai probabil, foarte puține cluburi au plătit garanția. Asta pentru că foarte puține au posibilitatea de a îngheța timp de un an o sumă atât de mar. Pentru Steaua, nu ar fi fost o problemă. Dar nici Bixi Mocanu, comandantul clubului, nici Cristian Neagoe, managerul secției de fotbal, și nici Oprița, antrenorul principal, nu au făcut nimic pentru a juca în Liga 3. S-au mulțumit cu Liga 4, convinși că vor avea parte de meciuri ușoare, pe care le vor putea câștiga fără probleme.

Ambiții tot mai mari în Liga 4 bucureșteană a AMFB

Doar că Liga 4 nu mai e ce a fost. Carmen, Bucharest United și Progresul au anunțat deja că doresc să promoveze. Acestora li se alătură Dinamo, echipă cu care am avut probleme în ultimii 2 ani, dar și Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului, echipa suporterilor rapidiști, și FC R 2, echipa secundă a fostei Academia Partid.

Cel mai probabil, meciurile ușoare sunt deja istorie. Steaua va avea în față un sezon dificil, cu un AMFB ostil, care deja dă semne că intenționează să își bată joc de noi și în acest an.


”Voi avea eu grijă de AMFB. Voi spune mai multe despre ei, după finalul campionatului.” – Cristian Scutariu, înainte de finalul sezonului trecut. Încă nu a spus nimic.