Fotbaliștii fcsbiști, poate nu cei mai proști, dar cu siguranță cei mai triști

Ca să nu fim acuzați că am scris acest articol din motive care țin de SEO și cuvinte cheie, vă spunem de la început că acesta a fost făcut la cererea suporterilor steliști. Aceștia s-au simțit insultați după meciul Universitatea Craiova – FC Fcsb, când fotbaliștii fcsbiști, în vestiare, au strigat ”Forța Steaua!”

Cererea steliștilor nu e neapărat una ciudată. Având în vedere că fotbaliștii fcsbiști își bat joc de decizii judecătorești, scandând numele unei alte echipe, nu numele echipei lor, ar merita făcuți cu ou și cu oțet. Doar că, dacă urmărești videoclipul cu ”bucuria” lor, nu prea seamănă a bucurie.

E adevărat, fcsbiștii strigă ”Forza Steaua”, dar nu par să fie convinși de ceea ce zic. Și nu vorbim aici despre scandarea în sine, adică ”Forza Steaua”, ci despre acest întreg episod. Oamenii pur și simplu par că sărbătoresc forțat, par că nu prea se bucură de victorie, ci mai degrabă au pornit scandarea la cererea celui care a și înregistrat toată scena.

Pe filmare, se poate vedea cum unii fotbaliști fcsbiști doar stau jos sau se schimbă, fără să facă altceva. Portarul, cu numărul 12, dă din mâini de parcă încearcă să arunce berea rămasă de aseară într-un pahar. Băiatul cu numărul 7 își suflă nasul în tricou. Tot episodul ține mai puțin de 10 secunde, iar la sfârșitul său, toți fotbaliștii care s-au implicat se uită către cameră, parcă pentru a fi văzute fețele lor.

De-a lungul timpului, am văzut multe filmări cu bucurii de după meciuri, din vestiare. Cea a FC Fcsbului e de departe cea mai ciudată. Dar, dacă vă uitați peste programul Ligii 1, puteți înțelege rapid care a fost rostul său. Pentru FC Fcsb, urmează meciul cu CFR Cluj. Becali vrea să se asigure că nu va juca pe un stadion gol.

Fotbaliștii fcsbiști – niște unelte și nimic mai mult

Cum să te superi pe niște oameni care sunt obligați să facă ceva ce nu vor. Cum să te superi pe niște indivizi care trăiesc sub teroare. Astăzi sunt titulari, mâine le sunt desfăcute contractele. Și da, ei știu că nu joacă la Steaua. Doar nu au semnat contracte cu Steaua, ci cu FC Fcsb SA. Credeți însă că ar putea să spună ceva în fața lui Becali?

La FC Fcsb, ei nu sunt oameni. Ei sunt sclavi, respectați de patron chiar mai puțin decât oile pe care le crește la el, în Pipera. Au fost puși să facă un moment de marketing și l-au făcut. Chiar nu poți să te superi pe ei.

Știu și ei că urmează un meci greu. Și știu și că patronul CFR-ului nu e prieten cu Becali, cum e Mihai Rotaru, omul care conduce Universitatea Craiova. CFR Cluj nu o să rateze din poziții de 1 la 1, nu o să le facă cadouri pe final de meci și nici nu o să se dea la o parte. Vor urma, așadar, noi critici, noi desființări publice.

Ca să eviți un astfel de linșaj, parcă nu e un preț prea mare să te faci de rușine strigând numele unei alte echipe decât cea pentru care joci. 

Nu-i poți înjura pe fotbaliștii fcsbiști. Nici nu are rost. Se înjură singuri, de fiecare dată când merg la serviciu. A lucra pentru Becali e dovada supremă că nu te respecți ca om.

Doar milă

Da, la Fotbal Club Fcsb, jucătorii nu sunt tratați ca oameni, ci ca unelte. Becali îi folosește cum vrea. Ieri i-a pus să strige numele Stelei. Acum câțiva ani, i-a pus să poate acel mesaj incredibil de stupid, ”5>3” (cu referire la condamnarea la pușcărie a lui Becali). Mâine, dacă va dori, îi va pune să anunțe că pământul este plat. Iar ei o vor face, pentru că asta înseamnă să fii fotbalist la FC Fcsb.

Așadar, fie-vă milă de ei. Săracii, la cât de triste sunt poveștile lor, măcar de mila noastră să aibă parte.

fotbaliștii fcsbiști