Gabi Balint

Gabi Balint, România are nevoie de tine!

Vestea cum că Gabi Balint a suferit un infarct ne-a adus aminte tuturor că timpul trece repede și oamenii la fel. Din fericire, starea lui Gabi e stabilă. Și e bine că e așa. România are nevoie de el și de oameni ca el.

Nu ne permitem să tratăm aceste amintiri și acești sportivi de legendă superficial, ca ceva ce ni se cuvine. Cum am spus deja, timpul trece mult prea repede. Deja, am pierdut foarte mulți oameni de mare valoare. Cu fiecare astfel de individ care ne părăsește, o să devenim tot mai săraci.

Vorbesc aici de sport și de România. Vorbesc și despre Steaua. Fiecare stelist legendar care ne-a părăsit a lăsat un gol în urma lui. I-am pierdut deja pe Ion Alecsandrescu, pe Țop Voinescu, pe Lucică Bălan, pe Didi Prodan și pe mulți alții. Toate aceste pierderi au fost foarte grele. Da, e bine că Gabi e bine și că starea lui e stabilă. Steaua și România au nevoie de el și sperăm să îl avem cu noi foarte mulți ani de acum înainte.

Gabi Balint, un mare stelist, un mare român, un mare om

Gabi Balint e un om deosebit. Sunt puțini ca el nu doar în România, ci chiar în lume. Un fost mare sportiv, un om inteligent, cu foarte mult bun simț, cu un caracter foarte frumos, căruia niciun om cu adevărat de valoare nu i-a putut reproșa niciodată nimic.

Și putem vorbi mult despre sportivul Gabi Balint, care a făcut performanțe la care cei mai mulți nici nu visează. Însă cel mai bine e acum să vorbim despre omul Gabi Balint.

După ce și-a pus ghetele în cui, forțat fiind de o accidentare gravă, Gabi a ocupat funcția de secund la Naționala României. A făcut-o între 94 și 98, prinzând cele două Cupe Mondiale unde echipa noastră s-a prezentat foarte bine. Stagiul acesta și numele lui i-ar fi permis să ceară un post la o echipă de top din fotbalul românesc. Nu a făcut-o. A preferat în schimb să o ia încet ca antrenor.

Chiar dacă nu a antrenat echipe cu nume mari, nu s-a făcut de rușine niciodată. A câștigat campionatul în republica Moldova, a promovat Sportul din Liga 2, în Liga 1, a fost chiar și selecționer, la naționala republicii Moldova. Dar niciodată și-a dat importanță, așa cum vedeți că își dau toți antrenorii de 3 lei, din fotbalul românesc, care nici măcar nu au făcut niciodată nimic.

Un om care nu s-a compromis niciodată

A lăsat antrenoratul, când a simțit că nu îl mai atrage, și a trecut în televiziune. Și aici s-a descurcat foarte bine. Cel mai important, însă, nu a permis camerelor să îl schimbe. În timp ce alții se visau vedete, deși nu știau să vorbească corect, Gabi Balint a rămas același om cu foarte, foarte mult bun simț, dar și cu cunoștințe foarte bune de fotbal. Din acest punct de vedere, e unic în televiziunea sportivă de la noi!

Televiziunea nu l-a schimbat nici în ceea ce privește relația cu alți oameni. În timp ce majoritatea moderatorilor și invitaților din emisiunile de la noi preferă să stea în genunchi în fața anumitor indivizi, Gabi Balint a stat mereu drept, cu o coloană verterbrală de fier.

Niciodată nu s-a cenzurat, niciodată nu a lingușit și niciodata nu s-a temut să spună lucrurilor pe nume. A susținut deschis Steaua încă de la început, fiind printre primii oameni care au cumpărat abonamente la meciurile echipei noastre, în 2017. Mai mult, a apărat echipa pentru care a jucat de fiecare dată când groparii fotbalului românesc au atacat-o. Mai jos, unul din aceste episoade:

Acesta este Pele al Stelei, un om incredibil, cu care noi, steliștii, ne mândrim. Să îi dea Dumnezeu sănătate și să ni-l țină mulți ani de acum înainte!

Ne bucură că a trecut cu bine peste operație și că starea sa e bună acum. Îi dorim să se refacă cât mai repede, ca să îl vedem din nou pe micile ecrane, acolo unde luminează bezna din presa sportivă românească.

Avem nevoie de tine, Gabi Balint!