bixi mocanu demisia conducerea stelei Bixi-Pompiliu Mocanu

Se face anul de când Bixi-Pompiliu Mocanu a venit la Steaua ca să nu facă nimic

Anul trecut, la jumătatea lui octombrie, clubul Steaua anunța numirea unui nou comandant. Bixi-Pompiliu Mocanu a venit pentru a ocupa poziția de comandant interimar iar, în cele aproape 12 luni de când a sosit în Ghencea, nu a făcut nimic bun pentru acest club.

Interimar de două ori consecutiv, cu rezultate dezastruoase

Când ești numit ca interimar, nimeni nu se așteaptă ca tu să faci ceva. Ești acolo doar ca să nu se ducă totul dracului, iar timpul în care tu ocupi această poziție este de obicei unul scurt. Practic, în timpul interimatului tău, oameni mai buni ca tine caută un profesionist mai capabil ca tine, ca să ocupe poziția ta pe perioadă nedeterminată.

Ca interimar, tu ești doar un petic, o improvizație. De aceea e foarte ciudat să vezi situații precum cea de la Steaua.

După primele 6 luni, în care nu a făcut nimic, Bixi-Pompiliu Mocanu a primit încă 6 luni, ca să facă chiar mai puțin decât în primele 6. Veți spune probabil că așa ceva e imposibil. Dar nu e. În această vară, sub conducerea lui Bixi-Pompiliu Mocanu, clubul nostru nu doar că a pierdut promovarea în Liga 3, la fotbal, dar s-a trezit și cu retragerea voluntară a echipei de volei masculin din prima ligă și înscrierea sa în Liga 2, și cu scandalul Florentin Dumitru, în care un individ a venit de pe stradă, s-a dat reprezentant al Stelei, a votat pentru Steaua la AMFB și a ajutat la înscrierea abuzivă în Liga 4 a unui rival puternic în lupta Stelei pentru promovare.

Acestea sunt doar câteva din durerile de cap primite de suporteri în timpul interimatului lui Bixi-Pompiliu Mocanu. Și atunci de ce a primit acesta încă 6 luni? Răspunsul e simplu. Bixi-Pompiliu Mocanu a fost trimis la Steaua cu un anumit scop. Acesta nu e conducerea eficientă a clubului, ci altceva. Interimatul său a fost prelungit (și o să mai fie, dacă e necesar) până când obiectivul o să fie atins.

Interimatul e o armă a băieților deștepți

Doar în România există astfel de interimate. Sunt o unealtă eficientă atunci când tu, un băiat care deține o funcție mare în stat, dorești să controlezi direct un minister, un club, orice.

Nu e normal să prelungești un interimat, pentru că această situație este, prin definiție, una nedorită. Dacă un interimat este prelungit, înseamnă că cineva nu își face treaba. Comisia care trebuie să selecteze un nou comandant nu își face treaba. Ministrul apărării nu își face treaba. Asta înseamnă prelungirea interimatului comandantului clubului Steaua, cel puțin la vedere. Pentru că, neoficial, am explicat mai sus ce înseamnă cu adevărat.

Gândiți-vă la următorul scenariu:

Steaua e condusă de oameni corețci, aceștia organizează un concurs pentru selecția noului comandant, Florin Talpan participă și câștigă. Poate câștiga, pentru că are deja mult prea multe realizări pentru acest club ca să nu câștige. Și mai e și colonel acum, deci scuza cum că nu poate candida, pentru că nu e colonel, pică. 

Ce s-ar întâmpla dacă Florin Talpan ar ajunge comandant? Păi, nu e greu de imaginat. Clubul s-ar pune pe picioare, ar fi eliminați atârnătorii, pilele, șmecherii, ar fi oprite toate înțelegerile și contractele în urma cărora Steaua București pierde bani și imagine, ar începe munca serioasă și, nu în ultimul rând, s-ar termina cu Fotbal Club Fcsb.

Sper însă că înțelegeți că nimeni din conducerea ministerului apărării nu își dorește asta. Scenariul de mai sus ar fi groaznic pentru ei. De asta a primit Bixi-Pompiliu Mocanu o prelungire a interimatului său. De asta nu ia acesta nicio măsură împotriva celor care își bat joc de Steaua, îi murdăresc imaginea și îi aduc prejudicii. De asta îl respectă pe Gigi Becali, așa cum a recunoscut chiar cu gura lui.

Fotbal Club Fcsb se simte foarte bine cu Bixi-Pompiliu Mocanu la conducerea Stelei

Pentru Fotbal Club Fcsb, numirea lui Bixi-Pompiliu Mocanu în calitate de comandant interimar la Steaua a fost o binecuvântare. În ultimele 12 luni, acesta nu doar că a încercat să-i pună bețe-n roate lui Talpan, dar, în ciuda proceselor câștigate de colonelul de justiție al Stelei, nu a luat nicio măsură împotriva echipei lui Becali.

Când Fotbal Club Fcsb a mințit o televiziune din Armenia, trimițându-i un pachet media în care era folosit numele Steaua, Bixi-Pompiliu Mocanu s-a dus la CNA. La fel de bine se putea duce la popotă. Rezultatul era același.

CNA-ul, al cărui unic scop e pedepsirea dușmanilor politici ai stăpânilor lor, abia a așteptat să vadă scuza celor de la ProTV, cum că nu ei au dat meciul. Imediat au respins plângerea. Dar și dacă nu o respingeau, cel mult le-ar fi dat celor de la ProTV o amendă de 10.000 lei, la fel ca în cazul acelor reclame false prezentate de respectivul post TV. Dacă lucrați în televiziune, știți că această sumă e fix 0. ProTV cere mii de euro pentru fiecare minut de publicitate.

Bixi-Pompiliu Mocanu a luat singura măsură care nu a afectat pe nimeni. Adică a făcut ceva, dar de fapt nu a făcut nimic.

Ce ar fi putut să facă Mocanu în cazul de mai sus

Dacă chiar își dorea să facă ceva, Mocanu putea lua măsuri foarte dure. În primul rând, putea trimite o solicitare la UEFA pentru a afla cum s-a putut să se întâmple o asemenea dezinformare. În cazul în care UEFA nu ar fi luat măsuri (deși e foarte puțin probabil, având în vedere că UEFA primește banii din televizări), ar fi existat întotdeauna posibilitatea acționării în judecată.

Acesta este, de altfel, dreptul Stelei. UEFA a făcut bani folosindu-se ilegal de numele și imaginea Stelei. E un caz cât se poate de ușor, dovezile fiind incontestabile.

Iar dacă UEFA s-ar fi scuzat, aruncând vina pe FC Fcsb (deși, în acest caz, UEFA e la fel de vinovată ca FC Fcsb), Bixi-Pompiliu Mocanu ar fi putut executa silit echipa lui Becali. Nerespectarea unei hotărâri judecătorești e o faptă de natură penală.

Fotbal Club Fcsb, continuă să folosească imaginea Stelei

fotbal club fcsbÎn ultimele 12 luni, FC Fcsb a făcut ce a vrut cu imaginea Stelei, imagine care nu îi aparține. Astfel, faptul că Mocanu a spus că va apăra imaginea clubului nostru cu toate armele din dotare nu i-a impresionat deloc pe oamenii lui Becali.

Chiar astăzi, aceștia s-au dus pe Facebook și au făcut o postare prin care încearcă să aducă oameni la stadion, la meciul cu CFR Cluj. Evident, în postare se folosesc de imaginea Stelei, de palmaresul Stelei, de marca sa, de tot. Ca niște lași adevărați, nu menționează numele ”Steaua”, dar folosesc alt nume, CSCA, un nume care de asemenea le este interzis. Dar nu le pasă că le este interzis.

Becali știe că, orice ar face și zice, Bixi-Pompiliu Mocanu nu va lua niciodată vreo măsură împotriva lui.

Așa că FC Fcsb dezinformează din nou, face bani de pe urma Stelei și îi murdărește imaginea. Iar noi, din păcate, putem doar să ”admirăm” talentul de comandant al lui Mocanu.

La jumătatea lui octombrie, se va face anul de când acesta a aterizat la Steaua. Va primi încă 6 luni? Poate, spre fericirea celor care și anul trecut ne cereau să îi mai dăm câteva luni. A primit toate lunile de care a avut nevoie și tot nu a făcut nimic… pentru Steaua.

Pentru alții, cu siguranță a făcut. Dacă nu făcea, nu mai primea încă 6 luni.

La un moment dat, însă, Bixi-Pompiliu Mocanu va pleca de la Steaua. Fie pentru că misiunea sa a fost îndeplinită cu succes, fie pentru că cei de mai sus au găsit pe cineva ”mai bun”, care să îi ia locul. Cert este că Bixi-Pompiliu Mocanu va pleca la mai bine. Toți foștii comandanți ai Stelei care i-au făcut rău clubului au plecat la mai bine.