Becali Talpan proces scandal juristul

Procesul Talpan vs. Becali – Ce s-a întâmplat

În această săptămână, în procesul Talpan vs. Becali, judecătorii au anunțat o decizie suprinzătoare. Procesul va fi rejudecat la Curtea de Apel.

Procesul Talpan vs. Becali e unul care nu privește Steaua București. Este un proces între două persoane fizice, un proces destul de simplu, și nu doar la prima vedere. Supărat că Florin Talpan a câștigat toate procesele pe care le-a avut, ca reprezentant al Stelei, împotriva lui Becali și a FC Fcsb, fostul pușcăriaș l-a jignit în presă pe colonelul stelist.

Ceea ce a făcut Becali nu e o noutate. Acesta obișnuiește să folosească presa ca o armă, pentru a-și ataca dușmanii. În aceste zile, de exemplu, supărat la aflarea veștii cum că CFR Cluj va primi o căruță de bani în urma semnării unui contract de sponsorizare cu firma americană Tesla, Becali a dat mai multe declarații în care anunța ba falimentul echipei clujene, ba faptul că, de fapt, contractul de sponsorizare nu există. De fiecare dată, presa a preluat declarațiile sale și le-a dat ca Breaking News, cu titlu mare, pe prima pagină. La fel s-a întâmplat și când Becali l-a atacat pe Talpan.

minciuni becaliene

Gsp dă ca sigură o informație falsă. Becali nu are cum să anunțe falimentul unei firme la ale cărei date financiare nu are acces.

Indiscutabil, imaginea ofițerului stelist a avut de suferit. Chiar mai mult, sănătatea sa a fost afectată. Împinși de la spate de declarațiile lui Becali, care susținea că Florin Talpan e ”nebun”, mai mulți susținători de-ai săi l-au înjurat, amenințat și chiar l-au atacat în trafic pe colonelul de justiție al Stelei, vandalizându-i mașina și terorizându-i familia.


Declarații defăimătoare ale lui Becali, la adresa lui Talpan

„Păi ce? Eu vorbesc cu Talpan? Ce, eu i-am pus să vorbească cu Luţu? Voi vorbiţi cu Talpan? Omul nu e în apele lui. Ministrul Duşa să vorbească cu mine, cum să vorbesc eu cu Talpan? Eu am cerut să vorbesc cu ministrul. Cu Talpan negociez eu?

Pe Talpan îl iau şi îl duc la oi! Habar nu are de nicio lege, nu ştie de capul lui nimic. Dacă vrea ministrul, mă aşez acum la masă, pe loc. Să vorbească Boroi dacă au vreo intenţie serioasă. Ştii ce a spus Boroi despre acest jurist? A spus: ’Ăsta e nebun, ne-a băgat într-o încurcătură, i-a spus lui Vali Argăseală. Eu nu zic că e nebun, vă zic ce i-a zis Boroi lui Argăseală”, a spus Becali, în urmă cu cinci ani.

Mai mult, Becali chiar a instigat la violență împotriva lui Talpan: „Dacă aveam eu suporterii lor, mamă-mamă, mari lucruri făceam. Dacă se întâmpla la mine cu Talpan și aveam așa fani în spate, cum are Dinamo, ieșea război! Îl luau pe Talpan și îl ascundeau!”


Totul a culminat cu atacul pe care Florin Talpan l-a suferit chiar într-o ședință de-a clubului Steaua. Atunci, un coleg de muncă, inferior în grad, a sărit să îl bată, pe motiv că acesta nu i-a semnat un anumit document. Nu s-ar fi ajuns niciodată la asemenea incidente dacă imaginea lui Florin Talpan (și autoritatea, în cazul rapoartelor pe care le are cu subalternii săi, din cadrul clubului Steaua) nu ar fi fost distrusă de Becali, care l-a portretizat în presă drept un procesoman, un om rău, care face totul din ură și care e pus mereu pe ceartă, cu toți cei din jur.

Cei care îl cunosc pe Florin Talpan știu însă că el nu este așa. Talpan este un ofițer care respectă uniforma și care ține ca imaginea ofițerului român să nu fie murdărită. E un tip care vrea ca legea să fie respectată. E un profesionist care nu vrea să se facă de rușine, atunci când își face meserie. Drept urmare, e ușor de înțeles de ce Talpan a pornit acest proces, prin care a cerut ca Becali să plătească pentru jignirile pe care i le-a adus.

Tot ușor de înțeles este și de ce instanța i-a dat câștig de cauză lui Talpan, atât la fond, cât și la apel. Întreaga Românie știe că Becali l-a jignit și umilit public. Nimeni nu poate contesta acest lucru.

Ce s-a întâmplat la ICCJ

În această săptămână, la ICCJ, judecătoarea Beatrice Ioana Nestor a decis să retrimită cazul Talpan vs. Becali spre rejudecare la Curtea de Apel. Decizia e una cât se poate de surprinzătoare, fix pentru că întreaga țară știe că Becali l-a jignit pe Talpan. Și nu e doar surprinzătoare, dar pare să fie și părtinitoare.

La cererea suporterilor steliști, curioși în ceea ce privește procesul Talpan vs. Becali, ne-am interesat despre ce s-a întâmplat la ICCJ. Am vorbit cu sursele noastre de la tribunal, am căutat informații și am tras o concluzie. Se pare că instanța i-a făcut o favoare lui Becali.

Mai jos, vă atașăm recursul formulat de Becali:

talpan vs. becali

După cum se poate observa mai sus, Becali în cererea trimisă, a încercat să convingă judecătorii că, de fapt, el nu l-a jignit pe Talpan. Însă nu acesta este scopul unui recurs. Scopul recursului nu este niciodată rejudecarea fondului cauzei, ci de a verifica dacă hotărârea judecătorească pronunțată e conformâ în raport cu regulile de drept aplicabile. Pe scurt, cererea lui Becali a fost formulată eronat.

Mai mult, Becali nici măcar nu și-a formulat recursul pe motivele de admisibilitate și casare a hotărârii, adică pe cele ale articolului 488 CPC. În schimb, Becali invocă articolul 483 CPC, cum se poate vedea și pe pagina de mai sus.

În documentele de mai sus, se poate vedea și că Becali nici măcar nu a precizat cauzele pentru casarea hotărârii și, de fapt, nici măcar nu cere casarea hotărârii. Acesta solicită ca instanța să desființeze decizia Curții de Apel, care îl obliga să plătească despăgubiri în valoare de 30 de mii de euro, adică să respingă apelul lui Talpan și să admită apelul lui.

Mai pe înțelesul tuturor, Becali a cerut ca noua instanță să rejudece procesul. Nu i-a convenit decizia unui judecător, așa că s-a dus la altul, cu exact aceleași dovezi, același caz, etc., în speranța că acesta va decide în favoarea lui.

Judecătorii au făcut treaba avocaților

Vorbind despre proces, Florin Talpan s-a plâns că judecătoarea Nestor i-a acordat un timp foarte scurt pentru a-și prezenta dovezile, în timp pe Becali l-a lăsat să vorbească cât a dorit. Asta nu e însă nimic. Ce e cu adevărat interesant este că judecătorii au făcut ceea ce trebuiau să facă avocații lui Becali.

Vă atașăm raportul asupra admisibilității recursului, raport întocmit de către raportorul magistrat asistent Florica Popuță. Îl puteți vedea aici: RAPORT. Aceasta încadrează recursul pe motivele articolului 488. Însă acest lucru trebuia făcut chiar de către Becali, într-unul din motivele exigente și obligatorii ale articolului 488.

Becali și avocații lui nu au făcut acest lucru. Aceștia doar au afirmat că ”pentru a pronunța această decizie, instanța a interpretat greșit probele administrate de reclamant, atât la fond, cât și la apel.” În traducere, Becali le-a spus judecătorilor că recursul său trebuie admis deoarece el crede că judecătorii de la fond și apel au judecat greșit. Din nou, nu a adus nicio dovadă în acest sens. Doar și-a exprimat o părere.

Astfel, raportorul a formulat încadrarea pe o presupunere a lui Becali. În condițiile în care ICCJ nu analizează administrarea greșită a probelor de către Fond și Apel, ci analizează ”interpretarea și aplicarea greșită a legii și nu a probatoriului, instața de recurs nejudecând iar fondul”, e greu de înțeles cum s-a ajuns la decizia dată în această săptămână.

În documentele depuse, Florin Talpan a explicat aceste lucruri, plus multe altele. A arătat de ce recursul trebuie respins. Dar se pare că nu a fost destul pentru judecătoarea Nestor. Pentru ea, se pare că a fost destul să audă părerea lui Becali. Această simplă părere, această presupunere că judecătorii au interpretat greșit la fond și la apel dovezile prezentate de Talpan a fost destul ca judecătoarea Nestor să trimită cazul Talpan vs. Becali spre a fi rejudecat la Curtea de Apel.

Documentele depuse de Talpan:

Foarte important! Concluziile înaintate de Talpan

Să ne imaginăm

Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Doamna judecător Nestor a trimis acum procesul Talpan vs. Becali spre a fi rejudecat. Acesta va reporni la Curtea de Apel. Ce se va întâmpla dacă Talpan va câștiga din nou?

În cazul acesta, e clar că Becali va face din nou recurs. La recurs, va spune din nou că, după părerea sa, judecătorii au interpretat greșit. Va fi trimis din nou procesul Talpan vs. Becali spre a fi rejudecat la Curtea de Apel?

Sunt întrebări serioase, pe care le punem în calitate de cetățeni îngrijorați. Cu toții ar trebui să fim îngrijorați.

Dacă o simplă părere e destul ca un judecător să desfacă decizia altui judecător, atunci ce o să-l oprească pe Becali să meargă și să spună că, de exemplu, e de părere că judecătorii au interpretat greșit dovezile și în dosarul pentru marcă? Noi nu suntem experți în drept, însă gândim logic.

Casarea unor hotărâri se poate cere numai pentru următoarele motive de nelegalitate:

  1. când instanța nu a fost alcătuită potrivit dispozițiilor legale;
  2. dacă hotărârea a fost pronunțată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecată decât cel stabilit aleatoriu pentru soluționarea cauzei ori a cărui compunere a fost schimbată, cu încălcarea legii;
  3. când hotărârea a fost dată cu încălcarea competenței de ordine publică a altei instanțe, invocată în condițiile legii;
  4. când instanța a depășit atribuțiile puterii judecătorești;
  5. când, prin hotărârea dată, instanța a încălcat regulile de procedură a căror nerespectare atrage sancțiunea nulității;
  6. când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază sau când cuprinde motive contradictorii ori numai motive străine de natura cauzei;
  7. când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat;
  8. când hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material.

Dacă Becali trebuia să dovedească că a avut loc unul din motivele de mai sus, dar nu a făcut asta, ci și-a exprimat o părere, fără legătură cu aceste motive, cum a putut judecătoarea Nestor să îi dea dreptate?!

Talpan a făcut un apel la Președintele Iohannis

Nici Florin Talpan nu a înțeles decizia acestei judecătoare. Astfel, a făcut un apel către Președintele României, Klaus Iohannis, căruia i-a cerut să intervină, pentru ca justiția din țara noastră să nu comită abuzuri ci să îi protejeze pe cei care respectă legile. Mai jos, vă atașăm scrisoarea sa:

Cine este Beatrice Ioana Nestor, judecătoarea care a trimis spre rejudecare procesul Talpan vs. Becali?

În încheiere, să privim puțin către judecătoarea care a decis trimiterea spre rejudecare a procesului Talpan vs. Becali. La o căutare rapidă a numelui său pe Google, găsim câteva articole care o prezintă drept un personaj interesant, dacă  nu chiar controversat.

Conform Ziarului Financiar, între 2007 și 2009, doamna Nestor a achiziționat ceasuri, brățări, inele, lanțuri și medalioane în valoare de 24.000 euro. Luju.ro o plasează în sfera celor cu rude la Înalta Curte. Asta nu înseamnă, însă, că doamna Nestor ar face parte din categoria judecătorilor corupți.

Decizia domniei sale rămâne însă una incredibil de ciudată. Sau poate doamna judecător Nestor a văzut ce nu a văzut o țară întreagă, și anume amenințările și jignirile pe care Becali i le-a adus lui Florin Talpan.

În încheiere, mai rămâne o singură întrebare. Procesul Talpan vs. Becali va porni din nou. În cazul în care Florin Talpan va fi din nou câștigător, dovedind că decizia din această săptămână a fost una greșită, doamna judecător Nestor va fi trasă la răspundere?