durere de cap

Împuterniciți împreună

Steau și privesc cum clubul pe care îl iubesc e distrus de politicieni. Mă doare capul.

Săptămâna asta, o știre legată de Steaua a trecut neobservată. S-au făcut modificări la nivelul conducerii. Din nou. Totul în tăcere, totul pe ascuns, totul parcă doar în ciuda Stelei.

Încă 3 poziții de conducere au fost ocupate de oameni despre care nu știm nimic, pe care nu îi recomandă, cel puțin aparent, nimic. Putem să ne înșelăm și să fie acești indivizi conducători corecți și buni? Da, cu siguranță. Însă, șansele ca acest lucru să fie așa sunt minime. De ce? E destul să consultăm istoricul angajărilor la Steaua ca să ne convingem că, în funcții de conducere, nu prea sunt angajați oameni capabili.

Iar expresia folosită mai sus, ”angajați”, nu e neapărat una corectă. Aceștia nu sunt angajați, ci sunt împuterniciți. Adică sunt numiți de un individ pe care nu îl vedem, nu îl cunoaștem, despre care nu știm nimic.

Împuternicirea = moartea profesionalismului

Recent, la conducerea clubului Steaua a fost împuternicit colonelul Mădălin Hîncu. El va ocupa funcția de comandant interimar și va conduce timp de 6 luni. Ce l-a propus pe el pentru a ocupa această funcție? Nimeni nu știe. Am căutat cu disperare câteva din realizările domnului colonel pe google. Nu am găsit nimic. Niciun cuvânt despre ceea ce e el capabil să facă.

Nici chiar trustul de presă al MAPN nu detaliază realizările sale. Nici prezentarea sa, de pe site-ul Stelei. Și parcă revăd episoadele Petrea sau Mocanu. Mă doare capul.

Domnul colonel Hîncu și-a început treaba la Steaua. Dar, în ciuda dorinței suporterilor, nu a început cu rezolvarea problemei FC Fcsb. În schimb, domnul Hîncu a început să își aducă oamenii lui în funcții de conducere la club. Și n-ar fi fost o problemă acest lucru. Până la urmă, e dreptul lui să aleagă oamenii cu care să muncească. Dar, ce îi recomandă pe aceștia să ocupe poziții de conducere la Steaua?

Începând cu data de 10.02.2020, colonelul Teodor Popa, locotenent-colonelul Marius Păun și căpitanul Simona Gherman au fost împuterniciți în funcțiile de locțiitor (vicepreședinte) pentru activitatea sportivă de performanță la Steaua, șef al „Centrului de sporturi montane Bucegi”, respectiv șef compartiment relații cu publicul în secția analiză, avizare și asistență juridică, secretariat și relații cu publicul.

Toți trei au fost împuterniciți de către același om care l-a împuternici și pe Mădălin Hîncu. E vorba de Marius Bălu, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din MApN. Nicio vorbă despre ceea ce îi recomandă pentru a ocupa aceste funcții.

Adus din afara clubului pentru a bloca Steaua, nu pentru a-l bloca pe Talpan

Noi, steliștii, glumim în aceste zile, spunând că sunt șanse mai mari ca o femeie de serviciu să fie numită comandant al Stelei decât să fie numit Florin Talpan. Râdem ca să nu plângem, pentru că situația nu e una grozavă pentru clubul nostru. Profesioniștii nu sunt deloc promovați la Steaua. Rezultatele, cel puțin aparent, nu contează. Contează doar interesele.

Colonelul Teodor Popa nu a avut nicio legătură cu Steaua. Nu a făcut nimic ce să îl propună pentru a fi locțiitor la Steaua. De fapt, nu a făcut nimic pentru a putea fi considerat drept o soluție pentru clubul nostru. A fost sau nu bun la ceea ce a făcut înainte? Nici asta nu știm. Cu toate acestea, el va conduce clubul atunci când Mădălin Hîncu va fi în concediu. Mă doare capul.

Doamna căpitan Simona Gherman a fost o scrimeră foarte bună, care a reprezentat România și Steaua cu succes. Totuși, ce o recomandă pentru a ocupa funcția de șef al compartimentului de relații cu publicul? Atenție! Acesta este un departament cheie, Steaua stând incredibil de prost la relații cu publicul și la comunicare. Doamna Gherman va avea în față provocări grele, peste care noi sperăm că va trece. În joc e chiar imaginea clubului Steaua.

Și mă întorc din nou la istorie. În ultimii 20 de ani, în conducerea Stelei nu a fost numit nici măcar un singur individ care să te dea pe spate cu realizările sale. Nu a fost numit niciun individ despre care noi, suporterii, să putem spune că merită să fie la Steaua.

Problema e că cei care conduc nu suportă ideea ca la Steaua să existe profesioniști. Acesta este și motivul pentru care, în ultimii 20 de ani, a avut loc (se poate spune) un singur concurs pentru poziția de comandant al Stelei. E vorba de concursul la care Florin Talpan s-a înscris, unde a rămas singurul candidat. Acest concurs a fost anulat, doar ca să nu poată câștiga Talpan. Apoi a intervenit Marius Bălu și, din senin, l-a împuternicit pe colonelul Hîncu.

Doar Talpan a fost obligat să treacă prin concursuri. Toți ceilalți au fost împuterniciți. Gândiți-vă puțin la asta. Înțelegeți de ce mă doare capul?

Cine este Marius Bălu?

E o întrebare sinceră. Cine este acest individ? Secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din MApN. Ce treabă are asta cu Steaua? De ce împuternicește el oameni în funcții de conducere la Steaua? Un fost inginer de termocentrală a ajuns să decidă destinul celui mai mare club sportiv din țară. Nu e trist?

Le e greu să lase Steaua în pace. Le e greu să o lase pe mâna unor profesioniști care chiar să facă ceva pentru acest club. Dar e ușor de înțeles de ce.

La ceremonia de împuternicire a lui Hîncu, Marius Bălu a declarat că prioritățile Stelei din următoarea perioadă sunt finalizarea lucrărilor de renovare şi reconstrucţie ale Complexului Sportiv Steaua, dar şi pregătirea loturilor sportive pentru reprezentarea României cu succes la Olimpiada de la Tokyo din această vară. Niciun cuvânt despre fotbal, de departe cel mai important departament din club, fiind cel cu potențialul cel mai mare (din toate punctele de vedere: potențial de imagine, financiar, etc.).

Și nu putem să nu ne gândim la ceea ce a declarat ieri Gigi Becali și anume faptul că el nu vrea ca Steaua să promoveze.

Vă doare capul?