Fotbal la Steaua

Își asumă cineva răspunderea la Steaua?

Săptămâna trecută a fost una extrem de aglomerată pentru Steaua, chiar dacă, poate, nu a părut. Clubul nostru a fost pus din nou sub asediu, de către oameni care au dorit să se folosească de imaginea sa, pentru a face bani. Ca de obicei, nimeni nu a luat nicio măsură.

Dat fiind faptul că nimic nu se schimbă în ceea ce privește situația Stelei, în ciuda faptului că clubul nostru a trecut recent printr-o nouă schimbare de comandant, suntem nevoiți să ne punem din nou o întrebare mai veche: Cine își asumă răspunderea pentru ce se întâmplă cu Steaua?

Am ajuns bătaia de joc a tuturor proștilor

Ați auzit de teoria geamului spart? E o teorie care spune că, dacă un geam se sparge într-o clădire și nu e înlocuit cât mai repede, în cel mai scurt timp și alte geamuri vor fi sparte. Asta deoarece imaginea unui geam spart sugerează ideea de abandon, care la rândul ei le sugerează privitorilor că pot face absolut tot ce vor cu respectiva proprietate. Un geam spart și neschimbat duce astfel la alt geam spart, care duce la alt geam spart și tot așa, până când întreaga clădire ajunge să fie demolată.

Clubul Steaua București se află în exact aceeași situație. Primul geam a fost spart acum foarte mulți ani, când George Boroi a decis că Steaua e jucăria lui. De atunci, au urmat și alte geamuri sparte. Sigur, nu e ușor să prăbușești un gigant precum Steaua, dar se poate întâmpla.

Imaginaț-vă doar. Dacă acești jurnaliști și oameni de televiziune vor continua să asocieze FC Fcsb-ul cu Steaua și cu imaginea Stelei, fără ca cineva să îi oprească, de câți ani va fi nevoie pentru ca întreaga țară să asocieze FC Fcsb cu Steaua? Nu foarte mulți, mai ales având în vedere că o bună parte din populație face asta deja.

Și revenim la întrebare: Cine își asumă răspunderea pentru ceea ce pățește Steaua în aceste zile?

Comandant doar cu numele?

Există zvonuri prin jurul clubului care spun că noul comandant, Mădălin Hîncu, e comandant doar cu numele. Și nici cu numele, deoarece, spun zvonurile, Mădălin Hîncu și-ar fi adus un om care să semneze documentele pe care ar trebui să le semneze el. Adică domnul Hîncu refuză să semneze.

Informația nu e verificată. E posibil să nu fie așa. Rămân însă acțiunile domnului Hîncu. Sau, mai bine zis, lipsa de acțiuni.

Luna februarie a însemnat o grămadă de propagandă făcută pentru a-i prosti pe oameni că meciul Dinamo – FC Fcsb este Eternul Derby. Au făcut-o televiziunile, a făcut-o ProSportul, iar GSP-ul s-a întrecut pe sine. La emisiunea lor, ”Prietenii lui Ovidiu”, aceștia au chemat mai mulți sportivi, niciunul cu vreo legătură cu clubul Steaua. Toți au fost întrebați de moderatorul Ioanițoaia dacă ”FCSB e continuatoarea” și toți au spus același lucru: ”Pentru mine…”. De aici, au rezultat sute de articole.

Și nimeni nu a făcut nimic.

Sigur, Florin Talpan a încercat să oprească dezinformarea, dar a fost singur. În tot acest timp, restul conducerii clubului s-a făcut că plouă, că imaginea Stelei nu e furată într-un mod abuziv.


De ce e Talpan singurul care reacționează?

Un cititor ne-a întrebat săptămâna trecută de ce Florin Talpan e singurul care le răspunde celor care vorbesc aiurea despre Steaua. Răspunsul este unul simplu și nu e că Talpan iubește Steaua.

Ca să nu fim înțeleși greșit. Florin Talpan ține la acest club, însă nu sare în apărarea sa doar din acest motiv. Florin Talpan e un profesionist adevărat. Ca orice profesionist adevărat, el dorește să își facă treaba cât mai bine și să aibă rezultate cât mai bune. Știe că nu poate face asta dacă presa dezinformează și face propagandă pro-FC Fcsb. Astfel, se zbate ca să oprească aceste mizerii. Ca să poate câștiga în continuare procese pentru Steaua.

Florin Talpan e singurul interesat ca Steaua să câștige procesele pe care le are cu Becali și FC Fcsb.


Veți spune că poate ceilalți indivizi din conducerea Stelei au fost ocupați cu alte probleme. E posibil. Însă, oricât de mari ar fi fost aceste probleme, măcar unul dintre mai marii Stelei ar fi putut să dea rapid un comunicat în care să atragă atenția că Dinamo va juca cu FC Fcsb, nu cu Steaua. N-au făcut-o. Ba chiar ne putem aștepta ca aceștia să îi facă din nou raport lui Florin Talpan, ca să fie sancționat.

Asta pățești când vrei să îți faci treaba corect și să ai rezultate.

Cu ce se ocupă comandantul interimar Hîncu? Dar secretarul de stat Bălu?

Nu vreau să vorbesc și să păcălesc lumea. Nu de asta am lăsat casa și familia din Predeal. Vreau fapte. Din 1983 inima îmi bate pentru Steaua. Tema de la teza mea de doctorat a fost Implementarea managementului și performanța Stelei. Împăcarea cu domnul Gigi Becali nu face parte din fișa mea de post. Am alte obiective pentru care am venit la Steaua”, a spus Mădălin-Sorin Hîncu, la Radio Sport 1, când și-a început mandatul.

De atunci, au trecut câteva săptămâni. Timpul trecut a arătat chiar contrariul vorbelor de mai sus. Domnul Hîncu a vorbit și nu a făcut.

Care sunt oare obiectivele domniei sale la Steaua, dacă nu se poate obosi să le dea peste bot unor ziariști care murdăresc imaginea clubului pe care îl conduce?

Noi nu știm, iar dumnealui nu ne spune. Așadar, va trebui să ghicim. Sau să tragem de domnia sa pentru a veni la noi în emisiune, ca să ne spună singur ce dorește să facă. Poate că vom alege această a doua variantă, deși ceva ne spune că domnul Hîncu nu va dori să vorbească cu noi.

Însă noi chiar suntem curioși cu ce se ocupă domnia sa la Steaua toată ziua. Așa cum suntem foarte curioși de ce simte secretarul de stat Marius Bălu nevoia să tot viziteze Steaua în fiecare zi. E un club minunat, cu un complex sportiv foarte frumos, dar oare domnia sa nu are alte treburi de făcut? Ne e greu să credem că secretarul de stat pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului din MApN (pe bune acum, această funcție pare inventată!) are treabă doar cu Steaua. Și, dacă ar avea, nu se vede.

În afară de Florin Talpan, niciunul din cei care se află în poziții de conducere la acest club nu pare să dorească să muncească. Niciunul nu vrea să apere Steaua. Și zilele terc, tot mai multe geamuri se sparg și chiar nu va mai surprinde pe nimeni dacă totul se va duce de râpă la un moment dat.

Oare, când se va întâmpla ata, cine își va asuma răspunderea?