Steaua București CSM Focșani

Ce însemnă suspendarea campionatului pentru Steaua?

Criza generată de pandemia de Coronavirus a dus și la suspendarea competițiilor sportive, o măsură care nouă, iubitorilor de sport, nu ne-a căzut prea bine. De aici, însă, a răsărit o întrebare importantă pentru steliști: Ce înseamnă asta pentru Steaua?

Răspunsul cel mai scurt: nimic. Panica nu ajută niciodată. Și nici nu își are locul într-o competiție sportivă. Mai ales când știm că această criză, a coronavirusului, va trece. Și va trece. Dovezi în acest sens sunt locurile unde boala a apărut, s-a extins, apoi au fost luate măsuri și totul a fost readus la normal.

Să discutăm acum despre fotbalul românesc. În ciuda discuțiilor apărute pe internet și a articolelor destul de tâmpite, care nu reușesc decât să ridice nivelul de panică, deși, cică, ar vrea opusul, adevărul este că impactul asupra fotbalului românesc nu va fi unul decisiv. Nu se va ajunge la suspendarea campionatelor din România.

Chiar dacă cu întârziere, Liga 1, Liga 2, Liga 3 și Liga 4 vor continua și vor încheia acest sezon fără probleme. În cel mai rău caz, vom avea parte de mai multe etape intermediare. Nimic mai mult.

Liga 1 mai are 8 etape de jucat din acest sezon. Cu etape intermediare, toate aceste meciuri pot fi jucate într-o singură lună. Asta s-ar întâmpla, evident, în cel mai rău caz posibil. Însă acest scenariu cu siguranță nu va avea loc. Și asta dintr-un singur motiv: EURO 2020, cea mai importantă competiție fotbalistică din acest an va începe în data de 12 iunie.

Vorbim astfel de o perioadă de aproape 3 luni de zile. E timp destul pentru a juca 8 meciuri și pentru a pune punct sezonului 2019-2020 al Ligii 1. Iar dacă Liga 1 va fi dusă la bun sfârșit, puteți fi siguri că și ligile inferioare vor face la fel. Mai ales că acestea nu depind de competițiile internaționale.

Promovarea în Liga 3 nu va fi afectată de coronavirus

Primul meci din barajul pentru promovarea în Liga 3 e programat pentru data de 13 iunie. Liga 4 bucureșteană mai are, în acest moment, încă 12 etape de jucat. Acestora li se vor adăuga cele 3 meciuri din play-off, meciuri care se desfășoară pe durata unei singure săptămâni.

Dacă e să luăm cel mai rău caz posibil, adică acel caz în care data barajului de promovare nu poate fi modificată, am avea 15 meciuri care ar trebui jucate în lunile aprilie și mai (Liga 4 e suspendată până la 31 martie). 15 meciuri în 60 de zile nu e o problemă chiar atât de mare. Ar însemna un meci la 4 zile și trebuie să ținem cont și de faptul că ultimele 3, cele din play-off, se joacă toate într-o singură săptămână. Așadar, campionatul ar putea fi mult mai aerisit.

Însă, cel mai probabil, șefii fotbalului vor vota ca datele barajului de promovare să fie schimbate. E suficient să le programeze la două săptămâni distanță de datele stabilite acum și campionatul Ligii 4 se va desfășura fără absolut nicio problemă.

Cel mai probabil, așa se va și întîmpla. După cum bine știți, Liga 3 începe de obicei la finalul lunii august. Ediția din acest an a început la data de 23 august. Presupunând că sezonul 2020-2021 va fi la fel, este clar că nu va fi nicio problemă ca acest sezon de Liga 4 să fie mărit cu câteva săptămâni.

Așadar, prieteni, nu are rost să intrăm în panică și să ne gândim că acest sezon va fi anulat. Acest lucru nu se va întâmpla.

România trece prin clipe grele în aceste zile. Dar va trece cu bine. Cu calm dar și cu puțin creieraș, problema coronavirusului va fi rezolvată. Apoi, ne vom vedea liniștiți de fotbalul nostru. Și, dacă vom avea și aici calm și puțin creieraș, în sezonul 2020-2021, Steaua va juca în Liga 3.