dica becali

În vreme de criză se vede cât de incompetenți sunt cei care conduc fotbalul românesc

Presa iubește criza. Putem chiar spune că presa provoacă crize, prin exagerarea anumitor subiecte. Așa au făcut și acum, cu virusul Covid-19. Însă, în ciuda tuturor încercărilor lor de manipulare, nu au reușit decât să demonstreze cât de proști sunt cei care conduc fotbalul românesc și echipele de fotbal din țara noastră.

Gsp și ProSport bagă acum panică în iubitorii de fotbal. Aceste două ”ziare” încearcă acum să ne convingă că acest sezon va fi suspendat și că asta va însemna dezastru pentru echipele din prima ligă și pentru întreg fotbalul românesc.

Nu e așa.

În primul rând, e puțin probabil ca acest sezon fotbalistic să fie suspendat în România. Am explicat în articolul de ieri de ce. Problema e serioasă, dar în niciun caz nu avem de-a face aici cu ciuma bubonică, deși mulți ”ziariști” asta ne tot sugerează. Nu, coronavirusul nu este o boală care să decimeze întregi continente. E o boală de care cei mai mulți reușesc să se vindece singuri și pentru care se pare că se va găsi un vaccin în foarte scurt timp.

Luați toate acestea, adăugați faptul că televiziunile vor face cu siguranță presiuni pentru reluarea campionatului, dar și faptul că FRF va ceda în fața acestor presiuni, și veți vedea că, pe 1 aprilie, s-ar putea să avem etapă. Și nu va fi în niciun caz o glumă.

Dar să știți că acest comportament mizerabil din partea ziaricilor are și un aspect pozitiv. A scos la suprafață incompetența celor care conduc fotbalul românesc.

Fotbalul nu trece prin nicio criză!

Ca să fie clar, pandemia aceasta nu reprezintă o criză pentru fotbalul românesc sau cel internațional. Atenție! Fotbalul nu e afectat deloc! Acest lucru, din păcate, nu e spus în presă.

Competițiile pot fi reprogramate, pot fi jucate și câte două meciuri pe săptămână, campionatele pot fi prelungite, sezonul viitor poate fi început mai târziu și așa mai departe. Soluții există pentru a rezolva problemele provocate de această pauză. Există pentru că virusul Covid-19 nu reprezintă o criză pentru fotbal.

O adevărată criză a fotbalului ar fi fost scăderea interesului pentru acest sport. Sau lipsa oamenilor de pe stadioane. Sau lipsa de fotbaliști. Nu e cazul aici. Până la urmă, stadioanele noastre erau goale și înainte de coronavirus.

Șefi de club sau pomanagii?

Niciunul din cluburile străine nu s-au plâns de această pauză. Niciunul nu s-a apucat să se plângă că stă să se desființeze. Doar în România au apărut aceste discuții, din cauza presei de proastă calitate, care caută doar știri senzaționale, dar și din cauza celor care conduc echipele românești. Aceștia au arătat în aceste zile că nu sunt manageri, ci pomanagii. Sunt doar niște cerșetori, care au ca scop doar îmbogățirea rapidă.

Pentru un club precum FC Barcelona, acestă pandemie nu reprezintă o criză și în niciun caz una financiară. Barca a făcut bani înainte de pandemia, va face bani după pandemie și, că vă vine să credeți sau nu, face bani chiar și în timpul pandemiei.

De ce? Simplu. Pentru că acel club este condus de niște profesioniști.

Cluburile de fotbal din vest fac bani din fotbal, dar nu neapărat din activitatea fotbalistică. Adică, banii lor nu vin exclusiv din meciurile câștigate pe teren, din titluri și cupe. Nu vin nici doar din vânzări de bilete/abonamente sau televizări.

Fotbalul serios înseamnă mult mai mult de atât. Înseamnă marketing, înseamnă contracte de publicitate, de sponsorizare, parteneriate cu diferite firme și branduri, înseamnă vânzări de produse și multe altele.

Da, spectatorul nu poate merge astăzi la stadion. Nu poate vedea nici meciurile echipei favorite la TV. Dar asta nu înseamnă că uită de ea. Nu, nu. El continuă să cumpere produse cu însemnele clubului său, continuă să vorbească pe internet despre clubul său, continuă să citească despre clubul său, să urmărească activitatea clubului de pe rețelele de socializare și așa mai departe. Toate acestea susțin financiar clubul care astăzi nu mai joacă fotbal.

Acesta este motivul pentru care Realul, Barca, Bayern, Manchester United, Liverpool, Borussia, PSG, Ajax, Sparta Praga, Dinamo Zagreb, Juventus, Molde, Rosenborg și toate celelalte echipe de fotbal nu se dau de ceasul morții pentru că a venit Covid-19 peste ele. Singurii care se plâng sunt Românii. Ai noștri văd deja cum cade drobul de sare.

Oamenii precum Becali se plâng că vine sfârșitul pentru că știu că echipele lor nu au fost conduse de profesioniști. Știu că echipele lor nu au făcut fotbal serios, ci doar au jucat la mica ciupeală, trăind de la un an la altul, din vânzări de fotbaliști sau din mila televiziunilor. Acesta nu este fotbal, este o tragedie.

„O să facem în așa fel încât să înțeleagă jucătorii. E și interesul lor. Dacă nu se joacă cupele europene ne desființăm! Nu mă interesează să câștig campionatul. Dacă nu vând jucători, desființez fotbalul. Ce sa fac dacă nu iau bani din fotbal? Fac doar pentru afaceri. Dacă nu mai e afacere îi dau echipa lui Florin Talpan. Dacă nu se joacă fotbal în Spania sau Italia, cum vând jucători?” a spus Gigi Becali. 

Aveți mai sus declarația celui mai slab manager din fotbalul românesc. Becali și-a bătut joc de echipa sa. Și-a bătut joc de suporterii săi. Deoarece afacerea sa e una foarte prost construită, el nu poate câștiga bani din altceva în afară de participarea în cupe europene și vânzarea de jucători.

A fost destul ca în România să fie declarată stare de urgență pentru ca acest cerșetor în haine de manager să își arate adevărata față.

Și prostia patronului ar trebui să fie băgată la Forță Majoră

„Dacă nu munceşti, atunci nu câştigi bani. E forţă majoră şi se pot face nişte reguli, gen le plăteşti 30%, 50% sau 60%. Sau nu se plătesc deloc în această perioadă, iar contractele lor se prelungesc automat cu câte săptămâni sau luni se suspendă campionatul. Sau mai e o variantă, Guvernul să suporte salariile în timp ce o activitate nu se poate desfăşura din cauza acestui virus”, a declarat Becali.

Asta a înțeles Becali din afaceri și din fotbal. Pentru el, un fotbalist merită să fie plătit doar dacă poate fi vândut. Pentru el, un fotbalist nu muncește dacă nu joacă fotbal. Nu contează că acel fotbalist se prezintă la antrenamente în fiecare zi, că merge în cantonamente, că duce un anumit stil de viață care nu-i permite să mănânce ce vrea, de exemplu. Toate acestea sunt irelevante. În viziunea lui Becali, un fotbalist muncește doar atunci când semnează contractul cu echipa care îi plătește lui Becali suma de transfer.

E sclavagism, nu fotbal! Iar cei de la FRF și AFAN ar trebui să ia măsuri. 

Becali vorbește despre Forță Majoră, dar nu știe ce înseamnă acest lucru. Contractul unui angajat cu angajatorul nu poate fi suspendat doar pentru că acel angajator nu mai primește comenzi de la clienți. Astfel de situații au loc tot timpul. Dacă Becali nu vrea să își plătească fotbaliștii cât timp nu îi poate vinde, să le dea drumul gratuit. Asta poate să facă. Aici ar fi Forța Majoră.

În niciun caz nu are voie să nu își plătească angajații sau să ceară ca guvernul să îi plătească!

Nu e amuzant cum Becali, cel care urla că Steaua e finanțată din bani publici, cere acum ca și Fotbal Club Fcsb să fie finațată tot din bani publici? Nu e. E o prostie. Soluția sa e o prostie incredibil de mare și demonstrează cam cum funcționează creierul acestui individ. El nu face afaceri. El doar dă țepe. El nu dorește să își asume riscurile care vin cu orice afacere adevărată. Nu, riscurile să le ia altcineva. El vrea doar să bage bani în buzunare.

Becali vrea ca România să îl plătească pentru ceva ce nici măcar nu ține de țara noastră. Să sperăm că cineva o să îi răspundă. Să sperăm că se va găsi, totuși, un ziarist care să nu fie în totalitate sclav și care să aibă sânge destul în instalație încât să îi spună că vorbește prostii!

Ca să vină în ajutorul stăpânului său, Vali Argăseală a sărit și el cu câteva solicitări către guvern, ca să nu dispară Fotbal Club Fcsbul. Nea Vali ar vrea niște scutiri de taxe, eliminarea dobânzilor și a popririlor. Totul doar pentru că acești indivizi nu au putut să își construiască o afacere stabilă, care să nu se clatine la primul campionat suspendat.

Ei visează la și vorbesc despre Forță Majoră, un termen juridic care descrie un eveniment imprevizibil, care poate duce la ruperea unui contract, de exemplu, fără ca vreuna din părți să poată cere despăgubire. Nu se pune problema de Forță Majoră în cazul nostru. Am explicat mai sus de ce.

Cluburile de fotbal pot face în continuare bani. Pot, dacă sunt conduse de oameni inteligenți, nu de hoți și cerșetori.

P.S. Veți vedea că această pandemie nu reprezintă caz de forță majoră nici pentru televiziuni. Ele nu vor rupe contractele pe care le au cu FRF și LPF. Vor plăti bani către cluburi. Cei care conduc știu asta. Dar nu spun nimic. Chemarea banilor primiți gratuit de la stat sau a afacerilor șmecherești cu statul e prea puternică. Ca de obicei, hoții se gândesc doar la cum să fure mai bine.