adiță adi popa

Ia zi, Adiță! FC Fcsb mai e Steaua?

A fost nevoie doar de o mini criză pentru a demonstra cât de prost o duce fotbalul românesc. Pentru fotbal, pandemia de Coronavirus este doar o mini criză, una care nu afectează cu nimic cluburile serioase. Însă, acele cluburi construite pentru a da țepe, pentru a spăla bani și pentru a le permite unora să își bată joc de fotbal și de suporteri, acele cluburi își arată acum adevăratele fețe. O să vă confirme acest lucru și Adi Popa. Sau Adiță, cum e numit mai nou.

Fotbalul românesc e sărac lipit pământului. Nu pentru că nu sunt bani sau pentru că nu există interes. Nu. E sărac din cauza celor care îl conduc. Niște falși afaceriști, zgârciți și proști, aceștia au făcut ca echipele lor să trăiască doar de la o lună la alta, depinzând în totalitate de banii primiți din televizări. Imediat ce acești bani nu au mai venit, a apărut panica.

Și poate că vi se pare normal să fie așa. Poate că ați crezut poveștile din presă și ați ajuns la concluzia că, dacă firme românești obișnuite se închid sau își trimit oamenii în șomaj tehnic, atunci e normal ca și la fotbal să fie la fel. Nu e.

fcsb

În primul rând, nu puteți compara cluburile de fotbal cu celelalte firme din România. În țara noastră sunt foarte multe firme mari, cu sute de angajați, care nici nu visează să obțină profit la un nivel asemănător cu ceea ce este în fotbal. Mai mult, numărul de angajați e un aspect important aici. Dacă o fabrică are sute de angajați, Fotbal Club Fcsb, de exemplu, are doar 68. Dintre aceștia, într-adevăr, sportivii sunt plătiți mai bine, având salarii mult mai mari decât ale angajaților obișnuiți. Dar nici asta nu contează, pentru simplul fapt că, spre deosebire de un sculer matrițer, un fotbalist poate fi vândut altui club. Investiția cu salariul acestuia poate astfel să fie recuperată sau chiar transformată în profit.

Cluburile de fotbal serioase, din vest, au o singură preocupare în aceste zile. Acestea au grijă de sportivii și angajații lor. Au grijă de ei, pentru a putea conta pe ei odată ce trece criza. Și nu își fac griji dacă nu încasează bani din bilete, televizări sau participarea în competiții, din simplul motiv că au și alte surse de venit. O astfel de sursă de venit vine de la sponsori, de la acele companii cu care clubul și-a asociat imaginea. Acei bani continuă să vină, pentru că, în ciuda crizei, reclamele continuă și ele.

Cluburile serioase au mai multe surse de venit și nu trăiesc de la o lună, la alta. Mai important, cluburile serioase nu își bagă fotbaliștii în șomaj tehnic. Asta a pățit astăzi Adi Popa, zis Adiță.

Dacă te lași călcat în picioare, vei fi călcat în picioare

E normal ce au pățit Popa și ceilalți? Evident că nu. Dar tot au pățit-o. Deși managementul prost nu e un motiv pentru nerespectarea unui contract.

Din păcate pentru el, Popa știa unde se bagă. Toți fotbaliștii care merg la Fotbal Club Fcsb știu că nu se duc la fotbal, ci la stână. Toți. Dar se duc, în speranța că vor primi câțiva bani în plus de la Becali. Ei bine, ghinion! Acum Becali nu le mai dă nici bani.

Ar putea, evident. Fotbal Club Fcsb încă primește bani de la sponsori, încă mai are bani în conturi. Chiar nu există niciun motiv să nu își plătească fotbaliștii. Însă, dacă situația actuală îi oferă lui Becali o scuză ca să nu plătească, bineînțeles că el se va folosi de ea. Ați aflat deja, probabil, că refuză să plătească suma de transfer pe care o datorează clubului Esbjerg. Danezii l-au reclamat dar degeaba. El nu va plăti. Va plăti, cum singur a anunțat, cu o zi înainte de proces. Până atunci, danezii să se descurce. Să își bage și ei jucătorii în șomaj tehnic, dacă nu îi pot plăti, nu? Nu. Esbjerg e un club profesionist.

Să ne întoarcem însă la Adiță, care probabil că își face griji în aceste momente. Chiar n-ar trebui, pentru că trebuia să se aștepte la așa ceva. Cum am mai zis, Adi Popa și cei ca el nu se prezintă drept fotbaliști. În relația cu Becali, ei sunt mai degrabă niște sclavi. Și asta e alegerea lor. Nimeni nu îi obligă să se pună preș în fața fostului pușcăriaș. O fac pentru că vor. Așadar, nu ar trebui să fie surprinși dacă acesta își șterge picioarele pe ei.

Însă, vreau să vă informez în premieră că domnii Momcilovic, Bălgrădean, Stan și Adi Popa vor intra în șomaj tehnic și vor primi 4.000 de lei pe lună din partea Statului. Oricum, Adi Popa mai avea cu mine trei luni de contract. Așa că: Adio, Adiță! Să îți dea Statul banii. La fel și cu ceilalți de care ti-am zis mai sus,” a declarat Becali.

Ca să se pună bine cu Becali, Adi Popa a fost unul dintre cei care urlau peste tot că FC Fcsb e Steaua.

”Eu cred că am jucat la Steaua. Nu s-a schimbat nimic, doar o siglă pe piept și au dispărut o parte dintre suporterii din tribună. Echipa tot pe Național Arena a jucat. Din punctul meu de vedere, în acte a rămas Steaua, peste tot, în contracte,” spunea Adiță într-un interviu din 2019. Ei bine, uite că s-au schimbat mai multe. S-a schimbat și contractul, Adiță. Acum nu-ți mai primești banii.

Să fi fost fotbalist, să fi fost bărbat, nu sclav, și să fi jucat la o echipă adevărată, nu pățeai asta, Adiță.

Cât stai în carantină, la căldurică, să îți pui câteva întrebări, despre tine și despre viață. Și să te întrebi și dacă FC Fcsb e Steaua. Dacă ai timp și dacă nu te incomodează, evident. De data asta, poate vei nimeri răspunsul corect.

Nu doar că Fotbal Club Fcsb nu e Steaua. Nu e nici măcar un club sportiv. E doar o mizerie.