Ștefan Covaci Piști

Câteva cuvinte despre antrenori: Ștefan Covaci

Vom continua seria noastră despre antrenori cu unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului Românesc. Pentru a vorbi despre Ștefan Covaci, un articol nu e destul. Poate nici o carte. Astfel, de această dată vom încerca să oferim câteva informații foarte pe scurt.

Cei care au prins fotbalul anilor 60 și 70 au cu siguranță amintiri plăcute despre antrenorul „Piști” Covaci. Iar dacă aceștia sunt și steliști, își vor aduce aminte și de apropierea față de Steaua a acestui mare antrenor.

Trebuie să spunem că Ștefan Covaci nu a avut legături cu Steaua ca jucător. De abia ca antrenor a ajuns în Ghencea. Însă nu din sezonul 1967, anul care apare în statistici drept momentul în care Piști a ajuns la Steaua, ci chiar mai devreme.

Între 1967 și 1967, Ștefan Covaci a fost antrenor federal și al echipei naționale. Dar, între 1965 și 1967, acesta a ajutat mult Steaua, ocupând o funcție neoficială de consilier al secției de fotbal. Așadar, în momentul în care a fost numit oficial ca antrenor al echipei noastre, Piști știa deja ce înseamnă Steaua București, care sunt obiectivele, ce vor fanii, totul.

Ștefan Covaci la Steaua

Fotbalistul Covaci a fost unul bun. Antrenorul Covaci a fost unul imens, cu o carieră incredibilă. Foarte important, putem spune fără nicio reținere că Steaua a fost locul de unde a fost lansată către stele această carieră.

După cum am spus mai sus, între 62 și 67, Ștefan Covaci a fost antrenor al naționalei, însă ca secund, nu ca principal. Mulți cred că acesta a ajuns la Steaua ca urmare a dezastrului fotbalistic înregistrat la data de 24 mai, în 1967. Atunci, în preliminariile Euro 68, Elveția ne-a zdrobit cu 7-1 (O nouă înfrângere dureroasă provocată de băieții din Țara Cantoanelor, una mult mai dură ca cea din 94). Naționala era condusă atunci de trioul Gică Popescu(președintele FRF) – Ilie Oană (principal) – Ștefan Covaci (secund), oameni de fotbal foarte buni, foarte capabili. Însă rezultatul nu a fost pe plac marilor politicieni din acea vreme. Aceștia au intervenit, iar cei trei au fost schimbați.

Ștefan Covaci a părăsit astfel naționala și a venit la Steaua. Acolo, a continuat colaborarea cu Gică Popescu, care a devenit în același an vicepreședintele clubului și șeful secției de fotbal. Trebuie însă spus că nu rezultatul cu Elveția a fost motivul pentru care el a ajuns în Ghencea. De fapt, Covaci a purtat discuții cu Steaua cu mult înainte de acel meci, perfectând o înțelegere cu clubul nostru în luna martie a anului 1967, adică cu două luni înainte de meciul cu Elveția.

Cuplul Popescu – Covaci s-a pus pe treabă și rezultatele s-au văzut imediat. Chiar în primul an, Ștefan Covaci a câștigat campionatul cu Steaua. Și nu doar la seniori, ci și la tineret-rezerve, o dovadă a faptului că Steaua era pe un drum fotbalistic bun. Au urmat două cupe ale României, în 68-69 și 69-70. Se vedea foarte bine că antrenorul Ștefan Covaci era unul de calitate mare. Iar acest lucru nu s-a văzut doar în România, ci și în străinătate.

Astfel, în 1970, la poarta lui Piști a bătut reprezentantul unei echipe din Olanda. Acesta avea o propunere de colaborare. Voia ca stelistul nostru să schimbe echipa și să devină antrenorul marelui Johan Cruyff, la marele Ajax Amsterdam.

Un uriaș printre uriași

Cariera lansată la Steaua a atins apogeul la Ajax. Acolo, Ștefan Covaci a realizat cea mai mare peformanță pe care o poate atinge un antrenor. Nu o dată, ci chiar de două ori la rând, Ștefan Covaci a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Pe lângă aceste două trofee, le-a mai adus olandezilor două titluri naționale, o cupă, o Supercupă a Europei și o Cupă Intercontinentală. Mai mult nu se putea.

Cum a ajuns Ștefan Covaci la acest nivel? Doar răspunsul e simplu, pentru că drumul parcurs a fost unul greu. Ștefan Covaci a muncit și a studiat mult ca să ajungă un excelent tactician. S-a implicat mult în sportul pe care l-a iubit, iar acest lucru s-a văzut. Ideile sale s-au bazat pe o cunoaștere totală a jocului de fotbal, pe multă cercetare, atât în ceea ce privește adversarii, cât și noutățile din acest sport, pe o judecare realistă a calităților fotbaliștilor pe care i-a condus, pe propria sa imaginație, pe inteligență.

Chiar dacă nu a mai repetat performanțele de la Ajax, cariera lui Covaci a continuat la un nivel la fel de înalt. A mai antrenat Panathinaikos, naționala Franței și pe AS Monco. În 1976, a fost numit și selecționer al naționale noastre, ocupând în același timp și funcția de vicepreședinte al Federației. Prin mâna sa au trecut astfel toate loturile reprezentative ale României, acesta ocupându-se de selecția și pregătirea atât la nivel de seniori, cât și la nivel olimpic și de tineret.

Pentru tot ceea ce a făcut, Ștefan Covaci este recunoscut astăzi la nivel mondial drept unul dintre cei mai mari manageri din toate timpurile.

 

Photo credit: www.freejournalist.eu