Piști Covaci, un uriaș care a lăsat urme adânci

Am vorbit acum nu foarte mult timp despre cel mai mare antrenor român din toate timpurile, Emeric Ienei. Dar adevărul este că nea Imi nu a fost singurul antrenor român de nivel mondial. A mai fost unul. Numele său a fost Piști Covaci.

Poate că cei mai tineri, care citesc aceste rânduri, se întreabă despre cine vorbesc. Ștefan ”Piști” Covaci a fost primul antrenor român care a zguduit fotbalul. Cum a făcut-o? Simplu. Câștigând nu una, ci două Cupe ale Campionilor Europeni. Diferența dintre el si Ienei e că el a câștigat cele două cupe cu Ajaxul lui Cruyff, cea mai mare echipă din lume, în acele vremuri.

Da, Piști Covaci a antrenat cea mai mare echipă din lume. Și a câștigat cu ea două Cupe ale Campionilor Europeni. Încă suntețti suprinși că nu ați auzit de el? Nu ar trebui. Presa din România stă sub călcâiul unui câine bătrân și foarte frustrat, care nu suportă Steaua și care nu suportă ideea că el a fost un antrenor cel mult mediocru, nedem nici măcar de a sta în aceeași cameră cu Ienei și Covaci.

Ștefan Piști Covaci

Dar să ne întoarcem la Piști. Ștefan Covaci s-a născut la data de 2 octombrie, în 1920, la Timișoara. A iubit fotbalul încă din primii ani de viață și aproape că l-a început în Belgia, pentru că Piști a semnat cu Charleroi la vârsta de 18 ani. Acolo a și jucat, pe extrema stângă, până când, din cauza războiului, a fost arestat de nemți.

Aceștia l-au prins în Franța, în localitatea Haspres, la 20 mai 1940. Piști era un refugiat, la fel ca alții din acele vremuri. Dar nu a fost orice fel de refugiat. La 34 de ani distanță de la arestarea sa de către nemți, primăria acestui mic orășel din nordul Franței i-a dat medalia de onoare a orașului și l-a numit “le plus Francais des Roumains”. Haspresienii au fost pragmatici. Prin acea medalie, au reușit și ei să se mândrească cu faptul că orășelul lor a fost vizitat cândva de cel care, în 1974, era antrenorul naționalei Franței. Da, tot despre Piști Covaci e vorba.

Dar haideți să nu ne mai lungim și să punem negru pe alb performanțele sale. După ce a antrenat cele două echipe clujene, Universitatea și CFR, după ce a stat vreo 5 ani ca secund, la naționala României, Piști a înregistrat primul său succes la Steaua București, în 1967. În acel an, a luat titlul de campion național. Apoi a luat două cupe, în sezoanele 68-69 și 69-70.

De la Steaua, a trecut la marele Ajax, unde i-a luat locul lui Rinus Michels, marele Rinus Michels. Iar în echipa Ajaxului a dat peste și mai marele Johan, geniul care a ars numărul 14 în istoria fotbalului mondial. Cruyff avea doar 24 de ani când l-a întâlnit pe Piști, însă, împreună, au făcut istorie. În cei doi ani la Ajax, Piști a luat două titluri, o cupă, două Cupe ale Campionilor, o Supercupă a Europei și o Cupă Intercontinentală. Și apoi a plecat la naționala Franței.

A antrenat și naționala noastră, evident. Apoi a mai trecut și pe la Panathinaikos, cu care a luat o cupă a Greciei, și Monaco. Cu siguranță nu e puțin. Nu are cum să fie. Dacă era, nu ar fi avut așa mare impact asupra unor importanți antrenori francezi precum Hidalgo sau Wenger, sau asupra românilor Ienei, Iordănescu, Dumitriu și Pițurcă.

Piști a fost prezent, un pic, și la Sevilla

Circulă zvonuri că Piști Covaci ar fi contribuit puțin și la Cupa Campionilor Europeni pe care Steaua București a câștigat-o la Sevilla. O contribuție foarte mică, dar care a contat mai mult decât prostiile debitate de oameni ca Mircea Lucescu. Conform zvonurilor, în acel an, cei de la Real Madrid nu au vrut ca rivala lor să fie câștigătoare. Astfel, un influent personaj din anturajul lor a luat legătura cu Piști, care atunci locuia în Franța, și l-a rugat să discute cu Vautrot, arbitrul francez al finalei.

Piști Covaci a acceptat bucuros. Într-o discuție care a avut loc la Nisa, nu i-a cerut să ajute Steaua, ci să arbitreze corect. Și asta s-a și întâmplat. Vautrot a arbitrat perfect meciul. Să nu înțelegeți de aici ce nu trebuie. Steaua a meritat acel trofeu și l-a câștigat corect. Și a intrat în istorie, acolo unde Piști Bacsi o aștepta deja.

Ștefan Covaci a murit în 1995. La moartea sa, Jaques Chirac, președintele de atunci al Franței, a întrerupt o ședință de guvern pentru a ține un moment de reculegere. Da, Piști a lăsat urme adânci, așa cum fac toți uriașii.

 

Photo credit: www.freejournalist.eu