Csaba Asztalos

De ce tot vorbește Csaba Asztalos despre Steaua?

Dacă nu ați auzit de Csaba Asztalos, nu vă stresați. E normal. În România, domnul Asztalos, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, nu a realizat aproape nimic. Și, ca toți cei care nu au realizat niciodată nimic, s-a apucat să vorbească despre Steaua.

L-am ignorat în ultimele săptămâni, deși domnia sa a continuat să vorbească despre clubul nostru. Cumva, nu știm cum, a ajuns să fie omul sunat de toți ziariștii de trei lei care vor să facă articole despre noul nostru stadion. Astăzi, însă, dezinformările domnului Csaba Asztalos au cerut un răspuns.

Este clar că trebuie să preîntâmpinăm în Ghencea problemele care sunt acum la Craiova. Nu îmi doresc să se întâmple și la noul stadion care se construiește în Ghencea, dar eu sper să nu avem bătăi de cap și cu stadionul din Giulești. Și acolo am văzut că sunt două echipe Rapid, care s-au luptat sau se luptă în continuare pentru siglă, iar eu sper că acestea să nu se lupte cu aceeași înversunare și pentru dreptul de folosință al stadionului. Trebuie studiat cu atenție modul în care stadioanele respective se vor da în folosință, iar eu consider că domnul Florin Talpan nu poate să îi interzică lui Gigi Becali să joace cu echipa dânsului în Ghencea,” a declarat Csaba Asztalos pentru ProSport. Deși pare greu de crezut, întreg paragraful acesta conține doar informații false.

Să le luăm pe rând:

1. La Steaua nu sunt aceleași probleme ca la Craiova.

La Craiova, primăria a ales să semneze un contact cu o echipă, CS Universitatea Craiova, și să nu semneze cu alta. Nu este vorba de discriminare aici. E pur și simplu doar bun simț. În momentul în care un stadion e utilizat de două echipe, șansele ca gazonul să fie deteriorat cresc. Dacă primăria a ales să nu fie lacomă și să nu supraînchirieze stadionul, nu e discriminare. Nu e discriminare nici dacă primăria a ales să nu facă afaceri cu Adrian Mititelu, un personaj dubios.

Mai mult, la Craiova, primăria este proprietarul stadionului. În cazul nostru, stadionul aparține clubului Steaua.

2. Trăim într-o țară liberă, în care avem voie să ne alegem clienții și furnizorii

Nu este treaba domnului Csaba Asztalos să le spună unor proprietari, fie ei chiar și ministere sau primării, ce să facă cu proprietățile lor. Doar pentru că un bun este public, nu înseamnă că trebuie dat chiar oricui. Chiar invers. La închirierea unui bun public de valoare, precum un stadion, primăria sau ministerul  ar trebui să aibă grijă ca acesta să nu încapă pe mâinile tuturor profitorilor. Altfel, s-ar putea să avem de-a face cu probleme asemănătoare cu cele pe care Steaua le-a avut cu Becali.

Timp de mai mulți ani, acesta a folosit complexul sportiv Steaua fără să plătească chiria sau utilitățile. Prejudiciul provocat a fost de 400 de mii de euro și a fost recuperat cu greu, după ce Florin Talpan l-a bătut pe Becali în instanță. Asta își dorește domnul Asztalos acum? Să îi ajute pe niște țepari cunoscuți ca să dea din nou țeape pe bani publici?

3. Talpan nu îi interzice nimic lui Becali. Legea îi interzice.

Acum câteva zile, Florin Talpan a făcut câteva precizări importante legate de noul stadion. Acesta a arătat că FC Fcsb, conform legii, nu poate închiria stadionul Steaua, deoarece a dat dovadă de rea credință în relația cu clubul nostru și, cel mai important, se află în acest moment în litigiu cu Steaua. FC Fcsb a provocat o pagubă imensă Stelei, prejudiciul ridicându-se la 165.718.395 lei sau aproape 35 milioane euro. Atât timp cât această datorie există, atât timp cât FC Fcsb dovedește că nu e un partener de încredere pentru statul român, orice afacere între stat și societatea lui Becali ar fi doar un scuipat în obrazul cetățenilor plătitori de taxe.

Dar acest lucru nu pare să îl deranjeze pe domnul Asztalos. Acesta își dă cu părerea. Da, doar își dă cu părerea. ”Eu consider” nu este în niciun caz un argument pentru care ar trebui să luăm de bune vorbele sale. Csaba Asztalos poate considera și că echipa lui Becali poate să joace pe lună. Nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla. Așa cum nu se va întâmpla nici ca fcsbiștii să joace vreodată pe noul stadion Steaua. Dacă vor să o facă, să plătească întăi cele 35 de milioane de euro pe care le datorează Stelei.

De ce îl apără Csaba Asztalos pe Becali?

Partea interesantă e că domnul Asztalos, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în ultimele săptămâni, a vorbit mai mult în presă despre Steaua, decât despre combaterea discriminării. E posibil însă ca acest subiect, combaterea discriminării, să reprezinte un hobby mult mai puțin interesant pentru Csaba Asztalos decât Steaua.

Asta are explica și de ce CNCD nu ia vreo măsură împotriva lui Gigi Becali, un cunoscut rasist, xenofob, homofob și misogin, care își bate joc aproape în fiecare lună de femei, minorități, oameni de altă nație, religie sau orientare sexuală. Să luăm, de exemplu, doar ultimul mare scandal de acest fel. În calitate de patron al FC Fcsb, Becali a declarat că femeile nu pot juca fotbal și că nu vrea să facă echipă de fotbal feminin. Un caz clar de discriminare. Ce măsuri a luat domnul Csaba Asztalos și CNCD-ul pe care îl conduce împotriva lui Becali și a FC Fcsbului? Nici măcar una singură.

În loc să apere femeile iubitoare de fotbal de derapajele misogine ale lui Gigi Becali, Csaba Asztalos sare ca să facă propagandă pentru ca echipa acestuia, o societate cu o datorie imensă față de stat, să fie lăsată să joace pe un stadion care aparține clubului Steaua, adică unei alte victime de-ale lui Becali. Dacă vi se pare că, în acest caz, e protejat agresorul, nu victima, fix așa e. Astfel, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării își poate lua liniștit concediu. Nu e de parcă chiar face ceva pentru cetățenii acestei țări.

Domnule Asztalos, ceea ce urmează să vă spunem nu este discriminare. Stați la CNCD și lăsați Steaua, că nu sunteți în măsură să vorbiți despre clubul nostru.