amfb

AMFB pune în pericol sănătatea sportivilor. Nu poate organiza nici mini-campionat, nici play-off!

Ridicarea stării de urgență a adus cu ea numeroase discuții despre finalizarea campionatelor de fotbal din România. Dintre toate soluțiile oferite, de departe, cea a AMFB-ului este cea mai complicată. Și nu e doar complicată, dar încalcă prevederile stării de alertă.

AFMB a înaintat 2 soluții pentru finalizarea campionatului:

  1. Primele 6 echipe fac un play-off. La finalizarea acestui play-off, primele 4 echipe intră în play-off-ul obișnuit de promovare. Apoi, la finalizarea și a acestui play-off, câștigătoarea merge la mini-turneul FRF, de promovare în Liga 3.
  2. Primele 4 echipe din clasament intră direct în play-off-ul de promovare. La finalul acestuia, câștigătoarea merge la mini-turneul FRF.

Numitorul comun, pentru AMFB, în ambele cazuri, e play-off-ul de promovare. Lumînare & Co. nu vor nici în ruptul capului să renunțe la el. Și e de înțeles. Fiecare echipă care participă la play-off plătește o taxă de participare incredibil de mare pentru liga 4. Anul trecut, acesta a fost de peste 10.000 lei. Anul acesta va fi cu siguranță chiar mai mare.

Sunt bani pe care AMFB îi dorește neapărat, chiar dacă, prin aceste soluții, pun în pericol jucătorii și antrenorii acestor echipe.

Liga 4 nu are cum să respecte cerințele guvernului

Mai jos puteți citi măsurile impuse de guvern pentru reluarea activităților sportive:

Antrenamentele se pot relua gradual, respectând strict patru etape:

– faza 1: pregătirea preliminară pentru începerea antrenamentelor;

– faza 2: sesiuni de antrenament individual în cantonament;

– faza 3: sesiuni de antrenament de grup în cantonament;

– faza 4: sesiuni de antrenament colectiv;

În funcție de nivelul de risc, personalul implicat în activitatea sportivă, de la baza sportivă unde se vor organiza antrenamentele, se împarte în trei categorii:

  1. persoanele care necesită măsuri de protecție crescută: – adică jucătorii, antrenorii, medicii și terapeuții.
  2. persoanele care necesită măsuri medii de protecție: personal administrativ și de suport, personalul din bucătării, personalul de curățenie – vor fi organizați în două echipe care lucrează în ture de minim 14 zile consecutive.
  3. persoanele care necesită măsuri reduse de protecție: personalul de securitate și pază – care nu va avea acces în baza de antrenament

1. Măsurile obligatorii persoanelor care necesită protecție crescută:

– să stea o perioadă de 14 zile în izolare totală la domiciliu împreună cu toate persoanele care locuiesc la acel domiciliu;

– la ieșirea din izolare, aceștia vor fi testați (RT-PCR) pentru COVID 19. Doar cei care au rezultatul testului negativ și nu prezintă simptome specifice vor fi admiși să intre în bazele de cantonament desemnate;

– procurarea testelor este asigurată de club sau de Federațiile sportive;

– la intrarea în cantonament, precum și zilnic se va face triajul epidemiologic de către medicul clubului sau un medic angajat de club pe perioada epidemiei și va include fișe pentru jucători și staff, în care vor fi notate temperatura sau simptome dacă există – tuse, dureri în gât, dificultăți în a respira etc.;

– în cazul apariției unei modificări legate de simptome sau temperatură, i se va interzice participarea sportivului la antrenament;

– în săptămâna de început a antrenamentelor se va planifica vizita medicală la INMS și la policlinicile sau ambulatoriile de medicină sportivă din țară;

– testarea pentru COVID 19 a sportivilor si a membrilor staff-ului tehnic se va efectua si în orice alt moment, la recomandarea medicului clubului, atunci când este necesar;

– grupurile de antrenament, inclusiv staff-ul, nu se schimbă și nu interacționează între ele decât online până la faza 4, cea a antrenamentelor comune;

– transportul sportivilor sau antrenorilor de acasă spre locul de cantonament se va face, de preferință,cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu;

– transportul de la baza de cantonament la consultul medical se va efectua cu mijloace de transport proprii/autocare dedicate, cu respectarea distanțării sociale și un grad de ocupare de maxim 50%;

– Persoanele din acest grup de risc maxim – sportivii, antrenorii – NU vor părăsi baza de antrenament pe toată durata desfășurării acestuia în locația asigurată, cu excepția vizitei medicale obligatorii.

2. Măsurile pentru persoanele care necesită protecție medie – personalul administrativ și de suport, personalul din bucătării, personalul de curățenie, magazioner.

 acest personal va sosi în locațiile stabilite înaintea grupurilor de sportivi;

– clubul va asigura personalului echipamentele necesare de protecție (mănuși și mască – minim) pe toată perioada turei;

– vor fi organizați în două echipe care lucrează în ture de minim 14 zile consecutive – deci vor sta și ei acolo, în regim închis;

– la intrarea în tură va fi supus testării RT-PCR pentru COVID 19 și examinării medicale. Doar persoanele care au rezultatul testului negativ și nu prezintă semne și simptome specific definiției de caz, urmează să fie admise să intre în tură.

3. Persoane care necesită măsuri reduse de protecție:

Personalul de securitate și pază – nu va avea acces în baza de antrenament și necesită echipament de protecție individual, monitorizare și triaj zilnic.


În afară de Steaua, nu există echipă în Liga 4 care să dispună de mijloacele necesare pentru a respecta aceste măsuri. Ceea ce înseamnă că organizarea unuia sau a mai multor play-off-uri nu va face altceva decât să îi pună în pericol pe sportivi și antrenori.

Liga 4 bucureșteană este singura din România care are play-off, o primă dovadă de tratament discriminatoriu. Acesta este însă inutil, campionatul fiind destul de lung și având destule echipe pentru a putea decide o campioană care să merite cu adevărat promovarea. De asemenea, trebuie să spunem că deși există play-off, nu există play-out. Este o a doua dovadă de tratament discriminatoriu din partea AMFB.

A treia și ultima dovadă de tratament discriminatoriu e faptul că alte AJF-uri nu au insistat ca echipele lor să reia campionatele. AJF Suceava, de exemplu, a anunțat încă din aprilie suspendarea competiției și trimiterea la barajul de promovare a echipei de pe primul loc.

Doar la AMFB trebuie complicat totul. Pentru că doar AMFB are taxă de play-off.

La FRF se votează. AMFB conduce cu o mână de fier

Liga 3 nu se mai reia. Așa au decis echipele participante la această competiție. Au votat ele ca această competiție să nu se mai reia. Mai mult, echipe din prima ligă au făcut și același lucru.

Viitorul, Hermannstdt, Poli Iași, Clinceni, Chindia și Voluntari au trimis o scrisoare către FRF și LPF, cerând ca play-out-ul să fie suspendat iar clasamentul să fie înghețat. Sigur, acestea pot fi acuzate că își doresc acest lucru pentru a evita retrogradarea. Totuși, scrisoarea lor include și câteva argumente destul de importante:

  • Imposibilitatea reală de a respecta normele prevăzute în protocolul pentru reluarea antrenamentelor și perspectiva foarte probabilă a aceleiași imposibilități reale și pentru normele care vor viza reluarea competiției, dacă aceasta va fi permisă; 
  • Răspunderea penală care rezidă din aceste norme și pe care nu putem să ne-o asumăm, date fiind realitățile de infrastructură și financiare, atât generale cât și specifice fiecăruia dintre cluburile pe care le reprezentăm; 
  • Riscul de accidentări la care am supune jucătorii noștri în varianta unui program extrem de încărcat și în continuarea unei perioade de pregătire total nesatisfăcătoare;
  • Perspectiva foarte probabilă, în cazul reluării competiției, ca partidele să se dispute fără spectatori. Această perspectivă reprezintă un scenariu de neacceptat pentru suporterii cluburilor noastre;
  • Identificarea unor variante de lucru identice aplicate deja la Liga 2 și Liga 3, competiții din care nu se mai dispută partide pentru echipele aflate în partea inferioară a clasamentului. Această decizie considerăm că nu aduce atingere nicidecum fotbalului profesionist, ci reprezintă tocmai o măsură de protecție a caracterului acestuia în contextul perioadei pe care o parcurgem.

Primele 2 argumente sunt foarte importante, acestea potrivindu-se și Ligii 4. Dacă echipe din Liga 1, care dispun de mult mai multe resurse decât echipele din Liga 4, spun că nu pot respecta normele impuse, ce șanse au echipele din Liga 4?

Răspuns: NU AU. Ne întoarcem așadar de unde am plecat. Nu există niciun motiv pentru care AMFB să mai ceară reluarea campionatului sau startul play-off-ului.

Steaua București a demonstrat deja pe teren că merită promovarea. A avut un parcurs perfect, învingând în fiecare meci jucat în acest sezon. Nu se pune problema să nu existe merit sportiv în acest caz.

Steaua trebuie să se mobilizeze

Dacă Steaua nu va fi desemnată să joace direct mini-turneul de promovare și va fi obligată să treacă prin cel puțin un play-off, acest lucru va demonstra odată și pentru totdeauna că șefii fotbalului bucureștean urmăresc doar două lucruri:

  1. Umplerea propriilor buzunare.
  2. Manipularea promovării prin jocurile din play-off.

Anul trecut, Steaua București a dominat categoric campionatul. În play-off, însă, a pierdut promovarea din cauza unui singur meci.

În acest caz, nu mai poate fi vorba de vreun merit sportiv. În acest caz, vorbim doar despre o calificare norocoasă. De altfel, cei de la Carmen au și demonstrat că nu ar fi trebuit să meargă la barajul de promovare. Acolo, s-au făcut de rușine, Bucureștiul pierzând astfel oportunitatea de a avea încă un reprezentant în Liga 3. Avem aici o nouă dovadă că măsurile luate de AMFB, în ceea ce privește play-off-ul, fac rău fotbalului bucureștean.

De câte mai avem oare nevoie pentru a schimba ceva?

Echipele din primele 3 ligi au demonstrat deja cum sta treaba în fotbalul românesc. Contează votul! Mai ales în perioada asta.

Continuarea Ligii 4 ar trebui supusă la vot. Dacă majoritatea votează ca aceasta să nu se mai reia, atunci Steaua să fie trimisă la barajul de promovare. Dacă majoritatea votează ca acesta să se reia, atunci să se prezinte toate la meci. Și să vedem atunci câte din ele respectă normele impuse.

Iar dacă nu le respectă, PUȘCĂRIE!