csa steaua bucuresti

Ați înființat un club nou. Felicitări! Dar tot nu v-ați salvat stăpânul

CSA. Ați auzit de CSA, Clubul Sportiv al Armatei? Bineînțeles că ați auzit. Presa v-a spus că e o echipă de fotbal care joacă în Liga 4. V-a zis că e echipa lui Florin Talpan și v-a zis asta în așa fel încât să înțelegeți că e proprietatea lui personală. Apoi v-a zis că i-a luat ”Stelei” marca, numele și palmaresul, sugerând că i le-a furat. Ați auzit de CSA, mai ales după 3 decembrie 2014. Dar n-ați auzit de CSA înainte de acea dată. De ce nu ați auzit? Pentru că, înainte de 3 decembrie 2014, presa îi spunea respectivului club ”Steaua București”.

Din 1961, clubul nostru s-a numit Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. De aici vine și expresia CSA. Nu e un nume. E o descriere a entității. Ce este această entitate? Este un club sportiv. Și pentru că Steaua este un club sportiv care aparține armatei, a fost folosită expresia ”Clubul Sportiv al Armatei” pe lângă ”Steaua București”.

Steaua nu e singurul club sportiv din România. Dinamo se numește Clubul Sportiv Dinamo București. Rapidul e Clubul Sportiv Rapid. Și avem și Clubul Sportiv Universitatea Craiova și multe altele. Toate sunt cluburi sportive, pentru că, în România, cele mai multe cluburi au fost înființate pentru a practica mai multe sporturi, nu doar unul singur.

De ce nu spune nimeni ”CS” când vorbește despre Dinamo?

Despre CS Dinamo ați auzit cu siguranță. Ei nu mai practică fotbal. Nu ne întrebați de ce. Să explice ei. Chiar și-așa, sunt prezenți la alte sporturi. Handbal de exemplu, rugby, baschet. Când vorbește despre ei, presa le spune ”Dinamo”, cum e și normal să le spună, acesta fiind numele clubului.

Și Stelei îi spun Steaua, dar doar când vorbesc despre alte sporturi. Când vorbesc despre fotbal, Steaua devine ”CSA”. Avem astfel în față ori un caz de discriminare, ori unul de ignoranță.

Veți spune că nu este posibil ca un jurnalist sportiv să nu aibă habar de numele celui mai galonat club din țară. Nu fiți așa siguri. În presă sunt foarte mulți habarniști, angajați doar pentru a scrie, nu pentru a scrie bine. Și în niciun caz nu pentru a face presă.

Însă, cel mai probabil avem de-a face cu un caz foarte clar de discriminare. Presa sportivă, în special o anumită parte, urăște Steaua. A urât-o dintotdeauna, încă de dinainte de 89, de pe vremea când echipa securității (Cum ar fi fost ca Dinamo să se numească Clubul Sportiv al Securității Dinamo? Oare i-ar fi spus CSS în acest caz?) murea de ciudă că Steaua făcea performanțe în Europa.

Ce legătură are presa cu securitatea? Gândiți-vă puțin. Înainte de 89, erau foarte puțini cei care puteau face deplasări prin străinătate. Mulți ziariști, însă, făceau acest lucru. Cum? Pentru că nu erau doar ziariști.

Ioanițoaia e obsedat de FC Fcsb

Ioanițoaia e unul dintre cei pe care îi deranjează numele Stelei. L-a deranjat dintodeauna. Astăzi, el îi spune ”CSA”. O face pentru a le da satisfacție celor de la FC Fcsb, cărora nu le spune pe nume, ci le spune ”FCSB”, ca să sugereze ”Fotbal Club Steaua București”. V-ați prins ce face nea Ovi? Dacă nu, vă desenăm.

Pentru nea Ovi:

  • Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este CSA.
  • Fotbal Club Fcsb este FCSB.

În mod normal, respectând logica lui, dacă Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este CSA, atunci FC Fcsb ar trebui să fie FC. Sau, dacă FC Fcsb e FCSB, CSA Steaua București ar trebuie să fie Steaua București. Dar nu e așa. Logica lui nea Ovi lipsește cu desăvârșire. Dar nu putem pune acest fapt pe seama vârstei sale. Ne-am minți singuri. Nu, aici e vorba de rea intenție.

În ultimul său articol, ”Refuz mascat”, nea Ovi face din nou propagandă pentru FC Fcsb. Acesta acuză Steaua, căruia îi spune doar ”CSA”, că nu vrea să îi dea lui Becali voie să joace pe noul stadion din Ghencea.

ioanițoaia

Pe Ioanițoaia îl mănâncă foarte tare că FC Fcsb nu va putea juca pe noul stadion Steaua. De ce? Nu ne întrebați, că nu știm. O fi un fetiș de-al lui. Spunem asta pentru că același Ioanițoaia se dă peste cap pentru a proteja și altă clonă din fotbalul românesc, echipa lui Mititelu, care nu e în niciun caz Universitatea Craiova. Ioanițoaia nu vrea ca aceste cluburi de tradiție să joace pe terenurile lor. El vrea ca pe acele terenuri să joace niște clone ale acestor echipe, adică niște echipe care fură identitatea echipelor cu adevărat importante pentru fotbalul românesc. De ce? Nici aici nu avem o explicație.

Ioanițoaia plânge că Steaua ar putea băga clauze în contracte și că i-ar putea refuza FC Fcsbului o eventuală cerere de închiriere. Că FC Fcsb are o datorie de 37 milioane euro către Steaua, asta nu-l deranjează. Asta nu i se pare atât de important. Cum nu i se pare important nici faptul că FC Fcsb încearcă în mod activ să paraziteze imaginea Stelei. Sunt informații irelevante pentru bătrânul Ovi.

Presa e frustrată

GSP a trimis un set de întrebări către MApN în speranța că vor da acolo peste un prieten de-al lui Becali, care le va spune aceeași poveste obosită pe care o tot repetă și ei de câteva luni: ”Stadionul e din bani publici, toată lumea poate acolo.” Doar că MApN nu poate spune acest lucru. MApN nu poate să accepte să închirieze un stadion către un individ care a demonstrat deja că nu e de încredere, că nu își plătește datoriile, că nu are respect față de MApN și că își bate joc de Steaua.

Acum, presa e frustrată. În ciuda propagandei făcute cu multă pasiune, Becali tot nu va putea juca în Ghencea. Sunt supărați și nervoși. Nea Ovi chiar a încheiat articolul cu: ”Nu cred că greșesc interpretând acceptul dat de MApN drept un refuz mascat. Deghizat.” Adică cu o bătaie în obrazul MApN: ”Noi am muncit atât de mult și voi nu îi dați stadionul?! Dar cum vă permiteți?! Cum îndrăzniți?! Voi știți cine suntem noi?””

Cam asta vor să transmită nea Ovi și oamenii lui. Ei au muncit din greu în ultimii ani. Au distrus imaginea unui club de tradiție, apoi au reclădit-o, făcându-i pe oameni să creadă că e vorba de alt club. Așa s-a transformat Steaua în CSA. Așa a ajuns o foarte mare parte a iubitorilor de sport să-i spună Stelei pe alt nume. Și chiar și-așa, chiar dacă au inventat un club nou, stăpânul lor tot nu primește ce-și dorește.

Vremea FC Fcsbului a trecut. Această echipă își trăiește acum ultimele zile. E doar o chestiune de timp până când România va fi scăpată de această mizerie. Așa apare o întrebare foarte serioasă: Ce va face nea Ovi când va rămâne fără echipa lui Becali?

Îi va schimba Stelei numele din nou? Îi va spune din nou Steaua? Cum va justifica în fața cititorilor săi acești ani în care i-a dezinformat, prezentându-le un club nou, în locul celui mai mare club sportiv din România?

Presei i-a reușit experimentul. Au inventat un club nou, dar tot n-a fost destul ca să scape FC Fcsbul de moarte. Ghinion!