Steaua București

La borna 73

Steaua București sărbătorește astăzi 73 de ani de existență. 73 de ani de viață pentru clubul care a făcut sportul românesc cunoscut în lume.

Steaua București

Bucuria suporterilor steliști în perioada de glorie a Stelei.

Cifra este una mare, mai ales dacă vorbim de vârste. Însă, în același timp, nu vorbim despre un om, ci despre un club sportiv. Astfel, din acest punct de vedere, Steaua poate fi considerat un club aflat încă în adolescență, poate la finalul adolescenței, apropiindu-se rapid de maturizare. Din păcate, acesta este și motivul pentru care viața clubului nostru este astăzi o dramă.

Deși încă tânăr, clubul Steaua pare să-și fi trăit deja perioada de glorie. Aceasta a avut loc acum mulți ani, în altă eră, parcă, pe vremea când clubul nu a fost condus doar de profesioniști, ci și de iubitori ai sportului, de oameni care au înțeles ce înseamnă perforanța adevărată și, cel mai important, ce înseamnă să respecți suporterii și să fii respectat de ei.

Aceste cuvinte nu trebuie să vă întristeze, nu astăzi, de ziua Stelei. Cum am spus mai devreme, un club nu este un om. Un club poate avea mai multe perioade de glorie, mai multe perioade urâte. Astăzi ești sus, mâine ești jos. Poimâine poate ești sus din nou sau poate ești chiar mai jos. Totul depinde de cei care formează clubul: conducători, sportivi, suporteri.

Ca Steaua să se întoarcă sus, acolo unde îi este locul, e nevoie ca toți să vrem asta

Nu e destul ca suporterii să își dorească. Nu e destul ca sportivii să poată. Nu e destul ca șefii să fie pricepuți. Pentru a realiza performanță adevărată, aceste trei componente trebuie să funcționeze perfect împreună. E destul ca o parte să tragă în altă direcție decât celelalte două, pentru ca acest mecanism să nu funcționeze. Din păcate, la Steaua fix asta se întâmplă acum.

La multi ani Steaua! 73 de ani de glorieDacă priviți clubul nostru pe hârtie, veți vedea că nu există absolut niciun motiv pentru ca Steaua să nu facă performanță la cel mai înalt nivel. Pe lângă marca puternică, pe lângă baza sportivă excelentă pe care o are la dispoziție, pe lângă suporterii inimoși, pe lângă lotul bun de sportivi pe care îi are, clubul nostru mai beneficiază și de stabilitate financiară și un potențial imens de creștere.

Sunt două aspecte foarte importante în lumea sportului. Primul este necesar pentru a asigura existența unui lot valoros de sportivi dar și pentru a le asigura acestora liniștea necesară pentru ca ei să facă marea performanță. Al doilea aspect, potențialul imens de creștere, este poate cel mai important. Gestionat corespunzător, el poate ajuta Steaua să devină o forță de nivelul cluburilor puternice din vest.

Din păcate, exact acest potențial este ignorat de cei care ar trebui să se asigure că el nu este irosit.

Situația nu este una plăcută, dar, dacă e să fim sinceri, nici dezastruoasă. Clubul nostru nu a trecut încă de acel punct după care nu mai există cale de întoarcere. Încă. De 20 de ani, din păcate, circulă doar în acea direcție. Și ar cam fi vremea să tragem frâna și să schimbăm ceva. Pentru că, dacă mai continuăm așa, s-ar putea să ne trezim într-o zi că am trecut de acel punct și că, pentru Steaua, nu mai există nicio cale de întoarcere.

Atunci va fi prea târziu. Acum nu este. Acum este momentul ca cele trei părți (conducerea, sportivii și suporterii) să își dea mâinile și să tragă cu toții în aceeași direcție.

Asta îi dorim noi Stelei București astăzi, la aniversarea a 73 de ani de existență. Îi dorim să fie din nou ce-a fost. Să fie chiar mai bună. Îi dorim ca numele său să fie din nou pe buzele zeilor sportului și ca gloria să se întoarcă în Ghencea.

La mulți ani, Steaua București! Îți mulțumim pentru că exiști!

Echipa Steaua Liberă îți va fi mereu alături!

Hai Militarii! Forza Steaua!