oile fcsbiste

De ce vor oile palmaresul Stelei?

Oile fcsbiste strigă peste tot, pe internet, în presă și oriunde altundeva mai sunt primiți, că echipa lor deține palmaresul Stelei București. Ciudat este însă faptul că aceleași oi urlătoare nu știu nimic despre palmaresul pe care și-l doresc atât de mult.

În emisiunea noastră de ieri, am avut ”plăcerea” de a discuta cu un suporter fcsbist, un tânăr de 18 ani, care a strigat sus și tare încă de la început că Steaua nu este Steaua, dar că FC Fcsb este Steaua. După cum vă puteți imagina, discuția a mers la fel ca toate celelalte discuții pe care le-am avut cu oile care au intrat la noi în emisiuni. Tânărul de 18 ani ne-a spus că el consideră că Gigi Becali nu e un om care să încalce legi, că nu a făcut nimic în neregulă cu echipa sa și că echipa sa este Steaua, în ciuda faptului că a pierdut toate procesele pe care le-a avut.

E însă puțin important cum s-a desfășurat discuția. Finalul ei, în schimb, este foarte important. Am încheiat discuția cu tânărul de 18 ani punându-i o întrebare: Care sunt cei doi steliști care au ratat loviturile de la 11 metri, la Sevilla? A fost momentul în care fcsbistul s-a blocat. A răspuns doar atât: ”Știu că Duckadam a apărat.”

Trebuie să spunem încă de la început că întrebarea nu e una grea. E o întrebare la care ar trebui să poată răspunde orice stelist. Atenție! Nu stelist înrăit, ci stelist obișnuit. Orice stelist care urmărește doar echipa de fotbal a Stelei, doar câte 90 de minute pe săoptămână, ar trebui să poată răspunde la o astfel de întrebare.

Doar 4 steliști au bătut penaltiuri la Sevilla. Doi au înscris, doi au ratat. Numele lor nu ar trebui să fie secrete pentru niște steliști adevărați.

Pentru că nu a știut să răspundă, putem trage două concluzii despre respectivul individ:

  1. Că nu este stelist – lucru adevărat, având în vedere că ține cu o echipă care nu e Steaua București.
  2. Că nu dă doi bani pe palmaresul Stelei.

Dar, dacă nu dă doi bani pe palmaresul Stelei, de ce îl vrea pentru echipa lui?

Oile vor palmaresul Stelei pentru a se putea lăuda cu el

Am stat și m-am gândit mult la această problemă. Singura explicație pe care am găsit-o e că oile nu vor neapărat palmaresul Stelei pentru FC Fcsb. Vor palmaresul Stelei doar pentru a se putea lăuda ele cu el.

Acesta este și motivul pentru care niciun suporter fcsbist nu vrea să afle adevărul. Ei nu sunt interesați de istoria Stelei, nu sunt interesați de Steaua și nu le pasă dacă echipa lor e Steaua sau nu. Vor în schimb ca ei să se poată lăuda în fața prietenilor cu realizările Stelei. Vor să fure puțin din imaginea și măreția Stelei, pentru a fi și ei cineva. Pe scurt, oile fac la fel ca ciobanul.

Pentru ei, Steaua nu este echipa de suflet. Pentru ei, Steaua este o simplă unealtă. Este, dacă vreți, un costum frumos sau o mașină ultimul răgnet. Mulți oameni cumpără astfel de obiecte pentru a-și îmbunătăți imaginea, pentru a se da ceea ce nu sunt, pentru a părea cineva. În loc să muncească, să tragă tare pentru a realiza și ei ceva, preferă să ia munca altuia și să o prezinte drept a lor.

Iar partea cea mai urâtă e că performanțele cu care ei se laudă aparțin unei echipe pe care ei o înjură. 

Dar și aici avem parte de o nouă dovadă că acești indivizi nu iubesc Steaua, deși susțin acest lucru, ci se iubesc doar pe sine. Dac-ar fi iubit Steaua, nu ar fi înjurat niciodată clubul Steaua. Și asta chiar dacă Becali ar fi cumpărat Steaua. Însă, cum pentru ei contează doar propriile lor persoane, e ușor să arunce cu noroi în clubul pe care îl văd drept un pericol la adresa imaginii false cu care se prezintă în fața prietenilor.

Tot la finalul discuției, tânărul fcsbist ne-a spus fără nicio jenă că, dacă se dovedește în cele din urmă că el nu a avut dreptate, o să lase FC Fcsbul pentru a se muta la Steaua. Lucru firesc, dat fiind faptul că onoarea, mândria, loialitatea și respectul sunt noțiuni străine oilor fcsbiste. Pentru ei, nu contează nici FC Fcsb, nici Steaua, nici palmaresul Stelei. Pentru ei, contează doar propriile lor persoane.

Exemplul dat nu este singular. Unul dintre influencerii fcsbiști de pe Youtube a avut recent o emisiune în care a spus că Steaua a fost înființată acum 37 de ani. Alții îl aplaudă pe Mironică, atunci când înjură Steaua, iar alții nici măcar nu știu ce sărbătoresc steliștii pe 7 iunie.

Cu astfel de suporteri în România, nu e de mirare că fotbalul românesc s-a prăbușit!