garanția de 20.000 lei frf liga 3

Unde e Steaua, acolo e și barajul

Nici nu a intrat Steaua București bine în Liga 3 că FRF a și modificat modul de desfășurare a competiției. Și dacă credeți că nu e vorba de o măsură care să permită federației să controleze cine promovează și cine nu în Liga 2, înseamnă că nu prea ați urmărit fotbalul românesc din ultimii ani.

În momentul de față, fotbalul de la noi are o foarte mare problemă: Covidul. Dacă echipele din prima ligă se descurcă cu greu cu toate măsurile care trebuie luate pentru a preveni infectarea, cele din ligile inferioare sunt, în mare parte, incapabile să facă față. Chiar și-așa, FRF este complet neimpresionat. Mințile luminate de la federație au venit cu câteva idei noi prin care să își bată din nou joc de fotbal.

Steaua Liberă

O nouă măsură anti-fotbal din partea FRF

La început, a fost vorba de un sezon 2020-2021 în Liga 3 cu 90 de echipe. E un număr imens, un număr care nu are sens. Nu numai că în România multe echipe de Liga 3 nu fac față competiției din punct de vedere financiar, dar creșterea numărului de echipe este o măsură care scade calitatea fotbalului. Pentru a ajunge la 90 de echipe, FRF a promovat cu forța și un număr destul de mare de formații care nu prea au ce căuta în Liga 3.

Probabil că e inutil să spunem că această măsură reprezintă o schimbare de atitudine a FRF cu 180 de grade față de ce a arătat în anii precedenți. Anul trecut, de exemplu, federația nu a vrut nici în ruptul capului să primească Steaua în Liga 3. Acum, în schimb, în plină pandemie, a umplut liga 3 cu echipe de liga 4, care de abia fac față.

Dar aceasta a fost doar prima propunere. FRF a venit cu alta: 96 de echipe, în 6 serii de câte 16. Nici asta nu a fost însă pe placul lui Burleanu & Co. Ei au ales o a treia variantă, una care nu are 90 de echipe, nici 96, ci 100!

Această măsură a fost votată azi. Comitetul executiv a aprobat-o, iar în zilele următoare vor fi prezentate seriile.  

Deja, zvonurile din jurul FRF spun că locurile libere vor fi completate cu echipe satelit ale formațiilor din Liga 1 sau chiar din Liga 2. Din Liga 4, FRF nu mai are pe cine să promoveze cu forța.

Așa cum am spus, această măsură e una complet anti-fotbal. Nu face altceva decât să dilueze și mai mult valoarea deja scăzută a Ligii 3. Astfel, vom avea parte de un fotbal de foartă proastă calitate, care nu va oferi nicio soluție pentru ligile superioare. Și cu siguranță nu va ajuta la dezvoltarea tinerilor fotbaliști.

Steaua va avea parte de mai multe baraje pentru a promova în Liga 2

Trebuie însă să spunem că propunerea FRF nu implică doar organizarea a 10 serii, de câte 10 echipe. Acesta este doar începutul.

În cele 10 serii, cele 100 echipe vor juca câte 18 meciuri fiecare, adică un sistem normal de campionat, cu tur și retur. La sfârșitul acestui campionat de 18 etape, primele două clasate din fiecare serie vor merge la un baraj. Locul 2 dintr-o serie va juca cu locul 1 din alta și tot așa. Dar stați, că nu e totul. După ce se va disputa și acest baraj, echipele câștigătoare vor fi băgate într-un nou baraj.

Cele 10 căștigătoare vor juca între ele în acest al doilea baraj, iar învingătoarele, cinci la număr, vor promova în Liga 2. Cum vor fi alese meciurile? Asta nu știm. Asta o va decide FRF.

Și aceasta este frumusețea acestui sistem. Nu doar că aduce sub umbrela FRF un număr mai mare de votanți pentru Burleanu, dar asigură și că în Liga 2 nu ajung echipe nedorite. Pentru că acolo vor promova tot 5 echipe, la fel cum s-a întâmplat și în acest sezon, în care numărul de echipe din Liga 3 a fost de doar 80, adică cu 20 mai puțin decât în noul sezon. De picat, în Liga 4 vor pica tot 21 de echipe, la fel ca până acum.

În teorie nu s-a schimbat nimic. Dar doar în teorie. Pentru că controlul pe care FRF îl are asupra acestei competiții a crescut enorm.

„Am intervenit și la Liga 3. Am încercat să reducem cheluielile acestor cluburi. Am crescut numărul de echipe de la 90 la 100 de echipe. Vor fi 10 serii. Partidele vor începe pe 12 septembrie. Primele două echipe din fiecare serie vor juca meciuri de baraj între ele. Bun, avem 20 de echipe, iar după aceste partide vor fi 10. După aceea câștigătoarele vor juca alt meci de baraj, așa vor rămâne doar cinci echipe. Aceste formații vor promova în Liga 2.”, a explicat președintele Federației Române de Fotbal, Răvan Burleanu.

Sezon spectaculos pe Digi Sport

Fără a pretinde că suntem Nostradamus, îndrăznim totuși să facem câteva preziceri în ceea ce privește noul sezon de Liga 3. Noi credem că Steaua va ajunge într-o serie cu cel puțin una dintre FC Fcsb 2, FC Dinamo 1948 SA 2  sau chiar FC R 2, pentru care suntem siguri că FRF va găsi loc.

Dacă va fi așa, vă puteți aștepta la meciuri date pe Digi Sport, meciuri care vor aduce bani în vistieria federației, bani pe care cluburile nu îi vor vedea niciodată.

Mai departe, la baraje, vă garantăm că Steaua va da peste cei mai grei adversari posibili. Poate nu la primul baraj, dar cu siguranță la al doilea. Și asta presupunând că echipa noastră va ajunge la primul baraj.

Vom vedea pe 12 septembrie cum vor sta lucrurile. În teorie, atunci ar trebui să înceapă noul sezon de Liga 3. Nu e exclus însă ca această dată să fie schimbată din nou. De ce? Pentru că cele mai multe echipe din Liga 3 nu au bani ca să supraviețuiască în această perioadă, în care se cer testări împotriva covidului la fiecare 14 zile.

Steaua, bine ai venit în Liga 3!

Steaua Liberă