jandarmi jandarmeria

Stânga vs. Dreapta – o luptă pentru sport și suporteri

Am fost certați violent în ultimele 24 de ore pentru că nu am afișat o poziție oficială în ceea ce privește incidentele care au avut loc ieri, la metroul din București. Nu am făcut-o din lipsă de timp, dar și pentru că am crezut că este destul de evident că Steaua Liberă nu susține tirania, abuzurile, corupția. Însă unii suporteri steliști tot ne-au criticat și acum înțelegem de ce au făcut-o. Au făcut-o pentru că au anumite așteptări de la noi. Și au anumite așteptări de la noi pentru că nu pot avea niciun fel de așteptare în ceea ce îi privește pe cei aflați la conducerea statului.

Dacă nu ați văzut imaginile de ieri, trebuie să le căutați și să le urmăriți. Cetățeni ai țării noastre sunt aruncați prin aer mai ceva ca în filmele cu bătăi. Iar scenele chiar par a fi luate dintr-un film, pentru că, în viața reală, nu prea îți poți imagina că au loc asemenea abuzuri, cu un grad de violență atât de ridicat. Dar ele au loc, pentru că puterea corupe. Și indiferent ce veți zice, acesta este motivul pentru care jandarmii au făcut ieri ce au făcut. Aceștia știu că au puterea să o facă, știu că sunt apărați dacă bat oameni, așa că îi bat. Este atât de simplu.

Și probabil că veți întreba acum cine îi apără și cine le dă puterea să comită astfel de abuzuri. Răspunsul este statul român. Mai exact, cei aflați la conducerea statului. La fel ca în cazul jandarmilor, și acești indivizi au fost corupți de putere. Li s-a urcat la cap. Și, pentru că li s-a urcat la cap, nu mai vor să renunțe la ea.

În aceste condiții, jandarmeria este unealta perfectă pentru păstrarea puterii. Vorbim despre grupuri de bătăuși profesioniști, bine înarmați, care pot oricând să oprească orice alt grup nemulțumit de ceea ce fac cei aflați la conducere. Dacă incidentele din 10 august nu v-au convins de acest lucru, incidentele de ieri ar trebui să o facă. Ieri, jandarmii au intrat într-un metrou plin cu cetățeni, bărbați și femei, tineri și bătrâni, i-au gazat fără nicio reținere, apoi i-au selectat pe aceia dintre ei care se potriveau unui profil stabilit de dinainte, i-au aruncat pe peron (o acțiune care poate fi considerată chiar tentativă de omor), i-au lovit și i-au umilit.

Puterea își apără arma

Marcel Vela, ministrul afacerilor interne, a sărit rapid în apărarea jandarmilor. Într-o postare pe contul său de Facebook, acesta a declarat:

marcel vela

Priviți declarația sa. Este înfricoșătoare. Este un exemplu de pură tiranie. Un individ care a muncit la stat aproape întreaga sa carieră ajunge chiar să le spună unor suporteri cum să își susțină ei echipele. Mai mult, minte cu nerușinare. Unde a fost lupta de stradă? Unde a fost dezordinea socială? Unde a fost haosul? De ce nu i-a văzut nimeni pe acești scandalagii înarmați cu cuțite?

Prin postarea sa, ministrul Vela tocmai le-a spus suporterilor steliști unde au voie și unde nu au voie să meargă. În cazul în care nu știați, dacă sunteți steliști, accesul vostru în zona Ștefan cel Mare este interzis. „Nu este justificat,” spune Marcel Vela, de parcă dreptul la libera circulație trebuie justificat în fața cuiva.

Și mai mult, unde este prezumția de nevinovăție? Sau astăzi e destul ca forțele de ordine să suspecteze că vrei să faci ceva rău, ca să te ridice? Dacă da, așteptăm ca interlopii și marii corupți să primească același tratament. Că doar în România modernă suntem toți egali, avem aceleași drepturi. Sau nu?

O altă minciună a domnului Vela este cea cum că prezența jandarmilor a oprit o răfuială. Nu e adevărat. Jandarmii săi au pornit acea răfuială. Ei i-au gazat pe oamenii din metrou, ei i-au fugărit și bătut pe acei cetățeni despre care presupuneau că vor să facă scandal. Nu au avut dovezi, ci doar presupuneri. Și asta a fost destul ca ei să fie bătuți și abuzați.

De aici, cel mai probabil nu va mai fi mult până când jandarmii vor fi folosiți pentru a-i înlătura și pe acei rivali politici despre care puterea presupune că ar putea să facă ceva neplăcut. Istoria ne spune că așa este. Exemple sunt cu zecile, de la Cămășile Brune ale naziștilor, la grupările Antifa care astăzi dau foc și vandalizează orașele din SUA. Așa se apără tirania. Doar așa știe.

Iar după ce oasele sunt rupte și capetele sunt sparte, după ce elementele nedorite sunt călcate în picioare, atunci își face apariția aparatul de propagandă, ca să dezinformeze, ca să ne liniștească, ca să ne spună că totul a fost făcut pentru noi, nu împotriva noastră.

În postarea sa, Marcel Vela scrie că 2 jandarmi au fost agresați. Acest lucru nu poate fi văzut nicăieri, în nicio filmare. Mai mult, spune că suporterii i-au amenințat pe cei din metrou. Nici acest lucru nu se vede pe filmări. Chiar invers, toate filmările arată că singurii care i-au pus în pericol pe cei din metrou au fost jandarmii, care, parcă dorind să demonstreze din nou care e cea mai proastă meserie, au dat cu gaze într-un metrou plin cu oameni.

„Acest comportament nu trebuie tolerat într-o societate normală!” spune Marcel Vela la încheierea postării sale. Are dreptate. Un comportament precum cel al jandarmilor nu trebuie tolerat. Iar politicienii precum Marcel Vela nu trebuie votați.

Stânga vs. Dreapta

Marcel Vela este omul PNL-ului, partid care susține că e de dreapta, deși propune doar măsuri de stânga. Din păcate, de cele mai multe ori, politicienii români scapă cu minciunile pe care le spun despre spectrul politic. Scapă și pentru că românul nu prea știe care e diferența dintre stânga și dreapta.

Cei mai mulți consideră că un partid de dreapta e un partid care are idei naționaliste, rasiste, xenofobe. Este greșit. URSS-ul a fost un stat cât se poate de naționalist, rasist și xenofob. A ucis milioane de oameni și a fost de stânga. Tot de stânga a fost și Germania nazistă, pentru că nu ideile naționaliste te fac de dreapta.

Un partid de dreapta este acel partid care promovează individul, care caută să reducă puterea statului asupra individului. Partidul Național Liberal, cel din perioada interbelică, a fost un partid de dreapta, având chiar un motto de dreapta: „Prin noi înșine”. Acest motto spune foarte clar ce trebuie spus. PNL-ul interbelic susținea individul, dorea ca acesta să se poată dezvolta singur, prin propriile sale forțe, nu cu ajutorul statului sau împins de la spate de către stat.

În URSS și în România comunistă, statul controla tot. Aveai o idee de afacere și voiai să te dezvolți, să te îmbogățești, ca familia ta să o ducă mai bine? O aveai degeaba. Pentru că statul nu îți permitea să te dezvolți. Nu, statul comunist avea deja un plan foarte bine pus la punct pentru tine. Imediat ce terminai cu școala, aveai deja un loc de muncă pe care scria numele tău. Că îți plăcea, că nu-ți plăcea, trebuia să îl faci. Dacă comentai, dacă protestai, dispăreai. Securitatea îți bătea la ușă, te ridica, te ducea la secție, te bătea, apoi te băga într-o închisoare unde erai reeducat, unde ți se scoteau ideile reacționare din cap.


Videoclipul de mai jos vă poate ajuta să înțelegeți mai bine diferența dintre stânga politică și dreapta politică.


PNL este un partid de stânga. De fapt, toate partidele care au fost la conducere în ultimii 30 de ani, fie că au fost la putere sau în opoziție, au fost de stânga. Toate au votat doar pentru creșterea puterii statului asupra individului. Nici măcar unul singur nu a cerut invers. E astfel ușor de înțeles de ce Marcel Vela și colegii săi aplaudă acțiunile tiranice și abuzive ale jandarmeriei. E arma lor și face exact ceea ce ei i-au cerut să facă.

Din păcate, partidele de dreapta din România sunt mici. Sunt puține. Dar se poate vedea foarte ușor diferența de mentalitate și atitudine. Alternativa Dreaptă, spre exemplu, a condamnat acțiunile jandarmilor. Dreapta politică nu are nevoie de arme împotriva cetățenilor.

alternativa dreaptă

Și poate că a venit momentul ca România să voteze din nou un partid de dreapta. Ca să nu ne trezim cu toții cu bastoane pe spinări, doar pentru că vreun politician de la București a văzut că am scris ceva despre el pe Facebook. Credeți că exagerăm? Dacă n-ai voie să mergi unde vrei, nu o să ai voie nici să spui ce vrei și nici să votezi cum vrei. E doar o chestiune de timp.