sportul popular

De ce războiul Steaua București – FC Fcsb face bine României și fotbalului românesc

La împlinirea vârstei de 70 de ani, Sportul Popular l-a întrebat pe fostul mare portar stelist, Vasile Iordache, despre Gigi Becali. Gest care nu a surprins deloc din partea ziarului de împachetat pește. La fel cum nu a surprins concluzia greșită pe care ei au tras-o din cuvintele lui Vasile Iordache. Însă rezultatele înregistrate de naționala mare și cea mică în această săptămână dovedesc contrariul. Războiul Steaua București – Fotbal Club Fcsb face bine fotbalului românesc.

Foarte pe scurt, îi face bine pentru că fotbalul promovat de cei ca Becali a dovedit din nou că nu e fotbal. Islanda ne-a dat cu terenul în cap la seniori, iar Ucraina ne-a pălmuit la juniori. În aceste condiții, poate că ar trebui să ascultăm cu mai multă atenție cuvintele spuse de cei ca Vasile Iordache, adică de imenși campioni, de legende ale fotbalului românesc.

Steaua Liberă

Vasile Iordache: ”Cea mai frumoasă amintire e că am putut să joc fotbal.”

Nu are cum să nu te emoționeze un interviu precum cel acordat de Vasile Iordache Sportului Popular. Cuvintele fostului nostru mare portar sunt cutremurătoare, pentru că reprezintă instrucțiuni pentru obținerea marii performanțe. Copiii din ziua de azi, care doresc să ajungă fotbaliști, ar trebui să memoreze aceste cuvinte. Ar trebui să le înțeleagă și să le pună în practică. Doar așa pot ajunge fotbaliști adevărați.

Vasile Iordache a făcut performanță pe vremea când performanța îți oferea doar recompense sufletești. Nu a avut în nicio secundă acces la confortul și banii la care au acces fotbaliștii de azi. Pentru el, fotbalul chiar a însemnat durere, sacrificiu, chin. Acestea au fost rezultatul muncii, dăruirii și serioizității dovedite de portarul Vasile Iordache. Așa ceva nu mai vezi astăzi, când ”fotbaliștii” se plâng că nu pot sta mai mult în oraș, că nu își pot cumpăra mașinile dorite sau că modelul de instagram pe care îl urmăresc nu le-a răspuns la mesajele porcoase. Să fi avut parte și Vasile Iordache de astfel de ”chinuri”, cu siguranță bătrânețea sa ar fi fost mult mai lipsită de durere.

„În România ultimului deceniu au venit jucători străini modești care au făcut performanță. Bine, performanță însemnând că au luat titlul și poate au mers în grupele unei competiții europene.” – Vasile Iordache

E trist că reporterii Sportului Popular nu au reușit să înțeleagă ceea ce le-a spus Vasile Iordache. E și mai trist dacă te gândești că aproape același mesaj e transmis de fiecare dintre foștii mari fotbaliști. Toți spun același lucru, toți arată cu degetul către același vinovat, toți urlă aproape disperați că fotbalul românesc nu e sănătos. Iar jurnaliștii sportivi se miră la fiecare interviu, de parcă e prima oară când aud acele cuvinte.

Pentru o națională lipsită de valoare și talent, Rădoi a decis să îl convoace pe Mario Camora, un străin pe care propria sa țară nu l-a considerat destul de bun pentru a o reprezenta la fotbal. Cu Camora în primul 11, echipa federației (pentru că nu poate fi numită echipă națională) s-a făcut de rușine.

Echipa federației a fost învinsă de o țară care a făcut exact ceea ce a zis Vasile Iordache. Islanda a investit în fotbal. A crescut o generație excelentă de jucători care joacă în vestul Europei, la echipe puternice. Vorbim despre o țară cu puțin peste 364 de mii de locuitori, dar care a reușit să-și facă populația să iubească sportul și să îl practice corect.

Din păcate, ai noștri nu au înțeles nimic din ce s-a întâmplat în ultimii ani. Pentru ei, fotbalul este un mister la fel de greu de înțeles și de ciudat precum numele celui care a învins ieri aproape de unul singur echipa federației. Gylfi Sigurdsson pare mai degrabă un personaj din poveștile lui J. R. R. Tolkien și poate că de asta ne-a și bătut. În timp ce noi ne consideram talentați și buni, în timp ce noi vedeam Islanda ca o națională a pescarilor, Gylfi Sigurdsson se făcea cunoscut în fotbalul mare, prin meciurile excelente pe care le făcea pentru echipe precum Hoffenheim, Tottenham, Swansea sau Everton, adică echipe serioase, din fotbalul vestic. Noi ne credem buni, ei sunt. E o mare diferență.

Astfel, nu e de mirare că echipa federației s-a făcut de rușine aseară. Cu jucători care joacă în Bulgaria sau prin Asia, cu fotbaliști refuzați de alte naționale, nu ai cum să bați fotbaliști căliți în campionatele serioase din vest.

Steaua Liberă

Democrația ne-a omorât! Păi, ca să trec de la una la alta, de ce credeți că s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Steaua? Cu FCSB, cu marca, procese, toate această rușine? Tot din cauza democrației. S-a dat lege că echipele departamentale nu mai au voie să joace, dar văd că Dinamo a cam rămas. Păi, și Armata de ce n-a avut voie? A venit Viorel Păunescu, care s-a băgat pe sub pielea tuturor generalilor, și a făcut o companie comercială, iar Armata a rămas fără echipă. Acolo s-a terminat totul!” – Vasile Iordache

Nu trebuie să luați la propriu cuvintele lui Vasile Iordache. Nu democrația ne-a omorât. Ne-a omorât miserupismul și lenea care au venit odată cu eliberarea. Și poate că nu e neapărat vina noastră. Când stai toată viața sub bocancul tiranului, e normal să nu știi ce să faci cu libertatea pe care o primești. Dar poți să înveți.

Noi, în ultimii 30 de ani, nu am învățat nimic. Ba, chiar mai rău, continuăm să facem aceleași greșeli.

Vasile Iordache nu știe povestea dintre Steaua București și FC Fcsb. Nu o știe și vă garantăm că nici nu i-au spus-o ziariștii Sportului Popular. Chiar și-așa, și-a dat seama că ceva e putred la mijloc. Dar ei nu s-au prins.

”Gigi Becali a intrat în fotbal și l-a prins microbul ăsta, dar degeaba dacă nu știi ce să faci cu acest microb. Nu poți să zici că e echipa ta și faci ce vrei cu ea. În fotbal nu există să fie ceva doar al tău, când în joc e o echipă cu milioane de fani. Era o formație fondată de Armată, iar tradiția clubului trebuie dusă până la capăt. Ce a urmat, cu acele procese pe marcă, pe brand, palmares, e o rușine! Steaua câștigă Liga Campionilor și apoi te duci la tribunal să te judeci a cui e cupa, cui aparține istoria? O rușine! Au râs toți de noi! Simt un regret enorm că s-a ajuns până aici.” – Vasile Iordache

Iar ”ziaricii” Sportului Popular nu au înțeles nici cuvintele de mai sus. Dacă le înțelegeau, nu alegeau acest titlu penibil pentru interviul cu Vasile Iordache: Interviu-eveniment cu Vasile Iordache » Legenda Stelei îl critică pe Gigi Becali și se pronunță în războiul FCSB vs. CSA: „Să ajungi să te judeci pentru CCE e rușinea maximă”

Răureanu, Crăițoiu și Udrea, cei trei „ziarici” de la Sportul Popular au vrut să sugereze prin titlul ales că Steaua ar fi trebuit să îl lase pe Becali să fure în continuare, că nu ar fi trebuit să îl oprească. Și folosesc din nou denumirea ”CSA” pentru a sugera că Steaua nu ar fi Steaua. Dar clubul nostru nu se numește CSA, ci Steaua. Iar Vasile Iordache nu a criticat acțiunea Stelei de a încerca să își protejeze realizările, ci faptul că aceste realizări au fost furate, murdărite și călcate în picioare.

Citiți din nou, domnilor:

”Era o formație fondată de Armată, iar tradiția clubului trebuie dusă până la capăt. Ce a urmat, cu acele procese pe marcă, pe brand, palmares, e o rușine! Steaua câștigă Liga Campionilor și apoi te duci la tribunal să te judeci a cui e cupa, cui aparține istoria? O rușine! Au râs toți de noi! Simt un regret enorm că s-a ajuns până aici.”

Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, nu FC Fcsb. A câștigat-o cu ajutorul oamenilor precum Vasile Iordache. Dacă chiar îi respectați, spuneți adevărul. Dacă chiar respectați munca lor, protejați-o, nu o aruncați la picioarele unor foști puscăriași care, de 30 de ani, nu fac altceva decât să distrugă fotbalul românesc.

sportul popular

Războiul Steaua București – FC Fcsb face bine fotbalului românesc

E foarte bine că Steaua, prin Florin Talpan, a declarat război mizeriei din fotbalul românesc șicelui mai mizerabil club din România. E foarte bine că Steaua, tot prin Florin Talpan, a câștigat toate aceste procese. Și, când va câștiga și ultimul proces, cel pentru prejudiciu, Steaua îi va face fotbalului românesc un bine enorm.

Dacă vrem să mai avem fotbal serios, trebuie să eliminăm cluburile precum FC Fcsb. Acestea trebuie șterse din fotbal, iar oamenii ca Becali trebuie eliminați. Accesul lor în fotbalul românesc trebuie interzis. Altfel, ei vor continua să răspândească cultura blatului, a cocalarismului, a fotbalistului de 3 lei, lipsit de valoare, care poate câștiga doar meciuri aranjate.

Vrem binele fotbalului românesc sau nu? E o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toții. Și, bineînțeles, la care ar trebui să răspundem cu toții.

”Da, privesc meciurile la televizor, dar văd probleme mari de tot în fotbal, ca și în anii trecuți. Păcat de ceea ce fac cei care sunt patroni și susțin financiar echipele.” – Vasile Iordache

Steaua Liberă