S-a stins din viață cel mai mare stelist, Clement Peter

S-a stins din viață cel mai mare stelist, Clement Peter

Pentru noi, steliștii, anul 2021 a început cu nu se putea mai rău. Astăzi am aflat că, anul trecut, s-a stins din viață Clement Peter, despre care pot spune fără frică de a greși că a fost cel mai mare suporter stelist din toate timpurile.

Vă asigur că îl cunoașteți pe Clement Peter, chiar dacă nu credeți asta. Îl cunoașteți ca urmare a muncii sale. În calitate de fotojurnalist, Clement ne-a dat unele dintre cele mai frumoase și cele mai importante poze cu Steaua și steliști. A văzut marele CCA la treabă, l-a admirat pe Cruyff, în Ghencea, l-a iubit pe Marcel Răducanu, a fotografiat nunta lui Gică Hagi, a fost o parte din istoria Stelei București, club pe care l-a iubit mai mult ca oricare alt suporter.

Cruyff Liță Dumitru

Liță Dumitru și Johan Cruyff – Steaua București – FC Barcelona – Fotografie realizată de Clement Peter

Câți dintre noi se pot lăuda că au fost acolo, atunci când Steaua a făcut istorie. Clement Peter a fost acolo, la unele dintre cele mai importante evenimente steliste care au avut loc în România. Spun în România pentru că, din păcate, în timpul regimului comunist, Clement nu a putut călători în Europa, la fel ca toți „jurnaliștii” cu grade. Nu a putut face poze la meciurile jucate de Steaua în afara României pentru că a încercat să fugă din țară.

La fel de mult cum a iubit Steaua, Clement a iubit libertatea. Nu s-a simțit niciodată bine sub călcâiul unui regim dictatorial și nici nu a vrut să se simtă. A căutat libertatea. A căutat să scape. Din păcate, încercarea sa de a fugi din România comunistă nu a avut succes. Rău pentru el, dar bine pentru noi. Dacă ar fi reușit, poate că astăzi nu mai aveam toate aceste poze și articole minunate. Sunt însă sigur că, dacă ar fi reușit să plece, inima lui Clement ar fi rămas în continuare alături de Steaua.


În Ghencea, râdea de milițieni și împărțea poze cu un inamic al regimului

Clement Peter l-a iubit, admirat și apreciat foarte mult pe Marcel Răducanu. Nu doar pentru calitățile sale din teren, ci și pentru că acesta a avut curajul de a fugi din țară. Mi-aduc aminte o poveste pe care mi-a spus-o acum câțiva ani.

În 1983, Clement a mers la Biblioteca Germană din București. Acolo, în câteva ziare nemțești, a găsit articole și poze despre Marcel Răducanu. A făcut sute de reproduceri foto ale acelor fotografii, în format 9/12.

„Le dădeam la stadion, la meciurile Stelei, sub ochii milițienilor, dar ăia erau prea proști ca să se prindă cine era omul. Marcel Răducanu fugise în 1981 din țară! În doi ani ajunsese cel mai bun din Bundesliga, există clasamente și note, pe ediții de campionat, a fost înaintea tuturor și vezi bine ce nume erau acolo”, mi-a povestit. 

Am și acum pozele acelea. Le-a păstrat și mi le-a trimis, ca să îmi arate și mie că Marcelino al nostru erau un zeu în Germania. Nimeni nu avea voie să se ia de steliștii lui. Dacă era să fie criticați, îi critica el. În rest, îi apăra și lăuda de fiecare dată când avea ocazia.


Clement Peter – fotograful oficial al Stelei

Anii 80, cei mai buni din istoria Stelei, au fost capturați de Clement Peter, pentru noi, steliștii. În acea perioadă, el a devenit fotograful oficial al clubului. A intrat practic în familia Steaua, ajungând prieten apropiat al multor mari sportivi steliști, printre care Marius Lăcătuș, Gabi Balint, Miodrag Belodedici și alții.

rugby steaua

Echipa de rugby a Stelei – fotografie realizată de Clement Peter

Marcel Răducanu - Clement Peter

Marcel Răducanu la Steaua – Fotografie realizată de Clement Peter

Poze din meciul Steaua – Victoria, 4-0, meciul în care a avut loc cea mai mare bătaie din istoria fotbalului românesc. Clement Peter a fost în teren!

Acestea nu sunt deloc exagerări! Clement nu a fost doar un fotograf de zi de meci, prezent la marginea terenului, în jurul echipei, dar nu parte din ea. El a fost parte din familia Steaua. A fost alături de acești mari sportivi, când ei au făcut performanță. A fost însă alături de ei și când aceștia părăseau terenul.

Hagi

Gică Hagi, în 1990, în vestiarul Stelei, alături de jurnaliști spanioli, după ce a anunțat că va pleca la Real Madrid. – Fotografie realizată de Clement Peter

La două luni distanță de la realizarea pozei de mai sus, Clement a fost prezent la Constanța, pentru a-l fotografia din nou pe Gică Hagi. De data asta, însă, Regele avea pe el un alt fel de echipament. Nu unul de fotbalist, ci unul de mire. Clement Peter a fost singurul om de presă căruia i-a fost permis să facă poze la nunta lui Gică Hagi. Puteți citi aici povestea acestor poze, poveste scrisă chiar de către Clement Peter.

Hagi

Gică Hagi, la prima discuție în contradictoriu cu prima sa nevastă. – Fotografie realizată de Clement Peter

După căderea regimului comunist

După căderea regimului comunist, Clement Peter a plecat în străinătate, trecând prin Elveția și Franța. A devenit colaborator al L’Equipe și a continuat să facă poze. Dragostea de țară și de Steaua l-a adus însă în cele din urmă înapoi în România. Aici, a continuat să colaboreze cu diferite publicații, a continuat să facă poze și să stea cât mai aproape de Steaua București.

David Beckham

Două poze cu care Clement Peter s-a mândrit. Ambele au fost obținute foarte greu. Un foarte tânăr David Beckham și colegii săi, după înfrângerea suferită în fața României, la Campionatul Mondial din 1998. Puteți citi povestea lor aici.

Ca jurnalist, Clement a fost dezgustat de direcția în care a apucat-o presa română după 1990. Și-ar fi dorit o presă ca afară, corectă, liberă. Din păcate, vechile obiceiuri ale gradaților din presă nu au fost uitate deloc. Cei care înainte de 1989 pupau în fund dictatori, după Revoluție, nu au făcut altceva decât să schimbe dictatorii. Ceaușescu a fost înlocuit cu Becali, Iliescu sau alții.

Astfel, pentru Clement Peter a fost tot mai greu să facă parte dintr-o presă mizerabilă. Un om vertical, corect și curajos, nu s-a închinat niciodată la niciun idol. Poate doar la Steaua. În rest, însă, și-a făcut meseria corect, așa cum trebuie să o facă un jurnalist adevărat. Nu a făcut compromisuri, nu s-a vândut, nu a acceptat niciodată să scrie la comandă. Când presa vândută nu a mai vrut articolele sale, și-a făcut propriul său site și a scris, oferindu-le steliștilor și iubitorilor sportului românesc povești incredibil de valoroase despre marii sportivi români.

A fost încă de la început alături de Florin Talpan

Cei care l-au cunoscut, știu că Clement Peter nu i-a suportat niciodată pe Becali și pe ai lui. A considerat încă din 2000 că cei ca el nu au ce căuta la Steaua. Așadar, probabil că nu e nicio surpriză că a fost alături de Florin Talpan încă de la început. L-a susținut și a încercat să îl ajute cu tot ce a putut, pentru ca acesta să câștige procesele și să protejeze Steaua. L-am rugat pe domnul colonel să ne spună câteva cuvinte despre Clement:

„Este o veste foarte tristă și o pierdere foarte mare pentru Steaua. Clement Peter a fost o enciclopedie de istorie stelistă. Știa totul despre Steaua și îi știa pe toți marii steliști. Mare păcat că ne-a părăsit. O să îi fiu mereu recunoscător pentru susținerea și ajutorul pe care mi le-a oferit, pentru discuțiile despre Steaua pe care le-am avut, pentru pozele pe care mi le-a arătat. Locul lui trebuia să fie la clubul pe care l-a iubit. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” – Florin Talpan

Îți mulțumim pentru tot ce ai făcut pentru Steaua și pentru steliști, Clement

Clement Peter a fost un foarte bun prieten. Cred că am petrecut sute sau chiar mii de ore la telefon, discutând despre Steaua, despre fotbal sau despre sport. Nu voi uita niciodată aceste povești. Nu voi uita cu câtă pasiune vorbea despre țara noastră, cât de mult îi lăuda pe sevilleni, cât de mult s-a bucurat la aflarea verdictului din decembrie 2014, cât de trist a fost în 2016, la moartea lui Johan Cruyff sau cât de fericit a fost când Steaua București și-a redeschis secția de fotbal. Nu o să uit nici ultima discuție pe care am avut-o cu el, discuție în care mi-a cerut să nu abandonez niciodată lupta pentru Steaua.

Și-a dorit mereu ca Stelei să îi fie bine. Și-a dorit ca suporterii steliști să devină radicali, să iubească Steaua cu la fel de multă pasiune cum o iubea el, să sară în apărarea ei.

Clement Peter chiar a fost cel mai mare suporter stelist. A fost primul ultras din România, apărut cu mult înainte să apară fenomenul, mai ultras decât mulți dintre cei care se dau ultrași astăzi. Jan Pavel o să vă confirme acest lucru.

Clement a trăit toată viața având mentalitate de stelist. Pentru el, „întotdeauna superiori, „citius, altius, fortius” sau „să nu renunți niciodată” nu au fost doar cuvinte. Nu s-a compromis niciodată, nu s-a vândut niciodată și niciodată nu a acceptat ca Stelei să îi facă cineva rău. Într-o lume corectă, site-ul său, freejournalist.eu (a iubit foarte mult libertatea!), ar fi fost cel mai citit site de sport din România. Din păcate, nu trăim într-o lume corectă, ci într-una plină de oameni slabi.

Clement Peter nu a fost niciodată un om slab. El a fost cel care ne-a încurajat să creștem Steaua Liberă, să facem și un site, să trecem și pe youtube. Fără el, poate că am fi rămas doar o pagină de Facebook. Sau poate că am fi renunțat deja la tot. Datorită lui Clement, însă, nu ne-am dat bătuți. Nu asta fac bărbații adevărați, mai ales când e vorba despre ceea ce iubesc.

Până în ultima clipă, Clement Peter a fost un stelist și un bărbat adevărat. Discret, retras, nu s-a plâns în niciun moment și nici nu a vrut să își facă cunoscute problemele. S-a stins anul trecut, după o luptă lungă cu o boală necruțătoare. Mă bucur că a reușit să vadă Steaua scăpată de Becali, mai ales că a avut o contribuție destul de mare la realizarea acestui lucru. Îmi pare rău că nu o va vedea revenită în prima ligă, dar știu că va fi mereu alături de clubul nostru.

Îți mulțumesc, Clement, pentru că ai fost un bun prieten și un mare stelist. Îți mulțumesc că ai luptat pentru Steaua. Odihnește-te liniștit acum. Lupta o să o ducem noi mai departe.

Și cândva o să ne vedem din nou și o să continuăm poveștile despre Steaua București.

Dumnezeu să te odihnească în pace!