Gloria Buzău

Fotbalul sănătos al lui Burleanu rămâne fără echipe

La puțin timp după ce Turris Turnu Măgurele a anunțat că nu va mai continua în campionatul Ligii 2, o altă echipă din liga secundă s-a retras din campionat. Că vă vine să credeți sau nu, decizia aceasta impactează și Steaua București.

SCM Gloria Buzău e cea mai nouă echipă care a părăsit Liga 2 cu un deget mijlociu ridicat cât se poate de drept către FRF. Decizia a fost luată chiar de către primarul Buzăului, care a decis că echipa nu are rost să mai continue, dacă oricum nu are drept de promovare în prima ligă. Echipa lui Ilie Stan se afla la 2 puncte în spatele ultimului loc din play-off.

Decizia Gloriei de a se retrage provoacă câteva probleme și pentru Steaua București. Clubul nostru a programat un amical cu echipa lui Ilie Stan pentru data de 12 februarie. E puțin probabil ca acesta să mai aibă loc.

Însă aceasta este o problemă minoră. Un amical poate fi reprogramat. E mai greu să faci asta cu un campionat. Sigur, rezultatele Gloriei vor fi anulate, dar asta contează mai puțin. Prestigiul competiției a luat în schimb o lovitură foarte, foarte puternic.

Sport Club Municipal Gloria Buzău anunță retragerea echipei de fotbal masculin din campionatul național al Ligii a 2-a Casa Pariurilor, începând cu data de 19.01.2021, după informarea, în prealabil, a Federației Române de Fotbal.

Decizia a fost luată în urma restructurărilor bugetare majore din cadrul clubului, dar și din cauza faptului că echipa nu poate promova în Liga 1, dat fiind statutul și regulamentele Federație Române de Fotbal și a Ligii Profesioniste de Fotbal.

Conducerea clubului dorește să precizeze că fotbalul rămâne, în continuare, foarte activ, în Buzău, prin Centrul de Copii și Juniori. În cadrul clubului buzoian activează, în prezent 180 de tineri sportivi, împărțiți în 9 grupe ( U9, U10, U11, U12, U13, U14, U15, U17, U19) sub îndrumarea a 9 cadre specializate, cu Licență PRO, A, B și C.

Totodată, menționăm că la nivelul municipiului Buzău se va continua cu îmbunătățirea și modernizarea bazelor sportive, proiectele de investiții, realizate prin Compania Națională de Investiții (CNI), fiind în continuare pe agenda de lucru a Primăriei Municipiului Buzău. Printre acestea amintim Sala Polivalentă din Buzău și Stadionul de Fotbal destinat pregătirii tinerilor din cadrul Centrului de Copii și Juniori.

Mulțumim tuturor suporterilor care ne-au fost mereu aproape și care ne-au încurajat!

Din comunicatul buzoienilor putem trage câteva concluzii importante. Prima e faptul că e o prostie să ții în mod artificial la un anumit nivel echipe care nu pot juca la acel nivel. FRF face acest lucru de foarte mult timp. În ultimii ani, Burleanu & Co. au mărit numărul de echipe participante în Ligile 2 și 3 pentru a le face pe plac votanților lor. Astfel, echipe care au retrogradat s-au văzut de foarte multe ori promovate peste noapte în liga pe care tocmai au părăsit-o. Nimeni nu a vrut să țină cont că aceste echipe nu puteau juca la respectivul nivel sau că nu voiau să joace. Dar au fost puse să joace cu forța iar rezultatele se văd acum. Ca Liga 2, a treia cea mai importantă competiție din România, după Liga 1 și Cupa României, să bifeze într-un singur sezon două retrageri este dezastruos.

A doua concluzie importantă pe care o putem trage din retragerea buzoienilor e că Burleanu & Co. s-au bazat mult prea mult pe ajutorul primit de la stat, fără să ofere ceva înapoi. Nu este un secret că Burleanu a ajuns la conducerea FRF cu mult ajutor primit din partea politicului. Însă tot politicul l-a ajutat să se și mențină acolo. A făcut asta prin intermediul numeroaselor echipe ale consiliilor locale și județene. Vorbim aici despre echipe deținute de stat, adică de drept public, la fel ca Steaua București. Ele au umplut ligile lui Burleanu, ca să îi asigure voturi și susținere, și, cel mai important, participanți la niște competiții care altfel ar fi dispărut. Însă regulamentele complet idioate ale FRF nu le permit acestor echipe să ajungă mai sus de Liga 2.

FRF continuă să se folosească de o regulă abuzivă, folosită în anii 90 pentru ca marii corupți să pună mână pe cluburile deținute de stat. Aceasta spune că, într-o ligă condusă de o Ligă Profesionistă (LPF), cluburile de drept public nu au voie. Mai exact, nu au voie dacă sunt de drept public. Însă, dacă intră într-un parteneriat cu o entitate percepută drept privată, totul este în ordine. Această entitate poate să fie deținută de un privat, dar poate să fie deținută chiar și de primăria care conduce echipa. Pentru FRF nu contează, atât timp cât nu există o legătură directă între stat și club. Sau mai bine zis nu există percepția unei legături directe între stat și club. Fiindcă este destul de clar că o echipă care joacă mereu sub ochii unui primar este condusă de acel primar, chiar dacă în acte este trecut un patron care, cel mai probabil, este șoferul respectivului primar.

Am spus că această regulă este abuzivă deoarece ea există doar în România. În alte competiții nu există. Nici măcar în competițiile europene organizate de UEFA. Pe scurt, dacă Gloria Buzău ar fi câștigat anul acesta Cupa României și ar fi terminat sezonul pe locul 1, ar fi putut juca în cupele europene dar nu ar fi putut promova în Liga 1. De aici se vede cât de absurdă este această regulă, care are ca scop doar protejarea corupției din fotbal.

Dacă i-ar fi păsat de sănătatea acestui sport, Burleanu ar fi solicitat scoaterea acestei reguli sau desființarea LPF. Nu a făcut-o însă, deoarece această regulă este foarte utilă pentru stăpânii săi politici. Cu ajutorul ei, aceștia pot păcăli mult mai ușor statul și justiția, nefiind obligați să lucreze la vedere, așa cum se cere când e vorba de o instituție publică. De exemplu, bugetul Stelei este public. Oricine poate afla această informație, oricine poate vedea care au fost cheltuielile și veniturile. Însă, în cazul unui hibrid precum FC Voluntari, club care îi aparține primarului Pandele, nimeni nu știe care sunt intrările și ieșirile adevărate, și asta chiar dacă principala sursă de finanțare este Primăria Voluntari.

Burleanu are dreptate când spune că, în acest moment, e nevoie de o implicare a statului în sport. Din păcate, sportul românesc a ajuns atât de jos încât e nevoie ca statul să intervină pentru ca el să nu se prăbușească. Însă, prin menținerea acestei reguli penibile, Burleanu sabotează orice acțiune benefică care ar putea veni din partea statului.

Turris, care anul trecut s-a bătut la promovare, s-a retras din campionat. Gloria Buzău a urmat-o. Acestea nu vor fi singurele echipe care nu vor termina acest sezon. De asta vă asigurăm. Iar vinovatul va fi doar unul singur: Răzvan Burleanu.

Steaua Liberă