ionel ganea

Doar atât știe Ganea. Doar atât știe România!

”Sunteți toți zmei la CSA-ul ăla. Când ați fost la Steaua a fost bine și v-a dat Becali bani la toată lumea” i-a transmis Ganea, puțin nervos, lui Iulian Miu, într-o emisiune la care au participat amândoi. Fostul atacant de la Dinamo și Rapid nu a acceptat să fie contrazis, afișând o atitudine ciudată, pe care o mai vezi poate doar la astronautul care are în față un fan al teoriei pământului plat. Este atitudinea pe care o vezi la majoritatea românilor.

Totuși, Ganea nu a avut dreptate. Miu a avut dreptate. El chiar nu a fost plătit de Becali, chiar nu l-a avut patron pe Gigi Becali și chiar nu a semnat niciodată contract cu firma lui. În 2003, Becali a luat, nimeni nu știe cum, pentru că federația refuză să explice, lotul unei echipe și locul său în Liga 1. Iulian Miu nu s-a regăsit atunci printre jucătorii care au semnat cu FC Fcsb, echipă înființată la începutul acelui an.

Și atunci de unde este atât de sigur Ganea că Miu a luat bani de la Becali? Este, pentru că așa i s-a spus. Aceasta este religia în România, iar Ganea, la fel ca mulți alți români, refuză să creadă orice altceva.

Religia e că Becali are bani, că Becali dă bani la oameni, că Becali a salvat Steaua, că Becali a deținut și deține Steaua, că a plătit tot clubul Steaua. Aceasta este religia. Și este o religie. Pentru că, atunci când ai de-a face cu o religie, credinciosul crede și nu cercetează. La fel sunt și românii când vine vorba de Steaua și Becali. Ei cred și nu cercetează deloc. Nu vor să cerceteze. Nu vor să audă de cercetare.

Ganea nu vrea să afle adevărul. Nici România

Doar Miu a fost invitat în emisiune. Ganea a participat prin videoconferință. În dialogul cu Miu, însă, a lăsat impresia că, dacă ar fi fost prezent în studiou, l-ar fi pălmuit pe Miu pentru că a îndrăznit să îl contrazică.

Acesta este comportamentul oricărui fanatic religios. Dumnezeul lui e singurul Dumnezeu și nu va accepta niciodată pe altul. Iar dacă cineva îi va spune că nu are dreptate, va reacționa într-un mod nu foarte plăcut.

Ganea și Miu au jucat împreună la Bursaspor. Au fost colegi la Națională. Dar aceste lucruri nu au contat pentru atacant. El l-a etichetat pe Miu drept angajat de-al lui Becali și gata. Degeaba încearcă fostul său coleg să îi explice cum au stat treburile, el fiind bineînțeles cel mai în măsură să vorbească despre cine l-a plătit și cu cine a semnat. Pentru Ganea, aceste lucruri nu mai contează. Contează doar RELIGIA!

Cum s-a ajuns aici?

Cunoaștem cu toții răspunsul. Zeci de ani (la propriu) de îndoctrinare și propagandă din partea unei prese plătite au făcut ca această religie să fie atât de puternică în România. Încă de la începutul anilor 2000, presa l-a lăudat pe Gigi Becali și l-a prezentat drept un mare salvator. Continuă să facă acest lucru și azi, când refuză să explice clar și pe înțelesul tuturor ce s-a întâmplat în 2003 și de ce echipa lui Becali nu e Steaua.

Pentru Ganea și cei ca el, oameni care cu siguranță nu stau să caute pe internet informații despre Steaua București, această explicație, una simplă de altfel, este cea mai bună. Dacă este cea mai bună, atunci altă explicație nu mai are nicio valoare pentru ei. Adevărul nu are nicio valoare pentru ei. Este mult mai simplu pentru ei să înțeleagă că Steaua București, despre care nu știu foarte multe, a fost salvată la un moment dat de Gigi Becali, despre care știu extrem de multe.

Cine e talibanul acum?

La începutul înființării comunității Steaua Liberă dar și câțiva ani după, noi, membrii acestei comunități, am fost de multe ori numiți ”talibani”. Nu am avut și nu avem nicio legătură cu ce se întâmplă în Afganistan. Cei care s-au referit la noi folosind acest cuvânt au făcut-o pentru a ne descrie drept niște fanatici religioși, care refuză să vadă adevărul și care o țin doar pe a lor.

Am fost făcuți ”talibani” în 2013, în 2014, în 2015, în 2016, chiar și în 2017, când Steaua București și-a reactivat secția de fotbal și a demonstrat că ceea ce am spus noi, și anume că FC Fcsb nu e Steaua, e adevărat. Probabil că și acum mai există unii care încă ne mai spun ”talibani”, în ciuda tuturor proceselor câștigate de Florin Talpan.

Totuși, cine e talibanul acum?

Rolurile s-au cam schimbat. În 2013, noi nu am avut atât de multe dovezi. Am mers mai degrabă pe un ”feeling”. Noi am simțit că ceva nu e în regulă cu echipa lui Becali, că nu are legătură cu Steaua. Ulterior, presimțirile noastre s-au dovedit a fi adevărate. Au apărut și documentele, dovezi care au arătat că FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua București.

În acel moment, ”religia” noastră a încetat să mai fie religie. S-a transformat în știință, susținută fiind de dovezi și adevăruri. În schimb, ”știința” pe care o prezenta cealaltă parte ca fiind fără cusur s-a dovedit a fi destul de greșită.

Din păcate, în loc să dispară, la fel ca teoria cum că soarele se învârte în jurul pământului (a fost și asta știință la un moment dat), s-a transformat în religie, una foarte puternică, cu credincioși foarte fanatici.

Poți acum să încerci să îi convingi pe aceștia că nu au dreptate. Șansele de reușită sunt însă destul de mici.  Puși față în față cu dispariția religiei lor, e mult mai probabil ca acești fanatici religioși să îți dea în cap, pentru a-ți închide gura, decât să te creadă.

Oamenii ca Ionel Ganea nu vor renunța niciodată la ”religia” Becali. Nu au de ce să o facă. Lor le place de Becali. Cel puțin le place de el mai mult decât de Steaua. Așadar, nu are rost să se obosească cu adevărul. Mai bine rămân cu povestea care le place lor mai mult.

 

Captură foto: Look Sport