ziaristii romani știri false

La ei e libertate de exprimare, la noi e instigare

O postare scrisă de Steaua Liberă ieri a fost preluată presă și transformată într-un articol mincinos. O nouă dovadă a mizeriei din presa sportivă din România, care este mult mai interesată de a manipula, decât de a prezenta adevărul.

Atacurile presei la adresa Stelei au crescut în intensitate în acest an, odată cu promovarea echipei în Liga 2. Nimănui nu i-a păsat de minciunile și dezinformările apărute în presa scrisă și la TV. De fiecare dată, aceste minciuni și dezinformări au fost prezentate drept ”libertate de exprimare”.

Această expresie e folosită des, atunci când oamenii din presă își bat joc de Steaua, când o jignesc, când dezinformează publicul sugerând că niște hotărâri judecătorești trebuie ignorate. Când Angheluță își bate joc de cel mai mare club sportiv din România, ironizându-l cu ”Cine e CSA?”, e libertate de exprimare. Când Emil Grădinescu alege să ignore decizii judecătorești și să îi atribuie în continuare Fcsbului palmaresul Stelei, e libertate de exprimare. Când Alin Buzărin a făcut un articol în care și-a bătut joc de Steaua, plin de cuvinte precum ”șenile”, ”tancuri”, ”tunuri” (cuvinte folosite pentru a-și bate joc de sportivi și de club), și când a spus direct că ”se pune la cale o promovare frauduloasă cu ajutorul arbitrajului”, spunând practic că Steaua a furat un meci cu arbitrul, a fost libertate de exprimare. Și, evident, a fost libertate de exprimare în fiecare articol și în fiecare emisiune de-a lui Mironică, unde Steaua e mereu numită ”club comunist”.

Când Ogăraru a îndrăznit să le atragă celor din presă atenția că nu e în ordine ce fac și că, până la urmă, ar fi în interesul lor să fie corecți, pentru că, în calitate de om de presă, e bine să ai totuși o relație normală cu sursa ta principală de știri, întreaga presă a sărit și l-a atacat. Atunci, evident, au spus că ceea ce a făcut Ogăraru e atac la libertatea de exprimare. L-au tocat mărunt, doar pentru că a îndrăznit să le spună că nu au un comportament corect.

Steaua Liberă condamnă violența! Nu instigăm la violență și chiar îi sfătuim pe cei care ne urmăresc să nu încerce niciodată să își facă singuri dreptate!

La Steaua Liberă, nu am instigat niciodată la violență. Condamnăm acțiunile violente și nu sfătuim pe nimeni să acționeze în acest fel. Din contră, îi sfătuim pe toți suporterii steliști să se țină cât mai departe de acțiuni care le-ar putea pune în pericol sănătatea sau libertatea.

E greu însă să nu observăm în ce direcție se îndreaptă suporterul de rând. E una neplăcută.

Supărați și nervoși din cauza atacurilor din presă la adresa Stelei, atacuri pe care le văd zilnic, suporterii steliști și-au exprimat deja dorințele de răzbunare în nenumărate postări de pe Facebook. Acestea pot fi văzute foarte ușor. Nu sunt un secret. Săptămâna trecută, la Dej, din păcate, un suporter stelist a și lovit un individ despre care s-a spus că, la meciul Unirea Dej – Steaua, a avut loc în tribună în apropierea sectorului stelist și că și-a bătut joc de Steaua și de steliști pe tot parcursul primei reprize.

Aceste lucruri nu sunt normale. Iar noi am încercat să atragem atenția asupra lor, pentru ca ele să fie evitate. Nu vrem ca vreun suporter stelist să bată pe cineva, indiferent că e vorba de un alt suporter sau de un om din presa sportivă care își bate joc de Steaua. Nu vrem să se ajungă la violență și din această cauză îi cerem clubului Steaua să ia măsuri, pentru ca asemenea incidente să fie evitate. Faptul că oameni din presă încearcă acum să manipuleze, sugerând că noi instigăm suporterii la violență, când noi am încercat doar să tragem un semnal de alarmă, că lucrurile nu merg pe un drum bun, este o dovadă că aceste măsuri sunt necesare.

Presa sportivă din România instigă la ură față de Steaua

Toate incidentele menționate mai sus sunt rezultatul acțiunilor presei sportive din România, presă sportivă care instigă la ură față de Steaua București, pretinzând că e libertate de exprimare. Însă dezinformarea nu e libertate de exprimare.

Nu este libertate de exprimare să faci campanie pentru ca FC Fcsb să joace pe noul stadion Steaua, când știi că FC Fcsb are o datorie de 37 de milioane de euro față de clubul Steaua și că cele două se judecă în nenumărate procese.

Nu este libertate de exprimare să spui că ”Becali a preluat Steaua”, când nu există niciun singur act care să dovedească acest lucru. 

Nu este libertate de exprimare să umilești un club sportiv și să îți bați joc de sportivii săi, comparându-i cu ”popote”, ”tancuri”, ”șenile”, ”bocanci” și numindu-i ”comuniști”. 

Nu este libertate de exprimare să ignori decizii judecătorești. 

Nu e libertate de exprimare să anunți în fiecare lună că FC Fcsb o să recupereze marca/numele Steaua.

Nu e libertate de exprimare să folosești expresia ”CSA” când vorbești despre echipa de fotbal a Stelei, în timp ce folosești ”Steaua”, când vorbești despre toate celelalte sporturi.

Nu este libertate de exprimare să spui că încă nu e clar care club e Steaua București. În România există un singur club Steaua București, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.

Acestea sunt minciuni. Acestea sunt dezinformări care fac rău. Îi facă rău clubului Steaua, căruia îi strică imaginea, dar îi fac rău și suporterului stelist. Clubul Steaua trebuie să ia măsuri ca aceste atacuri să fie oprite.

Și, atenție! Minciunile din presă le fac rău și altor suporteri. Când aceștia sunt mințiți în fiecare zi că Steaua București face stadioane și echipe de fotbal pe banii lor, că Steaua ia bani de la Armată, lăsând-o fără tancuri și camioane, sau că Steaua promovează pe nedrept, gradul lor de ură față de clubul nostru crește. Dacă se întâmplă ca unul din acești suporteri să vrea să își facă singur dreptate, pe motiv că nu suportă ideea că Steaua și-a făcut stadion din banii lui, o să fie tot vina noastră?!

Ziaricii se victimizează pentru că știu că nu au dreptate

Așa cum au făcut în cazul lui Ogăraru, acum câteva luni, așa au făcut și acum. Ziaricii au sărit repede să se victimizeze. În viziunea lor, ei sunt niște eroi, care practică libertatea de exprimare. În viziunea lor, ei sunt băieții buni. Dacă cineva îi contrazice, acel cineva e tipul rău, e un tiran, un comunist, un mizerabil care atacă libertatea de exprimare și libertatea presei.

Sunt reacții pe care noi le înțelegem, din partea unor oameni care știu că nu au dreptate. Știu că, prin alegerea unei tabere, șansele ca reputațiile lor să rămână intacte odată cu finalizarea proceselor dintre Steaua și FC Fcsb sunt 0. Pentru că finalizarea proceselor dintre Steaua și FC Fcsb va demonstra că toate articolele lor mincinoase sunt mincinoase.

Și procesele se vor termina. Steaua le va câștiga. În acel moment, ziaricii vor fi obligați să se întoarcă cu 180 de grade. Vor fi obligați să accepte că au dezinformat, că au mințit, că niciunul din articolele scrise nu a fost scris corect. Oare se vor victimiza și atunci? Oare pe cine vor da vina atunci?

Cel mai probabil, tot pe noi. Pentru simplul fapt că, în timp ce ei au scris articole mincinoase, noi am scris adevărul.