meme stoica lovește un suporter

Presa sportivă din România promovează violența

Pentru a înțelege relația dintre suporteri și presa sportivă este necesar să ai în vedere o regulă simplă: Presa sportivă din România o să te acuze pe tine, suporterul, de tot ceea ce face ea rău. Când ziaricii scriu articole mincinoase și tu atragi atenția că sunt mincinoase, te acuză că minți. Când ei promovează violența și abuzurile, iar tu atragi atenția că ei fac asta, te acuză pe tine că instigi la violență. Însă istoria ne arată că presa sportivă din România a promovat violența mai mult ca oricine.

În rândurile următoare o să vă prezentăm doar câteva din cazurile în care presa sportivă din România a promovat violența. Sunt, evident, cazuri mult mai multe. Și cel mai probabil și voi știți câteva din ele. Noi, însă, o să ne concentrăm doar asupra celor mai cunoscute, dar pe care, poate, lumea le-a uitat.

Aprilie 2001 – Gigi Becali a dat tonul

Unul dintre cele mai dezgustătoare episoade legate de sportul românesc a avut loc în 2001, când Gigi Becali, supărat că Malonga Parfait a făcut glume pe seama sa la emisiunea Fotbal la MAXX, l-a înjurat și lovit pe acesta. Puteți vedea episodul mai jos. Vă recomandăm să îl urmăriți, pentru a vedea și reacția celor din presă.

Presa l-a criticat pe Becali în acel moment. Dar doar l-a criticat. Mai departe nu a mers. L-a criticat, ca să nu spună nimeni că nu l-a criticat, apoi a continuat să îl promoveze. A continuat să îi ofere posibilitatea de a vorbi, de a-și face imagine.

În interviu, se poate observa că lui Becali nu i-a părut niciodată rău pentru acel gest. ”Să facă glume cu mă-sa”, a spus acesta despre Malonga Parfait.

Ascultându-l pe Tolontan cum vorbește în interviu, nu putem să nu fim de acort cu el. Tot ceea ce a spus Tolo e corect.

Cătălin Tolontan: ”Cred că domnul Becali e suficient de lucid în momentul când nu e stresat încât să își dea seama că e destul de riscant pentru pentru domnia sa și pentru oameni care sunt oficiali ai clubului să se pitească în spatele simpatiei propriei galerii. Este riscant să apeleze la emotivitatea unei mase de suporteri. Este aceeași emotivitate care, dacă o stârnești azi pe ziariști, mâine se poate întoarce împotriva ta. Obișnuiți să acționeze la comandă, suporterii ar putea acționa azi împotriva ziariștilor și am lua bătaie, ceea ce e un risc normal în profesia noastră, dar mâine s-ar întoarce împotriva propriilor jucători și a oficialilor.”

Însă toate aceste vorbe au rămas doar vorbe. Astăzi, Gigi Becali este favoritul presei. Presa sportivă din România scrie mai mult despre el decât despre oricine altcineva. Acesta e prezent aproape zilnic la emisiuni sportive iar fiecare cuvânt din gura sa e prezentat ca știre de ultimă oră.

Mai 2005 – Mihai Stoica lovește un suporter

În luna mai a anului 2005, la meciul dintre FC Fcsb și CFR Cluj, Mihai Stoica a coborât din lojă, în timpul meciului, și a lovit cu pumnul un suporter pe motiv că acesta i-ar fi înjurat jucătorii. Imaginile de la acel eveniment nefericit sunt cunoscute în întreg fotbalul românesc. Poate de către întreaga țară. A fost primul eveniment de acest fel, dar, din păcate, nu și ultimul.

Care a fost însă rolul presei în toată această poveste? În primă fază, presa a condamnat gestul. Au apărut articole în care s-a scris că suporterul agresat a primit și amenințări la telefon, după incident. Evident, Steaua a fost târâtă și ea în tot scandalul, imaginea sa fiind murdărită. Însă presa nu a fost foarte dură cu MM Stoica.

În ciuda a ceea ce a făcut, presa sportivă din România a continuat să facă interviuri cu el, să îl invite la emisiuni, să îi ofere posibilitatea de a spune absolut tot ce dorește. Ba chiar au scris, după câțiva ani, un articol prin care se încerca cumva găsirea unei explicații care să scuze gestul lui Stoica.

Concluzia e că pe ziarici nu prea i-a deranjat ceea ce a făcut managerul FC Fcsbului. Au scris că au trebuit să scrie, apoi au lăsat să treacă. Ei ar fi vrut poate să uite incidentul, însă cel care nu i-a lăsat să uite a fost chiar MM Stoica. De-a lungul anilor, individul a fost implicat în alte cazuri asemănătoare. Presa a scris despre ele, pentru că trebuia, dar nu a încetat să îl promoveze, în ciuda comportamentului de care dădea dovadă.

Mai rău, după incidentul din 2005, presa a publicat următoarea declarație a lui Stoica:

”Trebuie sa inteleaga ca traiesc si eu la o intensitate mai mare o poveste care in mod normal ar trebui sa se termine cu un final fericit. Daca nu strangem randurile si nu suntem impreuna, nu avem cum sa ne atingem scopul. Suporterul a injurat un jucator inca din primul minut si i-am atras atentia asupra acestui lucru. Nu este normal sa se intample asa,” a spus Stoica la acel moment, încercând, subtil, să arunce vina și asupra victimei sale. Și-a încheiat discursul astfel: ”Este inadmisibil ce am facut, imi cer scuze, sper sa-mi fie acceptate. Promit ca nu se va mai intampla ceva de acest gen. Pentru ceea ce am facut, voi plati! Dar, in nici un caz nu voi demisiona! Vreau sa spun ca voi face orice pentru a castiga acest titlu!”

A fost o promisiune falsă, pe care Stoica nu a respectat-o niciodată.

În acel moment, evident, Gigi Becali a avut și el ceva de spus: „Nu voi renunța la Stoica. Ce, eu fac ce spun suporterii? Ăștia sunt suporteri?”, a replicat Becali.

Februarie 2009 – Ioan Becali, în direct!

Sport.ro a fost mereu locul preferat al oamenilor care nu au făcut bine fotbalului românesc. Acolo s-a dus și Ioan Becali, în februarie 2009, la emisiunea lui Emanuel Terzian. Supărat că Terzian pune întrebări care nu sunt pe placul său, Becali a avut un comportament incredibil.

În direct, cel poreclit Giovanni a aruncat cu lavaliera în Terzian și l-a înjurat. Sport.ro a băgat imediat pauză publicitară, însă camerele de filmat nu s-au oprit. Scena care a urmat a fost surprinsă și poate fi văzută și azi pe internet. Giovanni îl scuipă, îl înjură și îl amenință pe Terzian.

În mod normal, ar fi trebuit să fie sfârșitul carierei lui Ioan Becali de invitat la emisiunile TV realizate în România. De altfel, ProSport a și publicat un articol chiar a doua zi, în care a declarat mare, cu roșu:

”Începând de astăzi, fostul agent Ioan Becali, inculpat in dosarul transferurilor, nu va mai apărea în nicio emisiune televizată de grupul Media Pro.”

O măsură foarte bună, am spus noi, suporterii, în acel moment. Din păcate, nu am știut că a fost o frază trecută doar de ochii lumii. Giovanni s-a întors în cele din urmă pe micile ecrane, invitat nu doar la Sport.ro, ci și la DigiSport, GSPTV și alte astfel de posturi. Găsiți aici emisiuni la care acesta a participat. Și sunt șanse mari ca acesta să participe la emisiuni noi, chiar în perioada următoare.

Iar în cazul în care vă întrebați dacă Ioan Becali s-a comportat la fel și față de alți jurnaliști, aveți răspunsul mai jos:

Iulie 2013 – Mihai Stoica o agresează pe Alexandra Tănăsescu, reporter Pro TV

În iulie 2013, o echipă a ProTV s-a deplasat la Skopje, pentru un meci al celor de la FC Fcsb. Reporterii au făcut rost de acreditări de la clubul Vardar și au încercat să își facă treaba. Mihai Stoica nu a fost însă de acord.

”Plecați, în p… mea! Afară, dă-te-n p… mea!” Cu aceste cuvinte i-a întâmpinat Stoica pe reporteri. Au urmat amenințări. Apoi, cu ajutorul bodyguarzilor, Stoica i-a luat Alexandrei Tănăsescu telefonul, pentru a șterge filmările realizate.

Evident, PRO TV a publicat atunci o luare de poziție:

PRO TV isi exprima regretul ca o comunitate uriasa cu ani de glorie si care a contribuit la succesul romanilor a ajuns sa fie reprezentata de singurul angajat care si-a lovit un suporter in timpul unui joc oficial si singurul manager general caruia patronul i-a retras dreptul de semnatura pentru antecedente cunoscute public.

Intrucat PRO TV nu considera ca Mihai Stoica reprezinta Steaua Bucuresti (este vorba de fapt de FC Fcsb, nu de Steaua București) a luat decizia de a depune plangere impotriva team-managerului echipei. Plangerile vor ajunge la FRF si la UEFA, organizatorul meciului Vardar – Steaua (FC Fcsb, nu Steaua), marti, 23 iulie, transmis in Romania in direct la PRO TV.

Evident, luarea de poziție a arătat bine atunci când a fost făcută. Dar, la fel ca alte măsuri luate de presă împotriva celor care dau dovadă de comportamente violente, și aceasta s-a evaporat destul de repede.

2013-2014 – Pușcăriașii din fotbal

După fapta povestită mai sus, totuși, Mihai Stoica a încetat să mai apară o perioadă la TV sau în ziare. Asta nu din cauza măsurilor luate de presă. Nu, nu! Nu a mai apărut la emisiuni și nu a mai dat interviuri deoarece, în martie 2014, a fost condamnat la închisoare.

Stoica nu a fost singurul. Gigi Becali a fost și el condamnat, în 2013. Giovanni Becali, Copos, Borcea, și alți oameni de fotbal s-au dus și ei după gratii în acea perioadă. Și nu pentru nimicuri, ci pentru lucruri serioase. În cazul lui Gigi Becali, de exemplu, acesta a fost găsit vinovat în 3 dosare diferite, unul care i-a adus o condamnare pentru sechestrarea de persoane.

La acel moment, unii dintre noi am fost siguri că s-a terminat cu băieții ăștia, că nu vor mai pupa niciodată un interviu sau vreo emisiune TV. Ce tare ne-am înșelat!!!

Presa sportivă din România abia a așteptat ca aceștia să fie eliberați. Ba, chiar mai mult, după eliberare i-a promovat mai tare ca oricând. Faptele lor au fost ignorate în totalitate. Nimeni nu a mai vorbit vreodată despre suporterul lovit cu pumnul, despre realizatorul de emisiune agresat, despre fata căruia i-a fost furat telefonul. Ca și cum aceste lucruri nici nu au existat niciodată.

BONUS – Tu și cu Dan Voiculescu!

Ați crezut probabil că am uitat de faimoasa înregistrare din iulie 2005. Din păcate, nimeni nu o va uita vreodată. O altă dovadă a nivelului scăzut la care a ajuns presa din România. Da, presa. Chiar dacă cel care a înjurat în acea înregistrare a fost Gigi Becali, nu el a fost vinovatul în acel caz. Poate singurul caz în care Becali nu a fost vinovat.

Agresiv, nervos, Becali a înjurat timp de 5 minute un reporter de la Antena 1. Acesta a înregistrat totul și, evident, înregistrarea a fost făcută publică.

Chiar mai mult, Gazeta Sporturilor a publicat tot textul pe ultima pagină a ediției de a doua zi. L-a publicat pentru ca toată țara să citească înjurăturile scârboase spuse atunci.

Unii vor spune că presa a acționat corect, că a expus un personaj negativ. La fel de bine o putea face fără a-i publica înjurăturile, fără a distribui înregistrarea, pentru ca aceasta să fie ascultată de toată lumea.

Acela ar fi fost un moment bun ca presa sportivă să rupă orice legătură cu Becali. Nu a făcut-0. Nici chiar Antena 1 nu a făcut-o, în ciuda înjurăturilor grosolane:

”Băga-ți-ai p… în mă-ta și băga-mi-aș p… în toata familia lui Dan Voiculescu și a ta și la toată Antena 1. Băga-mi-aș p… să-mi bag în toata familia voastră de zdrențe. F…-vă neamu-n gură să vă f… Îmi sugeți p… voi toți, în frunte cu Dan Voiculescu, da?”

În schimb, cum am mai spus, Becali a fost transformat în eroul ziarelor și televiziunilor din România.

Presa sportivă din România promovează violența

Toți acești indivizi care au dat cu pumnul, care au înjurat, care au agresat, care au amenințat, ar fi trebuit să fie excluși pe viață din reportaje, interviuri, emisiuni etc. Presa ar fi trebuit să stea cât mai departe de ei. Ar fi trebuit să îi ignore sau, în cel mai rău caz, să îi dea drept exemple care nu trebuie urmate.

La noi, însă, presa abia așteaptă ca un astfel de personaj să dea din nou cu pumnul, să înjure sau să scuipe. Abia așteaptă să dea videoclipul sau să publice articolul, pentru a vedea cum vin clickurile și vizualizările de la cititori și urmăritori, oameni cărora presa le bagă în cap ideea că acest tip de comportament este normal.

Ieri, Steaua Liberă a încercat să atragă atenția asupra faptului că, în urma articolelor mincinoase și a atacurilor la adresa Stelei, suporterii steliști sunt tot mai nervoși (lucru susținut de incidentul de la Dej). I-am rugat din nou pe cei din club să ia măsuri pentru ca să nu existe niciodată posibilitatea ca vreun eveniment neplăcut să aibă loc. Nu vrem ca suporterii steliști să fie implicați în acte de violență.

Presa a preluat însă mesajul nostru, l-a întors pe dos, cu o cât se poate de clară rea intenție, și a sugerat că noi instigăm la violență. Adică ne-au acuzat de ceea ce ei promovează de mai bine de 20 de ani.