frf liga 4 dezafilierea

Astra nu plătește, FRF nu retrogradează, Steaua promovează

Dacă te uiți peste clasamentul Ligii 2, vezi un lucru foarte ciudat. Pe ultimul loc e Astra Giurgiu, echipă care anul trecut juca în Liga 1. Dar nu asta e cel mai ciudat lucru. Astra are 2 meciuri câștigate și 2 egaluri în acest sezon. Ar fi trebuit să aibă 8 puncte în clasament. Cu toate acestea, după 7 etape, giurgiuvenii au strâns -6 puncte. Ați citit bine. -6! Asta deoarece Astra a fost depunctată de mai multe ori în ultimele luni. De ce a fost depunctată? Pentru că FRF nu vrea să o retrogradeze. Din același motiv, putem să spunem cu încredere că Steaua va promova anul acesta, dacă va termina pe un loc care să îi permită acest lucru.

Ce se întâmplă la Astra? E foarte ușor de explicat. Echipa din Giurgiu nu își plătește datoriile față de antrenori, jucători, angajați, etc. Pentru că nu și le plătește, FRF o tot depunctează. Da, o tot depunctează. Din iunie o tot depunctează.

Astra a primit prima depunctare de 2 puncte în data de 30 iunie. Au urmat alte depunctări, până în această săptămână. În total, Astra a fost depunctată cu nu mai puțin de 14 puncte. Și va mai fi depunctată.

În fiecare lună, comisia de disciplină a FRF se întâlnește pentru a judeca Astra din nou și pentru a le mai lua încă 2 puncte. Singura întrebare este: Câte puncte va pierde Astra până la finalul sezonului? Asta deoarece e clar că FRF nu are de gând să facă mai mult decât să scadă puncte.

Ce spun regulamentele FRF?

astra

3 cazuri care se judecă la Comisia de Disciplină. În toate 3, Astra e datoare către diferiți antrenori și jucători.

Articolul 24 din Regulamentul pentru Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal spune așa:

Articol 24
1. Pentru abaterile prevăzute de art. 23, lit. i) și j) în cazul în care un club nu își execută obligațiile în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii definitive și executorii, acesta va fi sancționat, în ordine, astfel:

a. va fi obligat la plata unei penalităţi de 3.000 – 7.000 lei şi i se va acorda un termen de graţie de 5 zile pentru executarea integrală a obligaţiilor de plată;

b. i se va interzice dreptul de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și i se vor scădea puncte. Scăderea de puncte se aplică asupra celor acumulate în campionat de echipa de categoria cea mai ridicată, urmând ca la fiecare 15 zile calendaristice de întârziere la plată, echipei în cauză să i se scadă câte două puncte.

c. sancțiunile arătate la lit. b) se aplică timp de 90 de zile, după care echipa clubului respectiv va fi exclusă din toate competițiile. În cazul în care clubul debitor are mai multe echipe de seniori, toate echipele clubului de seniori ale respectiv vor fi excluse din competiții.

Cârcotașii s-ar putea uita acum pe calendar și ne-ar putea spune că, din 30 iunie și până acum, sunt doar 86 de zile, nu 90. Doar că, în cazul Astrei, nu este vorba de o datorie neplătită față de un jucător sau un antrenor. Ci e vorba de datorii (adică mai multe) neplătite față de mai mulți jucători și antrenori. Așa că, din 2 în 2 săptămâni, Astra intră pe ordinea de zi a comisiei de disciplină, care îi mai ia încă 2 puncte, și încă 2 puncte, și încă 2 puncte.  Iar dacă cineva chiar crede că echipa din Giurgiu o să fie retrogradată peste 4 zile, atunci nu ne rămâne decât să îi spunem că e foarte imatur.

În data de 4 octombrie, Astra are termen pentru a intra în insolvență.

FRF ține cu forța în viață echipele precum Astra

Astra Giurgiu e în acest moment asemeni unui pește teleporat în mijlocul Saharei. Șansele sale de a supraviețui sunt 0. Totuși, Astra nu e lăsată să moară. FRF nu o lasă.

În loc să o fi exclus din campionat înainte de prima etapă, în loc să o excludă acum, pentru a nu mai încurca celelalte echipe, FRF o ține în continuare în Liga 2. Și acesta nu e primul caz. Nu e nici măcar singurul caz din Liga 2. În acest moment, în aceeași competiție în care joacă și Steaua București, există nu mai puțin de 4 echipe care sunt sau sunt pe cale să intre în insolvență: Astra Giurgiu, Hermannstadt, Dunărea Călărași și Unirea Constanța. Și e doar etapa 8!!!

Hermannstadt este echipa de pe locul 2. Se bate la promovare. De ce se bate la promovare dacă nu poate să își plătească datoriile? De ce ar fi lăsată în Liga 1 dacă nu își poate plăti datoriile?

Dar această ultimă întrebare e pusă greșit, pentru că în Liga 1 există acum 2 echipe aflate în insolvență. E vorba de CS Mioveni și Dinamo DDB. Și iată de ce fotbalul românesc este bolnav.

În loc să avem un campionat sănătos, cu echipe sănătoase, FRF ține cu forța în viață echipe pe care, dacă ar fi cai de curse cu picioare rupte, le-ar fi împușcat de foarte mult timp, ca să nu mai sufere. Însă suferința lor e prelungită și, prin urmare, și suferința noastră. Și suferința fotbalului românesc.

„La Liga 3, sunt multe echipe de amatori, e greu ca din 100 de echipe să fie toate profesioniste. La Liga 2, încă mai sunt salarii bunicele. Insolvența este o problemă, avem deja patru echipe insolvente: Dunărea Călărași, Unirea Constanța, Hermannstadt și Astra.

Hermannstadt are termen pe 27 septembrie, dar cu siguranță vor intra în insolvență. Iar Astra are termen pe 4 octombrie pentru a intra în insolvență. Asta doar la Liga 2, am auzit și noi de Clinceni, dar deocamdată nu e depus niciun dosar pe rolul tribunalului. Avem și la Liga 1 două cazuri de insolvență: Mioveni și Dinamo., a spus Emilian Hulubei, la Digi Sport.

Care e legătura cu Steaua?

La Steaua Liberă, am vorbit de multe ori de deciziile proaste luate de cei aflați la conducerea fotbalului românesc. I-am criticat când au umplut Liga 3 cu echipe care de abia supraviețuiau, doar ca să nu primească Steaua. Îi criticăm și acum, când refuză să arunce uscăciunile și să dea șanse echipelor sănătoase.

Steaua București este poate cea mai sănătoasă echipă din fotbalul românesc. Viitorul său, pentru următorii 100 de ani, e 100% sigur! Nu există nicio șansă ca Steaua să intre în insolvență, să falimenteze, să se desființeze etc.

Pentru FRF și pentru un fotbal precum cel din țara noastră, o echipă ca Steaua București e mană cerească. Și într-un fotbal corect ar fi fost lăsată să promoveze direct în Liga 1. Sau măcar nu i-ar fi fost puse bețe în roate. Pentru că e incredibil de penibil să spui că Steaua București nu are voie să joace în Liga 1, când Liga 1 e plină de echipe care nu își pot plăti jucătorii. 

Dar există și o parte bună în toată treaba asta. FRF a arătat din nou că regulamentele sale sunt 0. Sunt mai degrabă un fel de ghid. Te folosești de ele doar când nu ești sigur. În rest, FRF face ce vrea, indiferent dacă regulamentele îi permit sau nu.

În aceste condiții, putem spune că promovarea Stelei depinde de toanele FRF. La sfârșitul sezonului, dacă terminăm pe un loc promovabil, sunt șanse destul de mari să vedem cum FRF își rupe din nou regulamentele și mută Steaua direct în Liga 1. Ar fi cea mai bună mutare atât pentru FRF, cât și pentru fotbalul românesc.

Până la urmă, ce echipă să promovezi în Liga 1? Hermannstadtul aflat în insolvență? U Clujul despre care tocmai s-a anunțat că are probleme financiare? Poate Petrolul care nu e Petrolul? Cu ce ar putea acestea să ajute fotbalul românesc?!

În acest moment, Steaua București este singurul club care merită să promoveze în Liga 1.