ștefan răzvan bichir

Domnule Ştefan Răzvan Bichir, dați-vă demisia!

Cititorule, tu ai accepta să lucrezi într-un domeniu cu care nu ai nici legătură, pe o poziție care nu ți se potrivește, având o funcție pentru care nu ești pregătit? E o întrebare la care vrem să te gândești, în timp ce citești acest articol. Cei mai mulți oameni nu ar accepta așa ceva. Unii, însă, au altă părere. În această categorie îl putem include și pe actualul comandant interimar al Stelei, Ştefan Răzvan Bichir.

Ştefan Răzvan Bichir a apărut la Steaua de nicăieri. Niciun suporter stelist nu a auzit vreodată de el. Nu a mai lucrat în club, nu a avut nicio legătură cu clubul Steaua sau cu sportul profesionist. Nici măcar nu a aplicat pentru a obține poziția de comandant al clubului. A fost numit. A fost numit și a acceptat să conducă clubul Steaua, cel mai important club sportiv al României.

Unii vor spune că asta este totuși o mare oportunitate. Dacă nu o oportunitate, măcar o provocare. Așadar nu e chiar așa de ciudat că Ştefan Răzvan Bichir a acceptat să conducă un astfel de club. Totuși, în viața reală nu e chiar ca în Football Manager. Nu e destul să vrei, ca să poți conduce un club sportiv de talia Stelei.

Ştefan Răzvan Bichir a comis gafe încă din primele zile la Steaua. Prima și poate cea mai mare a fost făcută în momentul în care s-a apucat să vorbească despre promovarea Stelei în prima ligă. Interimarul Bichir a anunțat atunci că Steaua nu poate promova, deși nu există nicio lege sau regulă care să îi interzică acest lucru. În loc să se informeze corect, noul interimar a preluat informațiile mincinoase din presa de scandal. În loc să informeze corect suporterii steliști, a contribuit și el la campania de dezinformare pe care presa o promovează săptămânal.

A fost șef peste educația fizică din armată

Ştefan Răzvan Bichir a explicat singur cum a ajuns la Steaua, într-un interviu făcut de Dumitru Graur pentru Asociația Presei Sportive din România. Acolo, interimarul Stelei a explicat:

Ce credeți că v-a recomandat pentru postul de comandant al clubului militar?
Experiența anterioară, pe care am căpătat-o îndeplinind diferite funcții în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În primul rând sunt absolvent al Facultății militare de educație fizică și sport – prima promoție, în 1995. Când am absolvit, decanul facultății era domnul Cristian Gațu! Mă mândresc că el mi-a semnat diploma de absolvire.

Apoi cred că m-au recomandat funcțiile ocupate de-a lungul vremii, atât pe linie de educație fizică, cât și alte funcții. Ultimele două cred că au fost definitorii. În sensul că aproape zece ani am fost ofițer cu educația fizică la Statul Major General, unde se coordona întreagă activitatea de educație fizică din Ministerul Apărării, mai puțin sportul de performanță – care este misiunea clubului Steaua; și ultimii cinci ani, ofițer în cadrul Corpului de control al ministrului Apărării Naționale. Unde m-am confruntat cu diverse spețe, diverse probleme care apar în activitatea unei unități militare, cum este de altfel Clubul Steaua.

Acesta a explicat și legătura sa cu educația fizică:

Cum ați urcat în ierarhia militară, domnule colonel?
Fiind absolvent al Facultății de educație fizică, prima mea funcție a fost într-o unitate de tancuri, la Turda. Făceam pregătire fizică cu cadrele militare, conduceam efectiv ședințele de pregătire. Fiecare cadru militar are un program de patru ore alocate pentru această activitate săptămânal, două a câte două ore.

Conduceam aceste ore, organizam competiții sportive pentru soldați, cum era la vremea respectivă, pregăteam lotul unității pentru a participa la diferitele concursuri organizate de eșaloanele superioare. După Turda am trecut în comuna Mihai Bravu, la un regiment de artilerie. Am fost solicitat să organizez diferite concursuri, de la patrulă militară, duel de foc, competiții sportive de iarnă, cros, atletism – la mai multe unități, batalion de Geniu, dar am mai lucrat și cu rezerviștii militari, patru ani, timp în care am efectuat și o misiune de luptă în Afganistan.

Din 2007 am ajuns la Statul Major General, poziție de pe care trebuia să coordonez toată activitatea de educație fizică care se desfășoară în armata României. Am lucrat aici la Regulamentul educației fizice, care este încă în vigoare.

Ştefan Răzvan Bichir, stelist de mic

Și, dacă tot a vorbit de trecutul său, domnul Bichir nu putea să nu anunțe că e stelist de mic. Ca toți cei care ajung la Steaua de nicăieri.

Se mai făcea sport în școală la acea vreme…
Se făcea chiar bine de tot. În plus, veneam cu o oră înaintea începerii cursurilor și încingeam o partidă de fotbal, de regulă era Steaua cu Craiova… Jumătate de clasă ținea cu Steaua, cealaltă jumătate cu Craiova, deși noi eram din Vaslui cu toții. Evident că eu ținem cu Steaua, încă de pe atunci (râde).

Toate bune și frumoase însă nimic din ce am văzut aici nu-l recomandă pe Ștefan Bichir pentru poziția de comandant al clubului Steaua. Și măcar dacă ar fi făcut ceva în lunile cât a fost comandant, ca să ne arate că nu istoria contează, ci faptele. Însă, după acea primă mare gafă, dezamăgirile au continuat sub conducerea noului interimar.

În această vară, după ce s-a întors de la olimpiadă, la doar câteva săptămâni distanță după ce și-a făcut poze cu interimarul Bichir (de fapt, Bichir și-a făcut poze cu el), David Popovici a plecat la Dinamo. La fel a făcut și Miki Buzărnescu. Și poate și alți sportivi steliști. Cum comunicarea nu este punctul forte al clubului nostru, nu prea avem de unde să știm ce se întâmplă acolo. Și e ciudat, pentru că domnul Bichir, în caz că nu știați, a făcut și cursuri de jurnalism.

Eșec după eșec

A fost un eșec, apoi alt eșec, apoi alt eșec. Sub conducerea lui Ștefan Bichir, scandalul a prins rădăcină la Steaua. Presa a pornit o campanie penibilă împotriva lui George Ogăraru. Clubul nu a răspuns, nu i-a luat apărarea. Așa cum nu s-a apărat nici când ziaricii au urlat că FC Fcsb trebuie să joace pe noul stadion Steaua. Așa cum nu s-a apărat când aproape toată presa sportivă a pus tunurile pe Steaua, după ce echipa noastră a ajuns pe primul loc în Liga 1.

Bineînețeles, acel prim loc este istorie. A fost odată. Acum nu mai e. Acum avem parte de un rușinos loc 6, un loc 6 unde am ajuns din cauza strategiei domnului Bichir. În loc să investească în echipă, în loc să transfere fotbaliști capabili, acesta a luat în brațe scuza cum că Steaua nu poate promova și a ignorat în totalitate secția de fotbal.

Nu e de mirare că Steaua a pierdut puncte cu Astra sau cu Poli Timișoara. Când conducerea îți spune că nu ai obiectiv, când nu vrea să investească nimic în tine, e doar normal să nu-ți mai pese. Și, până la urmă, de ce le-ar păsa lui Chipirliu sau Bărbulescu? Ei și-au îndeplinit obiectivul. Bineînțeles, nu e vina lor că cei din conducere au stabilit ca obiectiv doar simpla prezență la meciuri.

Un comandant interimar rupt în totalitate de realitate

În interviul făcut pentru Dumitru Graur, Ștefan Bichir a vorbit despre strategia sa în calitate de șef al Stelei:

Am trei direcții de dezvoltare. Prima dintre ele, pe care o consider și cea mai importantă, este dezvoltarea infrastructurii clubului. Recent am preluat noul stadion. Avem nevoie și de o sală polivalentă. Noi ne-am dori să fie undeva la 5-6.000 de locuri. Fiindcă nu va fi o sală doar a clubului Steaua, ne gândim să fie a sportului din București, și pentru copiii din sectoarele 6 și 5; noi suntem la granița dintre cele două sectoare. Va fi o sală utilă sportului de performanță, dar aici ating și a treia direcție pe care vream să v-o spun, copiii și juniorii, care vor beneficia și ei de această sală. Eu știu că dacă vom avea o infrastructură bună, vom reuși să atragem copii la sport. Dacă vom reuși să refacem stadionul de atletism, să facem și un bazin descoperit de înot de dimensiuni olimpice, ba chiar și un patinoar există în intențiile noastre. Din fericire avem terenuri și spațiul necesar, există o zonă mare nefolosită în proximitatea stadionului.

A doua direcție este desigur sportul de înaltă performanță de la Clubul Sportiv Steaua.

Este ciudat ca un comandant interimar să vorbească despre investiții în infrastructură și despre copii și juniori. Este ciudat deoarece acestea sunt planuri pe termen lung, iar poziția de interimar este una pe termen scurt. Bichir se uită la viitor, când ar trebui să se uite la prezent.

În loc să facă o echipă trăznet, care să domine Liga 2, acesta visează la săli polivalente. Sau poate încearcă să ne spună că o sală polivalentă e un obiectiv mult mai ușor de atins decât o promovare. Așa ar părea, pentru că, din ce i-a spus domnul Bichir lui Dumitru Graur, tragem concluzia că fotbalul e cel mai complex sport:

Da, noi avem un plan pentru echipa de fotbal și foarte curând vrem să mergem pe ceea ce a făcut clubul Steaua tot timpul: lucruri făcute, pas cu pas, bine clădite, astfel încât să reziste în timp. Nu puteam face un proiect care să reziste în timp de pe o zi pe alta. Noi ne dorim constituirea unei echipe puternice.

Pe scheletul pe care îl avem, considerăm că am putea face în liga secundă cu actualul lot de jucători, dar vrem să ne întărim. Să constituim o echipă cu care în primul an să constatăm cum stăm și ce ne mai lipsește, ce putem face mai bine, astfel încât în al doilea an să putem ataca promovarea și în liga întâi.

Nu trebuie să ne grăbim, trebuie să vedem cum stăm cu lotul, cum stăm cu bugetul, și eu cred că după un an de zile putem să ne punem obiectiv de promovare în liga întâi. În acest timp trebuie să se găsească și o soluție legală pentru ca promovarea să fie acceptată. Pentru moment nu pot să vă spun care ar fi acea soluție, sunt mai multe variante de lucru, m-aș hazarda dacă v-aș înainta una acum.

De altfel, soluția nu este la nivelul clubului Steaua, este la nivelul conducerii ministerului, există deasupra noastră mai multe eșaloane de decizie. Chiar dacă sunt în acest moment comandantul clubului, o decizie de asemenea anvergură și importanță n-o pot lua eu. Se caută o soluție, dar soluțiile magice nu sunt de pe o zi pe alta.

Trebuie o soluție durabilă, prin care să evităm ce s-a întâmplat în 2003. Cum vă spuneam la început, un proiect făcut cu o temelie solidă, va rezista în timp. Și aceasta este dorința noastră, este dorința jucătorilor, cât și dorința suporterilor. Știu că suporterii își doresc mai tare ca noi, ei n-au răbdare, dar trebuie să înțeleagă că nu se poate face de pe o zi pe alta.

Dacă v-a ucis limbajul de lemn, ne cerem scuze. Cumva, se vede că domnul Bichir a făcut și jurnalism. A vorbit mult, dar nu a spus nimic. Pentru că nimeni nu crede poveștile sale. Lucruri făcute pas cu pas? Acestea ar fi trebuit făcute încă de când eram în Liga 4. Atunci ar fi trebuit să începem formarea unei echipe de Liga 1. Atunci ar fi trebuit să analizăm și să gândim strategii. Nu acum! U Cluj l-a luat pe Albert Hofman, vedeta sa, în vârstă de 18 ani, acum 3 ani. Acum 3 ani, Steaua a ratat promovarea în Liga 3.

Acum, Steaua este în Liga 2. Acum, Steaua este la un nivel destul de înalt. Acum, Steaua are nevoie de rezultate, nu de strategii, planuri și pași. Iar rezultatele sunt făcute cu investiții.

Ștefan Bichir se mândrește că Steaua a atras sponsori. Bun. Și banii de la sponsori unde se duc? Normal ar fi să se ducă la transferuri. Doar că Steaua, în loc să cumpere jucători valoroși, semnează doar cu jucători aflați la final de carieră.

Plecați, domnule Ştefan Răzvan Bichir! Locul dumneavoastră nu este la Steaua

Cine e vinovat pentru locul 6 ocupat de Steaua? Cine e vinovat pentru înfrângerea de la Timișoara? Ştefan Răzvan Bichir. El și numai el. Vi se pare că nu e drept să fie acuzat un interimar pentru problemele de la club? Greșiți!

Steaua nu are timp să aștepte după nimeni. Steaua nu are timp de strategii făcute ”pas cu pas”. La Steaua, clubul ”vitezist”, totul trebuie făcut cu viteza luminii.

Trebuie să promoveze echipa de fotbal în Liga 1? Cumperi jucători de top azi, nu mâine, nu sezonul viitor.

E nevoie de un patinoar nou? Îl faci azi. Nu aștepți studii și explicații.

Vrei să fii un comandant apreciat și respectat de suporteri? Îți faci treaba corect ACUM, nu peste un an.

La Steaua, din păcate, cei care vin să conducă s-au învățat să se scuze. Mereu, ei au explicații. Doar că Steaua nu are nevoie de scuze și explicații. Steaua are nevoie de soluții. Iar Ştefan Răzvan Bichir nu a venit până acum cu nicio soluție.

Ce concluzie putem trage? Doar una singură. Steaua București este o pălărie mult prea mare pentru Ştefan Răzvan Bichir. Din acest motiv, el trebuie să plece. Trebuie să elibereze poziția de comandant, pentru ca aceasta să fie ocupată de un om capabil, bine pregătit, care chiar să facă ceva pentru Steaua.

Altfel, poate că ne trezim că mâine semnează și Ana Maria Popescu cu Dinamo.

Ați încercat, domnule Bichir. Nu ați reușit. Plecați! Aceasta e cea mai bună mutare pentru toți. Și pentru dumneavoastră, și pentru Steaua, și pentru noi, suporterii.


Am început articolul cu o întrebare. Dacă ai continuat să te gândești la ea, cititorule, mai gândește-te la un lucru. Steaua București nu este un loc de muncă obișnuit. Nu este la fel ca jobul tău, de la 8 la 4, de luni până vineri. La Steaua București nu au ce căuta angajați obișnuiți. Aici e nevoie de oameni loiali, care să se dedice în totalitate clubului. Pentru că a lucra la Steaua nu e doar un job, e mult mai mult de atât.

Ştefan Răzvan Bichir nu înțelege aceste lucruri. Pentru el, Steaua e un job. Pentru el, Steaua e unitatea pe care el o conduce. NU! Steaua București ne conduce pe noi, nu invers!

Acesta este motivul pentru care Florin Talpan este singurul care chiar merită să ocupe poziția de comandant la Steaua. Doar el a pus mereu binele clubului înaintea propriului său bine. Nici măcar acum, la sfârșitul lui 2021, Florin Talpan nu și-a primit înapoi banii care i-au fost confiscați abuziv de fosta conducere, pentru simplul fapt că a încercat să apere Steaua în fața celor care îi vor răul.