gala sportivii anului Steaua

Gala Sportivii Anului 2021 la Steaua mai importantă pentru MApN ca Steaua

Am aflat astăzi că Gala Sportivii Anului la Steaua este un eveniment foarte important pentru cei din MApN. Am aflat asta de la ei. Au spus-o înainte să își dea unul altuia medalii și plăcuțe. Medalii și plăcuțe pentru ce? Asta n-au mai spus.

Dar are sens. Gala Sportivii Anului la Steaua este, până la urmă, singurul eveniment la care sunt prezente toate numele grele. Și nu vorbim aici doar despre sportivi. Niciun birocrat din MApN nu pierde șansa de a fi prezent la așa ceva. Este publicitate gratuită. Și nu e orice fel de publicitate, ci publicitate de mâna întâi. Alții ar plăti bani buni să apară lângă Ana Maria Popescu, Gianina Beleagă, Simona Radiș, Marian Drăgulescu și ceilalți sportivi de top de la Steaua. 

Așadar, o bună parte din acest eveniment a inclus o grămadă de birocrați. Necunoscuți în uniforme, care vor să fie cunoscuți, în speranța că rostirea numelor lor alături de nume precum cele menționate în paragraful de mai sus le va ușura înaintările în grad. Necunoscuți care au fost premiați. Pentru ce? Pentru că sunt.

Ce onoare pe Drăgulescu să își primească plăcuța de la un general necunoscut de la statul major. O legendă a sportului stelist nu a fost disponibilă pentru acest eveniment. De asta au adus generali. Că asta fac generalii la MApN: dau medalii și plăcuțe. Și fac poze cu sportivi.

Nicio surpriză, Talpan nu a fost invitat la Gala Sportivii Anului

Cum era de așteptat, Florin Talpan nu a fost invitat la eveniment. Probabil că i-ar fi stricat pozele lui Bălu, secretarul de stat pentru care încă mai credem că a fost inventat postul. Pe bune, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului MApN? Asta nu are cum să fie o funcție reală. Sau un departament real. Cu siguranță e inventat.

Spunem asta și pentru că nu am auzit să se fi îmbunătățit cumva calitatea vieții personalului MApN în ultimii ani. Vorbim, evident, despre personalul de mai jos, nu de băieții de acolo, de sus. Ăia au dus-o bine înainte, o duc bine și acum și o vor duce bine mereu. Că de aia au timp să vină la Gala Sportivii Anului la Steaua și să își dea plăcuțe unul altuia. Alte griji nu au.

Dar da, Talpan n-a fost acolo. Anul ăsta a câștigat un nou proces dificil pentru Steaua, dar munca lui nu a meritat lăudată. Așa îi trebuie dacă nu are prieteni în politică.

Domnule colonel Talpan, dați-vă și dumneavoastră cu vreunul din politicienii ăștia de rahat. Că sigur vă ridică în grad. Comandant poate că nu o să vă facă, că le e teamă că nu-l lăsați pe Gigi Becali să joace în Ghencea, dar sigur vă ridică în grad dacă vă dați pe lângă vreun politician. Măcar atât să obțineți și dumneavoastră din timpul petrecut la Steaua, că nervi și stres ați primit mai mult decât destul.


Dacă Talpan a lipsit de la eveniment, nu la fel se poate spune despre Boroi, fost comandant, gropar al clubului Steaua. El a fost prezent la Gala Sportivii Anului la Steaua pentru că cei din MApN au apreciat felul în care el a băgat sportul stelist în pământ. Talpan ar trebui să învețe de la el și să nu își mai facă treaba corect.


De fotbal nu s-a vorbit la Gala Sportivii Anului

N-a fost Talpan prezent la eveniment, dar n-a fost nici fotbalul. Una din cele mai importante secții sportive n-a fost nici măcar menționată. Asta deși Steaua a promovat în Liga 2 anul ăsta. Nu e o mare performanță, dar e ceva. Și, dacă ne gândim bine, chiar e o mare performanță. Când NIMENI din țara asta (în afară de câteva mii de suporteri) nu vrea ca tu să promovezi dar tu tot promovezi, e performanță!

Deci toți birocrații din MApN au fost prezenți la eveniment pentru a nu vorbi despre fotbalul stelist. Ați înțeles mesajul? Este același mesaj pe care îl dau de câțiva ani încoace. Le place cu frumoasele noastre canotoare, cu băieții de la polo sau cu uriașul Firfirică, care s-a ridicat ca muntele peste piticii din MApN, dar de fotbal să nu audă.

Ce dacă suporterii vor fotbal? Au luat suporterii vreo medalie la Gala Sportivii Anului la Steaua? Nu. N-au luat. Dar ei, birocrații din MApN, ei au luat. Birocrații > Suporterii. Și gata, subiect încheiat.

Și nu vrem să pară lipsă de respect din partea noastră față de sportivii de la celelalte secții. Știm, acordăm mult mai multă atenție fotbalului decât altor sporturi, deși rezultatele la alte sporturi sunt mult mai impresionante. Dar adevărul este că acest club, Steaua București, nu are viitor fără fotbal.

Într-o Românie care nu practică sport, singura șansă a clubului nostru este să aibă o secție serioasă de fotbal. Altfel se va zbate în mediocritate, dacă nu mai rău. Cu fotbalul se poate crește. Și, dacă clubul crește, vor crește și celelalte secții. Ceilalți sportivi vor avea parte de mai multă susținere din partea clubului, mai mult decât simpla plăcuță primită de la un general mascat de care nu a auzit nimeni.

Steaua are nevoie de ajutor

Și poate că unii vor spune că exagerăm. Poate nu ne vor crede când spunem că Steaua este în pericol. Pentru ei, avem o singură întrebare: Ce premiu a primit David Popovici la Gala Sportivii Anului la Steaua?

E o întrebare răutăcioasă, știm. Pentru că David Popovici nu a participat la gală. Pentru că el nu mai e la Steaua. E la Dinamo. A ajuns acolo ca urmare a ”priceperii” băieților care astăzi s-au pozat cu toți acești mari sportivi, a băieților care și-au înmânat plăcuțe și laude. Oare una din acele plăcuțe era de la clubul Dinamo, ca mulțumire pentru cadoul făcut?!

Putem să ne mințim în continuare sau să acceptăm adevărul. Steaua are mare nevoie de ajutor. Clubul nostru este prizonierul acestor iubitori de poze, care îl folosesc pe post de firmă de PR. Și e greu de crezut că va mai rezista mult timp.

Să vedem ce vine din urmă

Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu s-au retras. Au avut cariere excepționale, cu rezultate la care mulți nici nu visează. Petrecerea lor de retragere a lăsat însă de dorit.

Dar nu asta e problema. Problema e că din spate nu mai vine niciun Drăgulescu. Nu mai vine nicio Ana Maria Popescu. Dar nimeni nu vorbește despre asta. Pentru că birocrații din MApN au cu cine să se pozeze. Nu pot cu Popovici, se pozează cu Popescu. Nu pot cu Popescu, îl iau pe Drăgulescu. Nu pot nici cu Drăgulescu, o iau pe Radiș sau pe altcineva. Steaua are o grămadă de secții sportive. Măcar pentru următorii 10 ani, birocrații din MApN au cu cine să se pozeze.

Dar Steaua? Dar noi, suporterii?

La finalul Galei, când camerele Steaua TV au fost închise, birocrații din MApN și-au dat jos măștile și au început să socializeze cu sportivii. Ați înțeles? Le-au păstrat cât s-a filmat, cât a contat pentru imagine. Apoi le-au dat jos, deși au rămas în același spațiu închis, în care au fost prezenți zeci de oameni. Da, pentru ei, contează Gala Sportivii Anului, nu Steaua București.