cristi pustai

Cristi Pustai are dreptate

La începutul acestui sezon, marii șmecheri ai fotbalului românesc s-au bătut peste tot cu pumnul în piept că ”Steaua nu poate promova în Liga 1”. Au spus peste tot acest lucru, s-au lăudat cu el, au zâmbit șmecherește de fiecare dată când un moderator mai lingău le-a pus întrebarea. Însă niciodată nu s-au gândit la ce urmări ar putea avea declarațiile lor. Cum era normal, una din echipele cu care Steaua se bate pentru promovare, și-a arătat nemulțumirea, prin vocea antrenorului său, Cristi Pustai.

Pustai este antrenor la FC Buzău, echipă care ocupă locul 5 în Liga 2 și pe care Steaua a învins-o în meciul direct. Clubul nostru ocupă locul 6, fiind la egalitate de puncte cu FC Buzău. Cum Csikszereda și Unirea Slobozia vin puternic din spate, Cristi Pustai a înțeles că locul echipei sale în play-off nu este deloc garantat. Ba chiar e în pericol să fie pierdut.

Astfel, fostul antrenor al celor de la Gaz Metan și-a exprimat nemulțumirea.

Declarația lui Cristi Pustai despre Steaua București

”E o poveste care se întâmplă la noi, la români, să o lămurim cât mai târziu. Eu nu înțeleg cum o echipă poate activa într-o ligă fără drept de promovare. Automat, trebuia să i se spună de la început că nu are ce căuta în primele șase. La cum văd eu, play-off-ul e play-off pentru că e pentru promovare. Dincolo, play-out-ul e pentru retrogradare. Ce înseamnă că nu promovezi? Înseamnă că nu poți să ajungi în primele șase.

Nu e fairplay să ajungi în play-off și să nu ai drept de promovare. Exact pentru asta se face play-off-ul și spui, pentru promovare! Steaua putea fi pe locul 1 în sezonul regular, dar în play-off trebuie să ai echipele care au drept de promovare! Nu mă mai interesează că te clasezi pe locul nu știu care, că sportiv vrei să ajungi pe locul 1 și legal nu ai drept de promovare.

Trebuia decis în vară, nu înțeleg cum o echipă poate intra într-o luptă în care nu poate câștiga. Atunci, hai să stabilim din vară ce poate să facă”, a declarat Cristi Pustai, la Metropola TV.

Suporterii s-au supărat, dar Cristi Pustai are dreptate

Mai mulți suporteri steliști au interpretat cuvintele lui Pustai drept un atac la adresa Stelei. Nu este însă așa. Cristi Pustai e îndreptățit să apere interesele propriei sale echipe. Și asta face, până la urmă. Dacă în locul Stelei era o altă echipă, Pustai vorbea despre ea.

Și, dacă este să judecăm obiectiv, Cristi Pustai nu a spus nimic greșit. Dacă FRF știa că Steaua nu are drept de promovare, trebuia să îi spună acest lucru încă din momentul în care echipa noastră s-a înscris în Liga 3. De fapt, trebuia să refuze înscrierea Stelei în Liga 3. Însă FRF nu a făcut acest lucru. FRF doar a dat declarații la TV, de parcă declarația la TV are vreo valoare. Nu are.

Și, pentru că au fost foarte multe astfel de declarații, nu trebuie să ne surprindă că ele au ajuns și la urechile contracandidatelor noastre. Toate echipele din Liga 2 sunt îndreptățite să facă scandal. Dacă una dintre ele nu are drept de promovare, dacă joacă degeaba, întreaga competiție e afectată.

O spunem din nou. Cristi Pustai are deptate în tot ce a spus:

1. Are dreptate când spune că FRF trebuia să îi comunice Stelei de la început care este situația și să nu o lase să înceapă campionatul, dacă nu îl poate termina. 

2. Nu e fair play să ajungi în play-off și să nu ai drept de promovare. Te poți folosi de poziția ta ca sa încurci unele echipe și să le ajuți pe altele să promoveze, ceea ce nu e corect.

Dar FRF nu a făcut aceste lucruri. De ce? Pentru că știe că Steaua are drept de promovare.

FRF și LPF știu că Steaua poate promova în Liga 1

Cum declarațiile din presă nu au valoare și cu FRF i-a permis Stelei să joace în Liga 2 în acest sezon, este destul de evident că Steaua poate promova în Liga 1 fără probleme. Declarațiile cum că nu poate promova reprezintă doar presiune pe care dușmanii Stelei o pun pe umerii clubului nostru în speranța că va claca și că nu va intra în play-off. 

Însă, așa cum Florin Talpan a explicat la începutul sezonului, Steaua București va promova în Liga 1 dacă va câștiga pe teren acest drept, adică dacă va avea meritul sportiv. FRF știe asta. De aici și presiunea care este pusă pentru ca Steaua să nu câștige pe teren dreptul de a promova. Dacă Steaua va termina pe 7, nu va intra în play-off, nu va putea juca pentru promovare, nu va putea câștiga pe teren acest drept și nu va putea nici să meargă la TAS, în cazul în care FRF și LPF s-ar trezi să încerce totuși să oprească promovarea sa în Liga 1.

La TAS, va fi destul de greu pentru FRF și LPF să explice de ce o echipă care are dreptul de a juca în cupele europene nu are dreptul de a juca în Liga 1. Ar fi chiar foarte interesant să vedem acest proces. Suntem curioși cum FRF și LPF ar explica refuzul de a primi Steaua în prima ligă în așa fel încât acest refuz să nu fie o dovadă de discriminare. Pentru că, așa cum bine știți, UEFA nu acceptă discriminarea de niciun fel.

E normal că Pustai s-a supărat. Acesta este efectul minciunilor pe care FRF și alți dușmani de-ai Stelei le-au turnat în spațiul public. Într-o țară normală, FRF ori nu ar fi acceptat afilierea Stelei, dacă clubul nostru chiar nu poate promova, ori ar fi anunțat de la începutul Ligii 2 că Steaua poate promova. Așa, nicio contracandidată la promovare nu ar fi ajuns vreodată în poziția de a se întreba ce se va întâmpla cu ea, în cazul în care Steaua intră în play-off.

O să îl liniștim noi pe Cristi Pustai și o să răspundem la întrebările sale:

Domnule Pustai, Steaua București poate promova în Liga 1. Acesta este motivul pentru care FRF i-a permis să joace în Liga 2. Dacă nu putea, era de foarte mult timp exclusă. Declarațiile date de cei de la FRF în legătură cu Steaua nu trebuie luate de bune. Până la urmă, vorbim de oamenii care se contrazic aproape săptămânal. Vorbim de oameni care amenință peste tot cu excluderea echipele despre care se dovedește că fac blaturi, dar care i-au dat doar o amendă FC Fcsbului, când au aflat că echipa lui Becali a plătit salariile celor de la Astra și celor de la Clinceni.

Steaua București poate promova în Liga 1.