angajări Steaua

Ce faci când ai bani dar nu vrei performanță? Angajezi

Bugetul Stelei a fost, este și foarte probabil va fi mereu un subiect extrem de controversat. Steaua București este clubul cu cel mai mare buget din România, unul care trece în fiecare an de 20 de milioane de euro. Cu toate acestea, performanțele nu se ridică la nivelul așteptărilor. Motivul este unul singur. Bugetul foarte generos al clubului este administrat foarte prost. În loc ca banii să meargă către performanță, ei merg către angajări de multe ori inutile.

Aceasta a fost strategia șefilor Stelei în ultimii 20 de ani. Bugetul clubului trebuie cheltuit în totalitate. Altfel, în anul următor, acesta scade. Cu toate acestea, în niciunul din ultimii 20 de ani, banii din buget nu au fost folosiți cu cap, pentru a încuraja și pentru a atrage performanța. Au fost folosiți în schimb pentru a plăti salarii.

Pe site-ul clubului Steaua, poți găsi ușor bugetul pe anul 2020. De ce nu e acolo și bugetul pe 2021? Asta nu știm, dar mai contează? Documentele publicate arată că, pentru 2020, Steaua București a avut venituri de 121.084.000 lei. Din acestea 69.017.000 au fost cheltuieli cu personalul. Adică salarii, prime, etc. Cifra reprezintă 56,99% din veniturile totale.

Este Steaua București unul dintre cei mai mari angajatori din zona Bucureștiului?

Plata unor salarii bune nu e neapărat un lucru rău. Problema e că Steaua este unul dintre cei mai mari angajatori din zona Bucureștiului, poate chiar din țară. Și, când bugetul de salarii e împărțit la în jur de sau poate chiar peste 2000 de angajați, nivelul salariilor nu e unul foarte mare.

La începutul anului trecut, ziarul Puterea a publicat un articol în care vorbea despre bugetul clubului și despre angajații săi. Conform acestuia, Steaua avea în acel moment 897 de sportivi seniori și 1031 juniori. Cel mai probabil, Steaua nu le plătește nimic juniorilor. Sau, dacă e să plătească, plătește doar pentru cei mai buni dintre ei. Însă la aceste cifre trebuie să adăugăm și angajații clubului care nu au legătură directă cu sportul: antrenori principali și secunzi, doctori, kinetoterapeuți, contabili, șoferi, oameni de marketing, cei de la pază și așa mai departe.

În ultimii ani, cei care au fost numiți comandanți ai clubului Steaua, s-au lăudat de mai multe ori că au ajuns în acea poziție deoarece sunt capabili să conducă o instituție cu foarte mulți angajați. Mai spuneau ei în acele momente și că Florin Talpan nu a fost numit comandant fix pentru că nu a avut niciodată în subordinea sa un număr foarte mare de oameni. Astfel, presupuneau ei, Talpan nu ar fi putut să conducă eficient un club cu peste 2000 de angajați.

Dar aici e irelevant ce poate și ce nu poate să facă Talpan. Ce contează aici e numărul mare de angajați ai clubului Steaua. Este mult prea mare, chiar și pentru un club cu 40 de secții sportive. Și se pare că o să fie și mai mare.

Ieri, 3 ianuarie 2022, clubul Steaua a postat pe pagina sa de Facebook un anunț. În anunț se vorbea despre locuri de muncă. Nu mai puțin de 23 la număr. Adică Steaua București caută să adauge 23 de angajați noi în aceste zile.

Au așteptat să se deblocheze angajările la stat

angajări Steaua

O mică parte din lunga listă cu noi locuri de muncă pentru care Steaua București caută angajați.

Până la finalul lunii noiembrie, anul trecut, angajările la stat au fost blocate. Însă guvernul Ciucă a dat o ordonanță de urgență în data de 25 noiembrie și le-a deblocat. Efectele sale se pot vedea foarte bine acum. 23 de posturi noi doar la Steaua. Ne putem imagina însă că și alte instituții publice au dat astfel de anunțuri în aceste zile.

Să vorbim însă despre Steaua. 23 de locuri noi de muncă, de la fochist, la tinichigiu, la specialiști de marketing. Da, da. Și marketing. Evident că și marketing. Vorbim totuși despre departamentul care nu reușește să testeze un microfon înaintea unui eveniment. Deci e nevoie de angajați noi și aici.

Și acesta este doar începutul. OUG-ul dat de guvernul Ciucă permite angajarea la stat până la data de 1 iunie 2022. Ne putem aștepta deci să vedem și alte astfel de anunțuri în lunile următoare.

Chiar e nevoie de atâția angajați la Steaua?

Răspunsul este un foarte mare ”Nu”. Însă aceasta a fost mereu strategia celor care au condus clubul nostru. De-a lungul timpului, și-au adus la Steaua nepoți, prieteni, cunoscuți, amante. Calitatea angajaților a fost mereu scăzută. Acest lucru se vede cu ochiul liber.

Steaua București nu are un magazin propriu, unde să vândă produse cu marca Steaua. Campaniile de marketing sunt inexistente, evenimentele sunt organizate foarte prost și așa mai departe. Dar fiecare angajat își primește salariul, chiar dacă nu își face meseria. Din toate departamentele clubului, putem vorbi doar de 2 care își merită banii: Steaua TV și departamentul juridic (adică Florin Talpan).

Fiecare salariu plătit la timp taie o părticică din bugetul clubului. O părticică de aici, o părticică de acolo și, la final, mai mult de jumătate din banii pe care Steaua îi primește în fiecare an merg la salarii și prime.

Bugetul e astfel cheltuit în totalitate iar șefii Stelei nu trebuie să își bată capul prea tare cu strategii de dezvoltare și performanță. Adică nu trebuie să muncească prea mult. Asta e tot ceea ce contează.

Cu fiecare nou angajat, Steaua se îndepărtează tot mai mult de marea performanță

Sigur, Steaua București nu mai face performanță. Dar scrie oare în fișa postului comandantului clubului că trebuie el să facă așa ceva? Nu. El trebuie doar să administreze bugetul pe care îl primește de la MApN (Clubul Steaua primește 0,02% din bugetul anual al MApN).

Și urmările acestei strategii se văd. La sporturi de echipă, Steaua București stă foarte, foarte rău. Am mai mișcat ceva la sporturile individuale, acolo unde totul a fost pe umerii sportivilor și unde implicarea conducerii a fost minimă, dar e puțin probabil ca acestea să mai continue la același nivel. Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu s-au retras și din spate nu mai vine nimic. David Popovici și Miki Buzărnescu au plecat la Dinamo. Mai rău, există zvonuri cum că și Simona Radiș, sportiva anului 2021 la Steaua, ar cam vrea să plece la Dinamo, nemulțumită de banii pe care îi primește de la clubul nostru.

Pleacă un sportiv, dar măcar vine un tinichigiu în locul lui. N-ai bani de transferuri la fotbal, dar ai bani de ÎNCĂ un specialist în marketing, care nu știe marketing. Chiar, nu am vorbit nimic despre fotbal, secția care, în 2020, avea 90 de sportivi seniori și 267 de juniori. Voi ați văzut 90 de fotbaliști seniori la Steaua în acel an? Noi nu.

Cel mai rău e că, foarte probabil, nu o să vedem niciun transfer important în această iarnă, la echipa noastră. Dar măcar vom avea un nou specialist în social media care va posta pe Facebook știrea cum că Steaua nu s-a calificat în play-off. Să nu uitați să dați like.